Navrat na hlavni stranu

NHL a kropici auta
Pribeh, ktery koloval dlouha leta po vrsovickych hospodach od druhe do ctvrte cenove skupiny, kde se schazel delny lid a take misto, kde byla geneze pribehu. Legenda to vsak byla pouze mistni, pro socialne slabe vrstvy a nedostala se za hranice Prahy 10, natoz hradby hlavniho mesta kdysi hrdeho kralovstvi, do povedomi Cechu, obyvatel byvaleho Ceskoslovenska ci dnesni EU. Z geografickych duvodu tento pribeh nedorazil ani za more. A i kdyby dorazil, socialni bariery by zabranily, aby se z neho mohla poucit vrstva hornich deseti tisic, kam spadaji pravnici Gary Bettman a Bob Goodenow. Muzi to posetili, kteri privedli vehlasnou NHL ke zkaze.
Prestoze vznikla skoda v legende je znacna, skoda zpusobena muzi nepokornymi, avsak prava znalymi je podstatne vyssi, rekl bych primo katastroficka. Zatimco v prvem pripade pouze nekolik ulic misto kropeni klasickymi strikackami se muselo spokojit s jarnim destem, v druhem pripade hokejove deni za morem bylo na leta ohrozeno a hokejovy zivot v kolebce teto kratochvile zcela ustal.
V zminene legende se jednalo o setkani dvou pilotu kropicich vozu ve vrsovicke restauraci u Oswaldu a pri vymene pracovnich zkusenosti doslo k ne prilis vzacnemu holedbani a jeden z chvastounu vychvaloval pred druhym silu svych nervu slovy: "Rozumis v Hostivari na prejezdu jsem jel devadesatkou, zacly padat zavory ty vole ja pridal na sto deset a ty zavory mi ufikly zadni svetlo, jen jsem zarovku vymenil." Tato slova popudila muze starsiho, ktery dokazal ridit nejen kropici vozy, ale i tanky, vojenska auta s munici, vcetne dynamitu. Proti jeho zkusenostem se hrdinove filmu Mzda strachu museli cervenat. Jeho protiuder na sebe nedal dlouho cekat: "Ty mne budes neco vykladat o nervech, to ja kdyz jsem vezl v petasedesatym naklad do kasaren v Sumperku a proti mne vyrazilo ze zatacky embecko, musel jsem ho shodit do prikopu Na stesti se mu ty vole nic nestalo, ale jinak by cela vesnice odletela na jizni Moravu!" A to byly teprve nizsi trumfy v teto mariasove diskusi. Esa z rukavu, ktera v tento okamzik nemeli panove Bettman a Goodenow, teprve prisla.
Po sedme desitce, ctvrtem frtanu a dvou reznych rozhodli se zamestnanci hlavniho mesta Prahy spor ukoncit na pracovisti. Vratili se ke svym kropicim strojum a rozhodli se, ze pojedou plnou rychlosti proti sobe a kdo z nich slapne prvni na brzdu, ten ze ma slabsi nervy. Jak jiz to byva, utkani se skoncilo plichtou nebo-li nerozhodne. Oba silaci sice prokazali pevne nervy, ne tak pevna byla karoserie strikacich aut. Na brzdu slapli o chvili pozdeji nez bylo treba. Skoda byla znacna, nikoliv nevycislitelna (bratru nejakych sto tisic korun ceskoslovenskych) a pribeh se ulozil jako legenda ci baje, ba i pouceni do hospodskeho folkloru.
Jenze panove Bettman a Goodenow jsou nepoucitelni a nepomohlo by jim, i kdyby pribeh znali. Po dlouhem vahani rozjeli svoje kropici vozy, jeden s hlavickou NHL, druhy s hlavickou Asociace hokejovych hracu, proti sobe. Cekali az ten druhy slapne na brzdu. Pak na ni slapli soucasne, ale skode (tentokrat nevycislitelne) se jiz nedalo zabranit.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu