Navrat na hlavni stranu

Prirodni katastrofy a NHL
Zdalo se, ze nejvetsi katastrofou pro Kanadany v letosnim roce bude zruseni Narodni hokejove ligy. Lid vsak oplakava nepritomnost hokeje na televizni obrazovce mene nez se cekalo. Posledni zprava, ktera vzrusila verejnost od Vancouveru po Halifax byl soud s Tod Bertuzzim. Vlk se nazral a koza zustala cela. Hrisnik za zmrzaceni soupere bude ted v klidu sbirat papirky v Stanley Parku a nebudou ho rozptylovat hrisne myslenky na to, jak prohanet puk.
Televizni divak ma misto hokeje temer denne primy prenos z mist nejnovejsich katastrof a zda se, ze jich bylo letos pozehnane.
Nejprve zmizely lesy v Tatrach, nasledovalo zemetreseni v jihovychodni Asii a vse se prozatim skoncilo uraganem v severni Evrope. Narozdil od kolapsu NHL, nedalo se prirodnim katastrofam vetsinou zabranit, ale dalo se zabranit ztratam lidskych zivotu, obzvlaste na pobrezi Afriky, kam vlna tsunami dorazila az osm hodin po zemetreseni. Pokud se podivam na mapu jizni polokoule, pak vidime, ze se jedna o vzdalenost nekolika tisic kilometru s a ze Sri Lanky sly vlny dalsich sest hodin. Prestoze jiz bylo znamo, ze se jedna o neobycejne nicivou silu, nikdo nedal varovani. V dobe, kdy dokazeme v severni Americe s presnosti nekolika kilometru urcit, kudy pujde hurikan, kdy lidi dokazi zabednit okna svych domu a odjet auty do bezpeci, nejsme schopni varovat Africany, aby odesli par set metru od brehu.
Jestlize jsme se 22. listopadu 1963 dovedeli, ze pred par minutami byl zastrelen prezident Kennedy, jak je mozne, ze po ctyriceti letech v dobe e-mailu, SMS, mobilnich telefonu, rozhlasovych a televiznich prijimacu, nikdo neni schopen vyslat varovny signal. Jak je mozne, ze zadna z druzic, obihajici zemekouli toto nebezpeci nezachytila.
Jednou se pri obcanske vychove pani ucitelka Krupkova ptala jednoho zaka, kdo dostava pridavky na deti. Zkouseny repetent bezelstne odpovedel, ze prispevky na deti dostavaji zrejme lidi, kteri maji deti. Melo to svoji logiku a zde je i odpoved na tuto zahadu. Zadna z druzic nemohla toto nebezpeci zachytit, protoze na to nebyla zarizena.
Tak mame druzice, ktere nas varuji pred teroristickym utokem, ackoliv nemame nejmensi signal o tom, ze by nekdo byl schopen takovehoto raketoveho utoku. Mame druzice, ktere monitoruji podzemni raketove vybuchy. Provadime podmorske jaderne pokusy, ktere rovnez monitorujeme. Jen jaksi na zemetreseni pod vodou jsme zapomneli a pokud ho na Havaji zjistili, nemohli nikoho varovat, aby nevznikla panika a protoze nemeli spravne e-mailove adresy, zkratka chybicka se vloudi. Chybela pokora a vedomi, ze by nas priroda mohla pokorit, zle pokorit.
NHL se nehraje. Pred casem zacala s ambicioznimi plany. Rozsirila se na tricet klubu. Expandovala na Floridu a do Arizony, kde o hokeji cetli pouze v cestopisech, chudsi kluby jako Winnipeg a Quebec poslala na smetiste hokejovych dejin. Pouze zisk byl skutecny. Zadny sentiment s lidmi, pro ktere to bylo soucasti zivota, slitovani s detmi, ktere milovaly svou hru, sve hrace. Hokej se bude hrat ne tam, kam patri, ale kdy vynasi penize. Pokud byla ekonomicka motivace takhle silna a pouze jedina. Proc by ted meli mit hraci slitovani s majiteli klubu. Chteji take vydelat maximum a pokud si chteji zahrat hokej, tak od toho maji starou dobrou Evropu. Z lidskeho hlediska to bylo rovnez dobre vymyslene, jenze to zatim nefunguje.
Je zajimave, ze zaplavy na Cejlonu prezila velka zvirata. Velice citlivi byli obzvlaste sloni. Dokonce dva vybehli i s turisty na zadech na nedalekou horu. My jsme diky tomu, ze spolehame na vlastni rozum tuto citlivost ztratili. V roce 2002 pri povodni v Praze byl jednou z obeti v zoologicke zahrade prave slon. Mozna, ze byl moudrejsi nez lide, kteri ho uvazali a mozna, ze kdyby utekl, ze by skoncil tak jako praotec Cech na Ripu. Tehdy totiz lide meli pokoru a dokazali naslouchat i necemu jinemu nez vlastnimu rozumu a slon na Ripu nebo na Petrine by mohl po dnes klidne vozit turisty. Jenze tehdy misto, abychom poslouchali, co nam rozzureny slon chtel rici, tak jsme ho uvazali a tvarili se, jako kouzelnici, kteri ovladaji pocasi.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu