Navrat na hlavni stranu

Sestup do Husitske ulice
V tom case kratce po monstroznim procesu s R. Slanskym a jeho bandou zradcu doslo k prvnimu konfliktu se strycem Hubertem. Tento manzel otcovy sestry Anny byl profesionalnim boxerem v dobe prvni republiky a jeho kariera dovedla jej az k utkani se slavnym borcem Nekolnym. V rodine se tradovalo, ze teta Anna rozhodla, aby tento nevydareny strycuv souboj byl poslednim v jeho kariere. Nevim, cim se pak zivil, ale po skonceni druhe svetove valky stal se komunistou a po Unoru jeho aktivita ve strane dovedla jej az do rad tajne policie.
Lec pribuzenske vztahy mnohdy nedbaji na politickou prislusnost a tak se konaly necetne nedelni navstevy u stryce a tety na Zizkove nebo u nas v Libni a pozdeji na Starem Meste. Kdyz hladina alkoholu v te ci one lahvi ponekud poklesla, stryc Hubert a otec pousteli se do politickych debat, zprvu mirnych a vedenych v duchu vzajemne ucty a pribuzenstvi. Jednou vsak, ve chvili, kdy jsem se zacinal nudit a venoval se choulostivym myslenkam, jez rodi se z mladistve neuspokojene zvedavosti, vytrhl me z nich nahle zostreny, huhlavy hlas stryce Huberta (huhnavost pochazela z ran, ktere utrzil v ringu) a stale silnejsi klapot jeho silnych prstu do stolu s hackovanym ubrusem. A teta Anna zvolala: "Sakra chlapi, nechte toho, copak to ma cenu?"
Ale jeji manzel rozhorlene huhlal: "Jakpak by to nemelo cenu, tohle je strasna urazka strany, delnickyho hnuti, soudruhu Gottwalda a Zapotockyho!" a ja se pres jeho mohutna ramena zahledel na obraz prvniho delnickeho prezidenta na stene a na fotografii vedle, z niz zachmurene na me pres boxerske rukavice hledel stryc Hubert a muj pohled spocinul na vitrine kde staly trofeje jeho boxerske kariery ponekud predcasne ukoncene jeste zdatnejsim bijcem evropske urovne a tu jsem slysel, jak otec neuvazene rika: "No neblbni, Huberte, jak to, ze najednou je z prvniho tajemnika zlocinec, co je to za stranu, co je to za bordel?"
"Dost, dost, jeste jediny slovo, jedinou urazku a uvidite!" volal stryc od tajne policie a zvedal se od stolu zbrunatnely v obliceji, bile kapicky slin v koutku ust a v tom se mati nakrkla a pravila: "Prece nechces, Huberte, abysme si mysleli, ze ses blb?" A tahle slova uz mi nedovolila pomyslet, co se asi deje v mysli tetinky Anny, to uz nas dvoumetrovy stryc strkal do temne predsine, ktera vonela cerstve napastovanym lenolem, oteviral dvere na chodbu a volal: "Ven, ven! Uz mi sem nelezte, vy reakce!" ... a tak jsme spesne sestupovali schodistem zizkovskeho cinzaku a stryc Hubert, naklonen pres zabradli, volal hlasem, v nemz uz jakoby zaznivala i litost: "Tady nebudete urazet delnickou tridu ani stranu! Strana je neomylna, to si pamatujte, vy zradci!" a jeste jsem slysel jak jej teta chlacholi: "Uklidni se, vzdyt to je nejake nedorozumeni..." Lec stryc boxer ve vysluzbe ji okrikl: "Ty tomu nerozumis! Tady role bratra nema zadnou cenu!"
Kdyz jsme ze ctvrteho patra sestoupili do Husitske ulice drobne mrholilo. Otec pravil jeste ponekud stisnenym hlasem: "Von to ma z toho boxu prece jenom vygumovany!" A k tomu mati dodala: "Mne je ale lito Anicky. Ta to chytla, holka neboha!"
"No, aspon vidis jak ty na tom ses docela dobre," pravil otec. A myslim, ze mel pravdu.
Vladimir Cicha, Vancouver

Navrat na hlavni stranu