Navrat na hlavni stranu

Hanka Kova

Jak zacit?
Kdyz jsem byl jeste v Cechach, tak jsem mel pocit, ze sehnat praci v Kanade bude snadne a ze pouze nemakacenka jsou na podpore. Moje predstava o tom, ze nahlednu do novin, kde je spousta inzeratu a ja si jen vyberu neco romantickeho vzala za sve treti den. Kdyz jsem si vybral prvni pekne zamestnani a oni mne sdelili, ze mi daji vedet, usnul jsem spokojene na vavrinech. Muj domaci mne z ruzoveho snu chtel probudit, ale marne. Probudil jsem se radne vyspaly az po nekolika dnech. Dovedel jsem se, ze veta: ?My vam dame vedet,? znamena. ?Nemame o vas zajem!? Kdyz jsem podobnou zkusenost udelal po dvou ste ctyriapadesate, zjistil jsem, ze musim na to jit trochu jinak. Lidi, kteri umi vsechno je dostatek snad v kazde zemi i zde.
Je zapotrebi vsak umet alespon ?neco?. Working Skills Centre (350 Queens Quay West v Torontu) nabizi specialni kursy pro nove prichozi. Puvodne bylo urceno pouze portugalske komunite, nyni zde muzeme nalezt 79 narodnosti. Kursy pres den jsou urceny pro zeny. Vecerni pak i pro muze. Nove prichozi se zde nauci zaklady kancelarske prace a ucetnictvi, ale take i to, jak pripravovat ve velkych podnicich postu pro distribuci. Pri tom se nauci studentky tridit postu podle postovnich kodu. Milym prekvapenim bylo, ze prave zde jsme se setkali s Ceskou. Hanka, ktera prisla do Kanady pomerne nedavno zde pracuje od listopadu. Prosla rovnez timto programem a prestoze mela nabidku i z jinych podniku, rozhodla se zde zustat a pracovat prave s nove prichozimi. Jako instruktorka je v nekolika programech a nyni zvlada nejen trenink, kdy trpelive vysvetluje zpusob posilani posty, ale i zaklady ucetnicke prace na pocitaci.
Kazde utery v 10 hodin maji zajemci moznost informovat se o programech, ktere Working Skills Centre poskytuje. Vyhodou tohoto programu je, ze zajemci zde mohou nejen ziskat vzdelani, ale i praktickou radu, jak ziskat pristi zamestnani. Navic maji pristup k pocitaci, xeroxu a faxu. Pro mnohe imigranty jako je Christian Lee, ktera je cinskeho puvodu a prisla z Indonesie pres Spojene staty je to start do noveho zacatku. Zajemci o ruzne programy dostanou dalsi informace na cisle 416/703-7770 nebo na webove strance: www.workingskillscentre.com.
abe

Navrat na hlavni stranu