Navrat na hlavni stranu

Vznikla nova televize
Celosvetova ceska a slovenska televize nese nazev SEDNA
Predstavujeme vam novou televizi pro Cechy a Slovaky, ktera dostala nevsedni jmeno SEDNA. Jde totiz o celkem novy unikatni projekt, ktery prekracuje hranice tradicniho, vsedniho a davno znameho presne tak, jako nedavny objev 10. planety nasi slunecni soustavy Sedny. Jmeno teto sympaticke cervene planetky je navic spojene s Kanadou, kde televize vznikla. Pojmenovali ji totiz po bohyni mori Inuitu, obyvatel kanadskeho severu.
Projekt na odstartovani nove televize zacala skupina nadsencu pod vedenim ceskeho emigranta a medialniho odbornika Ladislava Horaka, ktery pred dvaceti lety zalozil v Toronte uspesnou medialni spolecnost Creative Post Inc. Byla to prave jeho myslenka zacit s televizi na prani, na kterou se napojite prostrednictvim internetu a jejimz cilem je spojit Cechy a Slovaky na celem svete. Televize Sedna zaroven nabizi divakum moznost vybrat si nejen libovolny program, ale take ho sledovat v libovolnem case. To bude mozne prave jen diky dnes jeste malo rozsirenemu interaktivnimu modelu vysilani televize na prani - television on demand. Jeji technicka kvalita se v soucasne chvili blizi kvalite televizniho vysilani. Postupne se vsak bude vylepsovat a v budoucnosti dosahne urovne high definition television, tedy vysilani ve vyssim rozlisenim nez nabizeji tradicni formaty.
Ladislav Horak prizval ke spolupraci i producentku mistni ontarijske televize Novy Zaber Marketu Slepcikovou jako sefredaktorku ceske sekce a byvalou redaktorku a moderatorku uspesne komercni slovenske televize Markiza Katarinu Homolovou jako sefredaktorku slovenske sekce televize Sedna.
Nedavny vstup Ceska a Slovenska do Evropske unie zduraznil myslenku spojovani narodu. V pripade Cechu a Slovaku to plati o to vic, ze tyto dva narody spojuje spolecna minulost, pribuznost jazyku a kulturniho dedictvi. Hranice mezi nami uz proto vubec nejsou opodstatnene. Ulohou televize Sedna je prave naopak pomahat narodnim regionum propagovat kulturu, historii ci cestovni ruch, ale take zachovavat spisovny cesky a slovensky jazyk. Jde nam o to, abychom si my, Cesi a Slovaci na celem svete uvedomili, jaky mame spolecne obrovsky potencial, a vliv na zeme, ve kterych zijeme. Prostrednictvim televize Sedna se chceme spolu s vami pokusit tento potencial dale objevovat a znasobovat. Stale nam totiz chybi propagace a reprezentace nasich narodu ve svete. Dejme proto o sobe vedet a zviditelneme se v ocich ostatnich narodu. I k tomu muze pomoci prave nase televize s vasi pomoci a podporou.
Televize Sedna nabizi pestry vyber programu tematicky rozclenenych do kategorii. Najdete tu programy z kultury, historie, sportu, detske tematiky, ci pravidelne zpravodajstvi. Nebudou chybet ani relace o vareni, cestovani a turistice. Chceme se zabyvat i genealogii a pomoci vam zjistit vic o vasich korenech nebo pribuznych po celem svete. To vsechno je ale jen zacatek. Do programove struktury budou postupne pribyvat prispevky ruzneho charakteru z celeho sveta. Proto soucasne vyzyvame vsechny zajemce, kteri by pro nas chteli natacet, aby o sobe dali vedet a kontaktovali nas. Hledame redaktory a kameramany /nejen profesionaly/ z ceskych a slovenskych komunit ve svete, kteri by radi prispeli do nasi nabidky. Televize Sedna vam chce dat unikatni moznost podilet se na programove tvorbe. Radi privitame i zajimave namety, ktere byste chteli videt zpracovane v nasi nabidce. Pokud s nami chcete jakkoliv spolupracovat, ozvete se nam, urcite najdeme spolecnou rec.
Nasim zamerem je tez zdokumentovat minulost i soucasnost zivota priblizne peti milionu ceskych a slovenskych emigrantu po celem svete. Zajimaji nas lidske pribehy, portrety uspesnych osobnosti, spolecenske udalosti, kultura a vsechny uzitecne informace pro ceske a slovenske krajany v zahranici. Planujeme zdokumentovat i dejiny novodobe emigrace, protoze obdobi socialismu uz mnohym mladym lidem nic nerika, a zijicich svedku stale ubyva. Jde nam take o dalsi rozvoj ekonomickych vztahu mezi Cechy, Slovaky a svetem, o propagaci turistiky apod. Vysilame ve spisovne cestine a slovenstine s anglickymi titulky. V blizke budoucnosti chceme vysilat take jazykove kursy cestiny a slovenstiny pro pocetnou skupinu Cechu a Slovaku v zahranici, ktera se sice hlasi ke svemu puvodu, ale rec svych predku uz neovlada. Takto bude moci ziskat zpet velkou cast sveho kulturniho narodniho dedictvi.
Uz ted mame pro vas pripravenych asi 500 minut zajimaveho programu, ktere na zacatek vytvorila torontska televizni skupina Novy Zaber. Muzete se podivat napr. na rozhovor s panem Tomasem Batou nebo Josefem Skvoreckym nebo na vystoupeni slovenskych folklornich souboru behem tradicniho Slovenskeho dne v Toronte apod. V nabidce je i nedavna navsteva ceskeho presidenta Vaclava Klause v Toronte, a take oslavy vstupu Ceske republiiky a Slovenska do EU.
A jak si televizi Sedna pustite? Je to velmi jednoduche. Kriteria vyborneho obrazu a vynikajici technicke kvality naseho vysilani splnuje dnes uz temer kazdy pocitac. Minimalni pozadovana konfigurace predstavuje procesor Pentium 3, 600 MHz, 128 MB RAM, Windows 98, Internet Explorer Software 5.5 a Windows Media Player 7. Nedejte se temito technickymi pozadavky odradit. Vas pocitac je totiz uz zrejme splnuje. Pokud jde o internetove spojeni, potrebujete High Speed Internet (DSL, Cable, T1) na jakemkoliv kabelovem systemu. A potom uz jen posledni detail. Kliknete na "WATCH TV " na nasi webove strance a televize Sedna je ve vasich rukou.
Na postupne rozsirovani programove nabidky a vyrobu vlastnich programu budeme potrebovat vasi pomoc a podporu. Na zacatek vam nabizime tri dny neomezeneho sledovani nasich programu zdarma. Pak uz muzete pokracovat v predplatnem podle vaseho zajmu. Nasim cilem je bezplatne vysilani. Proto vam televize Sedna nabizi i moznost inzerce. Pokud mate firmu, prostrednictvim nasi televize se o vas dozvedi Cesi a Slovaci na celem svete. Znamena to, ze inzerce bude postupne pokryvat vyrobni naklady a televizi Sedna tak budete potom moci sledovat zdarma. Jak rychle k tomu dojde, zalezi jen na vasi spolupraci.
Doufame, ze jsme vas nasi nabidkou a poslanim zaujali a ze se uz brzy stanete nasimi divaky a spolupracovniky.
Ozvete se nam!
Dalsi informace o nas ziskate na webove strane www.tvsedna.com
Kontaktujte nas na tel. c. 1-416-979-7678, anebo poslete email na adresu tvsedna@creativepostinc.com
sedna

Navrat na hlavni stranu