Navrat na hlavni stranu

Dvanact rozhnevanych muzu
Tezko by tento film mohl vzniknout dnes, ale byl natocen v roce 1957. Presto to byl nejvetsi zazitek, z televizni produkce minuleho tydne a to nejen kvuli tomu, ze ve filmu hraje Jiri Voskovec.
Uz nazev by dnes neprosel a radikalni feministky by se ozvaly se vsi nalehavosti. Ve filmu se kouri a nekteri herci si zapaluji jednu cigaretu od druhe. Film je cernobily a nepouziva teleobjektivy. Vse je tak, jak to vidime svym okem. Odehrava se v jedne nudne mistnosti. Dokonce ani ucastnici dramatu nemaji jmeno, ale pouze cislo a sedi podle zasedaciho poradku. Dlouhou chvili, chcete-li nudu si krati hovorem o baseballu nebo nabizenim produktu z firem, ktere reprezentuji.
Presto tento film i po temer padesati letech hovori. V dobe, kdy se dovidame, o nejnovejsich technologiich, kdy zvukove efekty dominuji, najednou vidime film, kde zalezi pouze na hereckych vykonech a na pribehu, ktery se pred nami odehrava.
Je zajimave, ze jsem vlastne tento film nejprve slysel jako rozhlasovou hru. Nebylo zapotrebi nic upravovat. Dialogy mely svoji vlastni silu. Ve filmu se totiz jedna o zakladnich etickych hodnotach. O pravde, spravedlnosti, je zde vsak i lhostejnost a fanatismus.
Pribeh, kdy dvanact porotcu ma rozhodnout o vine ci nevine cloveka na okraji spolecnosti. Nikoliv nejake hvezdy americkeho fotbalu, ci zpevaka, za kterym stoji desitky fanousku. Jedna se o bezvyznamneho ztracence, ktery nema ani na slusneho obhajce a o ktereho by ani zadny obhajce nestal.
Jedna se o jasny pripad pro jedenact porotcu. Pouze jeden z nich pochybuje. Jeho pochybnosti vsak znamenaji pocatek dramatu. Snad jeden z nejsilnejsich momentu ve filmu neni, kdy nekdo nekoho presvedcil, ale okamzik, kdy nejvetsi oportunista zmeni svuj nazor. Nemeni ho kvuli tomu, ze by poznal pravdu, ale kvuli tomu, ze setrvavani na pozici, kterou hajil uz nema budoucnost. Vidime zde i cloveka, ktery vypada jako naprosty hlupak, presto i on ma sve misto ve spolecnosti a dokaze stat za svym poznanim, dokaze veci videt z jineho uhlu.
Nabizi se pouze otazka, co kdyby tam nebyl ten prvni s pochybnostmi, ten ktereho hraje skvele Henry Fonda, tak by zustal jeden nevinne odsouzeny a nic by se nezmenilo, nikdo by se nic nedovedel. Jednalo by se o dvanact klidnych a spokojenych muzu.
Poslechnete si reklamy, zpravodajstvi, pisnicky ci vanocni, novorocni prani, blahoprani k narozeninam a na co dnes je kladen duraz. Je to pravda, laska a spravedlnost nebo spokojenost, prosperita a ekonomicke zazemi?
Film Dvanact rozhnevanych muzu byl dobry, protoze kladl duraz na to prvni, proto mel take dusi.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu