Navrat na hlavni stranu

Rozhovor s predni slovenskou pevkyni a pedagozkou
Eva Blahova: Rozplakala jsem vietnamskeho velvyslance

Jeste do chvile, nez jsem se setkala s touto krasnou a pestenou zenou, jsem si myslela, ze patrim mezi lidi velmi zamestnane. Dnes si to uz nemyslim. Zejmena ne ve srovnani se slovenskou pevkyni a vysokoskolskou pedagozkou Evou Blahovou. V jejim dni nezni ono klasicke tikani hodin, ale sekundy odmeruje sepot e-mailu, susteni dopisu, zvoneni telefonu, dojednavani schuzek, vyrizovani dopisu a objednavek a ja nevim co jeste... tato zena je zamestnana vsemi moznymi smery. Rozdava se plnymi hrstmi: "Kdyby mi nekdo pred temi ctyriceti lety rekl, ze budu cestujici pedagozka a hostujici profesorka vysokych skol, prinejmensim bych mu neverila. Muj sen byl svet zpevu..." A take se uskutecnil. Jenze rozsireny o pripravu mladych talentu na narocnou spickovou umeleckou drahu. Ano, profesorka Eva Blahova mela pred ctyriceti lety svuj prvni koncert se Slovenskou filharmonii. Od te doby jich absolvovala bezpocet a na prestiznich podiich svetovych hudebnich domu... Prazske jaro nevyjimaje.
Vas repertoar obsahuje dila od baroka po soucasnost, je v nem neco, co milujete nejvice?
"Musim rici, ze jsem vystudovala operni a koncertni zpev, ale potom jsem sla do Vidne studovat pisne a oratoria, takze jsem obsahla skoro celou oratorni literaturu. Ovsem strasne rada jsem zpivala s velkymi orchestry, naposledy tomu tak bylo na Prazskem jaru vloni. Za sebou jsem citila tech sto hudebniku orchestru, a ten pocit mi byl velice prijemny. V posledni dobe jsem se venovala pisnovym recitalum a zamerovala jsem se na slovanskou hudebni literaturu - ceskou, slovenskou, polskou, bulharskou - zpivala jsem toho skutecne hodne, takze mohu rici, ze v pisnove literature mam repertoar rozsahly."
Zpivala jste jiz v devatenacti jazycich, ktery z nich povazujete podle sebe za nejzpevnejsi?
"Slovenstina je velice zpevna a melodicka , protoze ma krasne vokaly, na ktere se dobre zpiva, a snad asi proto Italove tak radi Slovensko navstevuji. Nakonec i v rustine a ve francouzstine se mi dobre zpiva. Ovsem snad nejvetsi uspech jsem zazila, kdyz jsem zpivala ve Valdstejnskem palaci v Praze vietnamsky. Rozplakala jsem vietnamskeho velvyslance, ktery po koncerte prisel za mnou a zacal na me hovorit vietnamsky. Jenze ja vietnamsky neumim - byl prekvapeny, jak je mozne, ze nemluvim timto jazykem, kdyz pri zpevu jsem mela tak perfektni vyslovnost. Vzdy se snazim najit si k takove narocne pisni odbornou pomoc. Tezka je i litevstina. Mym cilem je se s problemy vyslovnosti vyrovnat co nejlepe. Ovsem musim take priznat, ze ne vsechno zpivam zpameti."
Jak pecujete o svuj nadherny hlas? "
O hlas je treba se starat, je zapotrebi mit disciplinu. Tentokrate jsem do Kanady pricestovala i z tohoto duvodu o tri dny drive. Jednou jsem do Montrealu prisla den pred koncertem a pamatuji si, jak to bylo velice namahave. Casovy posun proste udela svoje. Tentokrate jsem zkousela s klaviristou oba dva programy v predstihu a v relativni pohode. "
Kde jste ve svete jeste nevystupovala? V Kanade nejste poprve...
"Je pravda, ze v Kanade nejsem poprve. Jednak jsem ucila na British Columbia University ve Vancouveru, a jednak jsem jiz dvakrat zpivala v Ottave s Gustavem Belackem a Marianem Lapsanskym, a naposledy to bylo v Montrealu v Ivanem Kusnjerem z Narodniho divadla v Praze. Cestuji take diky mistrovskym peveckym kursum po celem svete, ucila jsem napr. i v japonske Osace. Ale musim rici, ze zeme jizni casti zemekoule, jako je Australie ci jizni Amerika, jsem jeste nenavstivila..."
Ucite mistrovskemu zpevu, kolik pevcu jste pripravila do zivota?
"To bych asi tezko spocitala, tech absolventu na vysoke skole bylo hodne. Ja jsem sve zaky zasadne posilala na mezinarodni souteze, abych si nejen overila sve pedagogicke postupy a metody, ale hlavne abych je pripravila na tuto tezkou peveckou drahu. Pokud me ta moje mala statistika nemyli, v radach svych absolventu mam na padesat laureatu mezinarodnich soutezi. Velice me to tesi. Mnozi z nich vystupovali i tady v Kanade. Cirou nahodou jsem zjistila, ze v Boheme, kterou ma v soucasnosti na repertoaru COC v Toronte, zpiva hlavni roli Marcella znamy Gabriele Viviani, s nimz jsem take spolupracovala, hlavne vsak s jeho manzelkou. Na seznamu zaku mam mj. take Alinu Gurinu, a myslim si, ze kanadskemu publiku neni neznama ceska pevkyne Magdalena Kozena, ktera je moji absolventkou. Trida na Vysoke skole muzickych umeni v Bratislave je doslova internacionalni. Ovsem ucim take na Vysoke skole v Banske Bystrici, kde mame druhou akademii, a jako hostujici profesor pusobim i na finske akademii v Turcu. "
Vsechno jste ani nestacila vyjmenovat, kde na to vsechno berete energii?
"Prace je moje hobby, deti mam uz dospele, maji svoje zamestnani, svoje rodiny, takze se mohu venovat svym zakum naplno, a k tomu i dalsim aktivitam, napr. jsem prezidentka Slovensko-kanadskeho hudebniho fondu, ktery pomaha dostat se vitezum v Soutezi v ceske a slovenske hudbe v Montrealu na Slovensko. Myma rukama proslo i dost kanadskych pevcu, nekteri z nich se chystaji i na moje kurzy do Prahy. Pevecka spolecnost je skutecne internacionalni a hudba je v ni mezinarodni, spojuje nas v malou rodinu ve svete. Pravidelne navstevuji porotu v Montrealu, a jsem hrda na to, ze se nam podarilo peveckou soutez v ceske a slovenske hudbe otevrit i v Americe.
A co ceka umelkyni v dohledne dobe? Doma se ani neohreje a odleta do Finska. Dale to bude mesicni pobyt v Japonsku, kde vede mistrovsky kurs a velky seminar pro pedagogy zpevu - po pravu je pysna na to, ze obstala ve svetove spickove konkurenci na jednicku. Nu a pak prijde Prazske jaro. Pani profesorka je v umelecke rade, takze ji ceka nejmene tritydenni pobyt v Praze. Jak sama uvedla, je pro ni pocta, ze se dostala mezi spicky ceske interpretacni generace. A nanovo kursy, tentokrate letni. Tech ma pevkyne svetoveho jmena nepocitane. Uci na Slovensku, ve Vidni, Chorvatsku, v Cechach, kde v minulem roce na zamku Stirin zahajila jiz mistrovske kursy a rada by tam otevrela i letni akademii, na niz by chtela pozvat take mlade kanadske pevce. Nu a dela si nadeji, ze se trosku usadi, jak nazyva starostlivost o uspesny beh teto akademie. Ale i presto se tesi na svuj recital v Michiganu, kde by mela probehnout i soutez, dalsi pak v Green Bay v USA, potom v Montrealu - a uz je tady prosinec - a to nema kam zaradit pozadavky, ktere stosuje s nadeji, ze se dostanou do programu roku nasledujiciho... Uz jsem ani nemela odvahu zeptat se, kdy si najde cas na sveho konicka - na cteni. Kdyz ma chvilenku, s pocitem svatku si v knizkach listuje a ponoruje se do zivotu jejich hrdinu. Kdo vi, pro koho se prave nyni stava tato dama mistrovskeho zpevu a svetove vyhledavana pedagozka hrdinkou tichych tuzeb...
Text a foto: Vera Kohoutova


Na klavir umelkyni doprovazel Steven Philcox

Navrat na hlavni stranu