Navrat na hlavni stranu

Stedry den
"Co by sis letos pral pod stromecek?" zeptala se zena.
"Letos? Nic. Ani napresrok. Uz nikdy. Uz jsem obdarovan jednou pro vzdycky," rekl jsem.
"Och ... ty myslis na to"
Presne. Myslel jsem v tu chvili na lonsky Stedry den. Stravil jsem ho na operacnim stole pod genialni rukou dr. Skarsgarda. Zcela vecne vzato, byl to mozna ten nejvetsi darek, jaky jsem kdy dostal. Nedlouho predtim na nadhernem antukovem kurte v Cechach mohl jsem misto uderu micku o vyplet rakety slyset houkani prijizdejici sanitky. Obec je ale docela mala, mozna, ze pomoc by neprijela vcas. Nemusela prijet, ale ja vedel, ze konecne musim na angiogram.
Snad jsem v zivote nevykonal jen bidne veci, snad existuje andel strazny, snad Buh, snad Stestena, naklonnost osudu. Nevim, proc to vlastne dobre dopadlo.
Stedry vecer jsme loni oslavili v tichosti 23. prosince. Mozna, ze kapr nebyl, ale chutnal mi snad vic nez v minulosti. A kapra mame rok co rok, s vyjimkou roku 2002 a to jsme se rozhodli, ze zmena konala se naposledy. Tradice ma svuj vyznam, usoudili jsme.
Cas plyne jak strelna rana! To je jedina veta, kterou jsem si zapamatoval z vykladu profesora hydromechaniky.
Neni ale nic, cim by nebyla pravdiva.
Je tomu rok, co jsme prvne presunuli Stedry den.
A ten uplynuly rok nabidl mi mnohe k zamysleni , obdivu a oceneni. Potvrzeni pomylenosti nazoru, ze vsichni jsme si rovni. Ja bych dr. Skarsgarda operovat nemohl. Ani odehrat zpameti klavirni koncert. Chybi talent, pile, letite studium, drina, leccos. Pravda, za uplneho blba se nepovazuji, ale s rovnosti lidi, jednoho s druhym a dalsimi miliony, s tim mam problem. A snad jen diky teto nerovnosti mam se zase docela dobre, pokud se tedy kardiovaskularniho systemu tyka. A doufam, ze to jeste vydrzi. Zatim jsem nez vyrovnal rodinny rekord co do delky zivota. Nebylo to u nas moc slavne.
Obchody a nakupni strediska plni se davy nakupujicich. Vedet co si domu nosi, asi bych se zdesil. 26.12. budou se do obchodu vracet s jistym procentem nakoupeneho zbozi. Zaplavuji obchody a snad ani nevnimaji a nepocituji ten neklid a stres, kterym mne veleobchody sklicuji. A budou sklicovat jeste vic. Nebot jsou jiste chvile, kdy clovek nemuze jinak, nez si uvedomit, co je dulezite, krome jidla, osaceni, strechy nad hlavou, lahvinky vina, a co neni. Nevim, zda se mi to v prubehu uplynuleho roku dokonale podarilo. Ale snazil jsem se o to.
Budu navrhovat, abychom i letos oslavili ten den zvany v nasi kulture Stedrym, stejne jako loni uz 23.12. Porusime tim znovu tradici. Ale ucinili jsme tak uz jednou. A navzdory okolnostem, byly to, ac zni to paradoxne, jedny z nejspokojenejsich Vanoc v nasi male rodine. Dominovala jim nadeje. Posunuty Stedry vecer probehl u vedomi toho, jak osud snadno muze pripomenout spravnejsi miru veci.
Prosinec 2004
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu 24/2004