Navrat na hlavni stranu

Komunista na velvyslanectvi
Kdyz se novy velvyslanec v Kanade JUDr. Pavel Vosalik ujal minuly rok uradu v Ottawe, pozval me k rozhovoru. Pan velvyslanec se me zeptal, co bych povazoval v nasem vztahu za dulezite. Ja jsem mu rekl, ze uprimnost mezi velvyslanectvim a ceskou komunitou.
Rikal jsem to take mimo jine pod dojmem dopisu vancouverske odbocky Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, adresovanych ceskemu velvyslanectvi, ale take Ministerstvu zahranicnich veci ve veci odvolani cestneho konzula ve Vancouveru, pana Kevina Newmana (pouzivajiciho nekolik alias jmen), na ktere v te dobe odbocka nedostala zadnou srozumitelnou odpoved . Vancouverska odbocka poukazovala na vedome profesionalni a osobni nepravdy, ktere o sobe pan cestny konzul prohlasoval, jakoz i na skutecnosti, ze byl predmetem nekolika soudnich zalob.
Vyreseni teto zalezitosti na Ministerstvu zahranicnich veci mel na starosti soucasny cesky velvyslanec, v te dobe namestek ministra zahranicnich veci.. Cela zalezitost se tahla mnoho mesicu az nakonec byl cestny konzul odvolan, coz bylo oznameno slovy, ze doslo "k docasnemu uzavreni cestneho konzulatu". Trochu vtipne jsem se velvyslanectvi pisemne dotazal, zda se v budove cestneho konzulatu ve Vancouveru maluje ci probihaji jine adaptacni prace, kdyz je cestny konzulat docasne uzavren. Na tuto otazku jsem nedostal odpoved, nicmene jak se zda, cestny konzul byl touto tajemne diplomatickou formou odvolan. A stale si myslim, ze vancouverske odbocce melo byt odpovezeno a odvolani cestneho konzula jasne oznameno.
Koncem brezna tohoto roku rozeslalo Ceske velvyslanectvi oznameni, ze jsou krajane v Ottawe panem velvyslancem zvani na pratelske setkani pri cisi vina na 12. dubna u prilezitosti kanadske navstevy predstavitelu Poslanecke snemovny Parlamentu CR, predsedy podvyboru pro styk s krajany Jiriho Karase a mistopredsedy zahranicniho vyboru Vaclava Exnera. Stranicka prislusnost poslancu nebyla uvedena (a dokonce ani nebyli pritomnym na velvyslanectvi predstaveni s jejich politickou prislusnosti), nicmene zasveceny clovek vi, ze poslanec Karas je poslancem za stranu KDU-CSL a poslanec Exner za stranu KSCM, ba co vice, je mistopredsedou komunistu a je povazovan za stalinistu, s ideologickym komunistickym nabojem nejhorsim po predsedovi Grebenickovi.
Mozna, ze si pan velvyslanec myslel, ze to navstevnikum vadit nebude, pokud se to vubec dozvedi, nebo ze tem, kterym to vadit bude, s komunistou svedou na velvyslanectvi vytrznost k pobaveni ostatnich.
Pan velvyslanec zcela jiste musi vedet, ze na Tydnu zahranicnich Cechu v Praze, konanem ve dnech 28. zari - 4. rijna 2003, kteremu byl take pritomen, se 36 organizaci z celeho sveta usneslo na rezoluci, ze nebudou ve svych zemich komunisty prijimat. V Praze take koluje petice "S komunisty se nemluvi", kterou podepsalo mnoho tisic lidi, vcetne zahranicnich Cechu.
Vzhledem k vyse uvedenym okolnostem, byl pan velvyslanec pozadan, aby poskytl informaci o pracovnim a soukromem casovem programu pana poslance Karase, se kterym se chtelo nekolik krajanu sejit. Pan velvyslanec nebyl ochoten tyto informace poskytnout, prestoze je znamo, ze na programu navstev velvyslanectvi vzdy spolupracuje. Teprve na zadost o informaci, kde je pan poslanec Karas ubytovan, aby bylo mozne se s nim spojit, bylo jmeno hotelu oznameno, po ujisteni poslancem Karasem, ze mu to vskutku vadit nebude. Ostatne tento zajem pan poslanec projevil jeste pred odletem z Prahy. V Praze sam informace neznal, tudiz odkazal zajemce na velvyslanectvi.
Neni znam pripad, kdy minuli velvyslanci panove Chylek a Kotzy tyto informace neumoznili, naopak vzdy nam program navstev ochotne poskytli.
Kazdy chape, ze velvyslanec Ceske republiky, jako vysoky statni urednik, musi uvitat a prijmout jakoukoliv politickou ci nepolitickou delegaci, ktera do Kanady prijede. Neco jineho ale je zamlcet politickou prislusnost politickych navstev krajanum, kteri jsou na setkani zvani. Je asi pravda, ze navstevnost na takovem setkani s komunistickym predstavitelem by se znacne zuzila, bylo by to ale alespon uprimne. Ti, kteri maji silny zaludek by mohli prijit a pripadne jini se s komunisty na pude velvyslanectvi utkat. Jinak takove pozvani musi budit dojem, ze krajane jsou zvani, aby tvorili na velvyslanectvi potrebnou stafaz. Domnivam se, ze tomu jiz odvykli. A pokud se tak opet stane priste, informace bude dodatecne zaslana krajanum jako doplneni k informaci velvyslanectvi.
Milos Suchma

Navrat na hlavni stranu