Navrat na hlavni stranu

Starec a more
Zaskocilo me poznani, jak melancholicky muze na cestovatele zapusobit kousek sveta ztraceny v Atlantickem oceanu po pouhe dvoulete nepritomnosti: pohyblive pisecne duny na pousti mezi Corralejo a Puerto del Rosario na Kanarskem ostrove Fuerteventura zlenively a podivne plose se vrstvi pod modrym, depresivne jasavym nebem. Liduprazdne ledove more lhostejne valilo obrovske vlny k noham osameleho chodce. Stary znamy, doposud svizne elegantni cisnik v nasem hotelu pokorne dal zridnout svemu vlasu a ostre rysy tvare pocal utapet v prvnich ukladajicich se vrstvach podkozniho tuku. Odjakziva oslnive svezi, podnikave sexy stareny z Nemecka, Anglie a Svedska stihly v kratkosti stat se obycejnymi bezpohlavnimi babickami zrezignovavsimi na garderobu, parfemy, eroticke puzeni a sny o fesakovi u kormidla bile jachty.
Prazdninove aranzma all inclusive vzalo take mne moznost snit o snadnem zivote v prepychu a bez prace na kazdem rohu hoteloveho arealu clovek mohl si natocit ze soudku cervene, bile nebo ruzove vino; kdykoliv se mu zachtelo, potesit se skvele vychlazenym pivem vlastnorucne natocenym z vsudypritomne orosene pipy; barman nesouci stejne jako spanelsky kral jmeno Juan Carlos, ochotne plnil sklenici obludnymi mnozstvimi whisky. Pecene ovecky, ryby a drubez na vsechny mozne zpusoby, maso veprove, hovezi, teleci, kralici a kozi, zelenina a ovoce bez jakehokoli omezovani fantazie, drobne brambory ve slupce dusene v horke pare z morske vody, hory dortu, zmrzlin a sladkosti utopene ve slehacce a cokolade, vse vstricne ulozene v samoobsluznych bufetech, spojilo sve odery v ohromujici univerzalni vuni, rinouci se z hotelu jako zprava o realne existujicim raji. Pred otacivym hlavnim vchodem do domu polehaval uslechtily cerny pejsek, ocividne pamatujici lepsi casy. Vytrvale, ale marne snazil se pochopit system sklenenych dveri, viricich bez zacatku a bez konce jako vecny vitr, ktere ho oddelovaly od biblickych plnych hrncu. Dobrosrdecne rodiny s detmi ukajely na nem svuj socialni cit. "Kdy konecne pochopime, ze hladovi seberou nam uplne vsechno, jestlize se nimi nerozdelime, alespon o neco?" prohodila ke mne sadlova koule neurciteho pohlavi. Filosofickou rozpravu prerusil hotelovy posluha. Vykazal psika nemilosrdne z arealu, ne nepodoben archandelu s planoucim mecem, jenz kdysi vyhnal cloveka z davno ztraceneho raje.
V letadle, krouzicim ve snehove vichrici nad mou domovskou Basileji, prepadla me podivna sentimentalni myslenka. Vsechno na svete trvalo jiz davno pred nami a neprestane byti, az my sami davno obratime se v prach; take dreveni polychromovani andele v kapesni katedrale podrimujiciho mestecka Betancuria, zaveseni hlavami dolu na barokne vyzdobenem nebeske bani, snad aby primo vedecky znazornili a dokazali kulatost nasi planety. Konecne nam vypocitali novou pristavaci drahu na zasnezenem letisti. Nedivil bych se, kdyby ridic autobusu zenouciho se nocnim promrzlym mestem nesl Charon. Doma zena neocekavane vyjmula z pouzdra aloe vera. Promlouvame ted k rostlince povzbudivymi hlasy. Pozorujeme, jak poznenahlu probira se k novemu zivotu na cizim kontinente. Do kvetinace jsme ji pro poteseni pristrcili cerny sopecny kamen, sebrany na Fuerteventura u pomniku spanelskeho myslitele Miguela de Unamuno.
Leden 2005
Petr Chudozilov-Basilej

Navrat na hlavni stranu