Navrat na hlavni stranu

Dale Carnegie kurs
Asi mesic pote, co jsem nastoupil u male firmy, pravil Mr. Stone, spolumajitel: "Mame takovy navrh, muj partner a ja. Sami uz jsme to absolvovali a i pro tebe to bude vyborna zkusenost. Podnik zaplati polovinu zapisneho."
Jednalo se o slavny kurs Dale Carnegieho.
Souhlasil jsem a v uvodni hodine byl informovan, ze osobnost absolventa, snad ponekud nedokonala, zatizena tim ci onim problemem, zmeni se po absolvovani kursu k nepoznani. Absolvent se zbavi stresu a jinych problemu moderni doby a bude ziskavat nove pratele (a zakazniky) s lehkosti, zivotem se zacne ubirat v milovych botach.
Videl jsem, ze mi nezbyva nez souhlasit a zaplatit polovinu pozadovaneho obnosu. Upsal jsem se na kazdy ctvrtecni vecer, na dalsi tri mesice, k poslechu nauk D. Carnegieho. Vzpomnel jsem si, ze kdysi, jeste doma, v Praze, cetl jsem cesky preklad jedne z autorovych knih ...O umeni jak zalibit se lidem.
Uvital nas mlady chlapik, predstavil se a zadal, aby kazdy z nas povstal a ucinil take tak. Sdelil svoje jmeno a par informaci o sobe. I my jej nasledovali. Vetsina ucastniku kursu mela svoje osudy spojeny spolecnym jmenovatelem mensich ci vetsich nezdaru ... rozvody, zklamani, nesplnena ocekavani, stres, touha po tom dramaticky zmenit svuj zivot ...
Z prvni lekce odchazel jsem nadsen a bohatsi o mechanickou tuzku, odmenu za dobre provedene pametove cviceni. Mel jsem pocit, ze kurs bude velice uzitecny. Ziskal jsem pak dost rychle po sobe jeste dve nebo tri mechanicke tuzky s napisem D.Carnegie.
Pak ale stedrost instruktora zacala stridat jeho nelibost s moji malickosti. Z prvotniho nadseni vyvedla mne jeho otazka polozena po trech tydnech trvani kursu vsem ucastnikum ...Jak dosavadni jeho prubeh zapusobil jiz na kazdeho z nas. Studenti sdelovali neuveritelne zmeny ve svych zivotech, v pristupu k nemu, fenomenalni zlepseni v jejich styku se svymi zakazniky, predstavenymi nebo podrizenymi. Tesili se z navazani novych pratelstvi.
"Ano, byl jsem sobec, ale uz nejsem!" volal posluchac a obezni posluchacka se pridavala: "Ja se vzdycky stydela a mela komplexy, neverila si, ale ted se tesim na kazde setkani s novymi lidmi!" a rozvedeny muz, otec tri malych deti, informoval:
"Ja chodim do prace desetkrat radeji nez pred mesicem!"
"Jakou zmenu jste zaznamenal vy?" zeptal se me instruktor.
"Pozoruji, ze ubylo tech pametovych cviceni," rekl jsem. Pohled mladeho instruktora ztvrdnul a od onoho vecera neobdrzel jsem uz jedinou tuzku. Ani zapisnik nebo kalendar. Netrvalo pak dlouho a stal jsem se doslova jeho nepritelem.
"Dnes moderni rychla doba mnohym z nas zpusobuje napeti, vycerpani," zacal jednoho vecera dobre a zcela v souladu s mym nazorem. "To jsou ovsem stavy, ktere si nikdo z nas nepreje, nebot pusobi zhoubne na nase zdravi. Ucinnou obranou proti tomu je relaxace, uvolneni. Doporucuje se plavani, chuze, kondicni beh, cyklistika. a pokud je hezky a mate zahradu, rypani se v ni. My tady ale zadnou z tech moznosti nemame a pristoupime tedy k improvizaci," pravil s tajuplnym usmevem a vynal z brasny nekolik novin, zavinul je do delsi role a tu zajistil lepenkou. Pote jsme byli vyzvani, abychom jeden kazdy pristupovali ke stupinku, sdelovali pricinu sveho stresu a tu pak divokymi a doslova nepricetnymi udery papirove role o katedru likvidovali.
Toho vecera se staly dve veci: ke katedre jsem nenastoupil odmitaje tu saskarnu jako jalovou a rozhodl jsem se, ze si diplom z kursu neodnesu.
Na posledni dve lekce uz jsem se nedostavil
"Well, how was it ... the course I mean?" tazal se Mr.Stone s netajenym napetim.
"0K, it worked for some for sure, but not for me," sdelil jsem a bylo mi ho trochu lito.
"Ehm ... I hope that you found useful at least something ..."
Rekl jsem, ze rozhodne ano.
Chudsi o dvestepadesat dolaru uvedomil jsem si ono vytouzene, ale tezko splnitelne prani nekterych lidi promenit se natrvalo z dr.Jekylla v pana Hyda"
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu