Navrat na hlavni stranu

Jeste jednou na tema: Ja chci k filmu - Vsichni jsme se bavili
Tomas Masek a Neil Simon. Dva lide, kteri se nikdy neznali, a pravdepodobne se uz ani nepoznaji. A presto maji tolik spolecneho: zatimco Neil Simon dramata pise, Tomas Masek ty jeho rad hraje a reziruje. Spojuje je laska k dramatu komedialniho charakteru, kdy divak neciti tihu situace jako zostuzujici sebekritiku, ale naopak ma diky lehkemu podani pocit, ze zustava nad veci. Ze se sice prodira situaci komplikovanych vnitrnich rodinnych vztahu, ale tak nejak lehkym tanecnim krokem. A vetsinou s usmevem na rtech, protoze lehka ironie je tim jemnym a osvobozujicim korenim, ktera prinasi v dramatu ulevu nad dlouho potlacovanymi otazniky. Vzpomenme si treba na Rozladene dueto, na Posledni ze zhavych milencu, Pernikovou damu ci na komedii Nezvany host. Ve vsech techto Simonovych komediich Tomas Masek jednak hral jednu z hlavnich roli a jednak hru i reziroval. A co vice, pokazde obsadil do hry i Zdenku Novotnou. Vetsinou tak ve hre tvorili partnerskou dvojici.
Reziser Noveho divadla si na prvni predstaveni (premiera v patek 29. rijna, reprizy v sobotu a v nedeli 30 a 31. 10.) nove divadelni sezony Noveho divadla v Toronte vybral opet Simonovu inscenaci - I Ought to Be in Pictures, jenz byla i v roce 1982 zfilmovana. Ovsem poslouzila mu jen jako predloha, protoze dejovou zapletku a prostredi transferoval do podminek ceske emigrace. Dramaturg tak dal inscenaci nejen osobity naboj vlastniho poznani, ale navic zasadil dej do prostredi nam vsem znameho a do jmenovite spolecnosti, kde jmena mnohych z nich jsou jiz pojmem. A uz predesilam, ze uspesne. Dokonce necekane velice uspesne. Nikdy bych si nedovolila tvrdit, ze autor muze z divacke obce vytvorit monolitni skupinu spiklencu a fandu. Vsichni totiz fandili vsem. Tim spise, ze se v postavach nalezali. A vetsinou s nimi sympatizovali. Protoze je zbytecne si namlouvat, ze problematika rodinnych vztahu se dotkla jen nekterych. Kazdy si v ni nalezl ten svuj kousek zivota - at uz vyreseneho nebo jeste zejiciho jako otevrena rana. A v tom je ona milosrdnost Simonova pojeti - podivat se i na situace, pri nichz mrazi a clovek ma taktak na krajicku, s usmevnou blahosklonnosti.
Vzhledem k tomu, ze se s podobnymi, ne-li shodnymi problemy potyka vetsina emigrantu, jevi se toto, byt na prvni pohled vsedni tema, trvale aktualni.
K rychle orientaci v deji pomohl autor divakovi vhodne volenymi vyjadrovacimi prostredky. Zejmena vsak nesroubovane a jednoznacne znejici vety navodily rychly spad a vstricne reakce. Herci, podporeni divackou ucasti a zajmem, mohli dat mnohem lepe pruchod emocim postav, coz se vsem trem bezesporu podarilo. Zdenka Novotna - videli jsme ji v roli Stefi - a Tomas Masek ­ ztelesnil Trakare - svymi zkusenostmi a talentem uz davno prekrocili onu hranici amaterskeho herectvi, coz vytvorilo Lence Kimle - predstavovala dceru Libu ­ dobre podminky k rozvinuti jejich vrozenych hereckych dispozic.
Divak hned na prvni pohled citil atmosferu prostredi, v nemz vladla roztekana muzska mysl Johna Truckera. Dokonce by se dalo rict, ze to prostredi dychalo jedinym: rezignaci. Svezi zena, jeho pritelkyne Stefi Nova, do zabydleneho neporadku jaksi nepatrila. Clovek spravne odhadl, ze je jen na navsteve a ze se tam jako doma neciti. Tisice ci miliony paru takto ziji, aniz by mely silu na tom co zmenit. Ranni klid ale jednoho dne protne zvonek a posleze i halasne "hi" sebejiste divky, ktera se v nuznem bydleni ocita bez ohlaseni. Prepadeni domacnosti sveho otce, jenz kdysi doma zanechal manzelku se svymi dvema detmi, povazuje Liba - jeho dcera, s niz se vlastne jeste ani nevidel - za ten nejlepsi zpusob vzajemneho poznani. Vzhledem k svemu mladi, si ani nebere pri konverzaci servitky a otevrene nazyva veci pravymi jmeny. A tak je divak i svedkem prvniho stretu predstav Liby s realitou Truckerova zivota. Nemusi se dlouho dohadovat, aby pochopila, ze ty jsou nekde jinde nez je skutecnost. Johnova pritelkyne Stefi Nova o partnerove dceri nevedela, ale prijima tuto skutecnost s rozvahou a jiz od samotneho zacatku moudre. Je dokonce ztelesnenou onou zlatou stredni cestou k reseni problemu.
V tomto bode divak oceni rec bez kudrlinek a dlouhych souveti. Situace je prave diky takovymto dialogum prehledna a divak se tak ma moznost mnohem snadneji prevtelovat do pocitu kazde z postav, ktere pred jeho zraky vyzravaji. Ma moznost se dokonce i zamyslet nad nahlas vyslovenymi otazkami a i nad temi, ktere zustavaji v prostoru jen tak viset.
Divak registruje i dalsi polohu slozitosti situace, v niz si jede Liba vlastne jakymsi zpusobem "vybrat" to, co ji jeji otec za tech triadvacet let dluzi, aniz jeste tusi, ze to, co si odveze, penize nebudou. Ze to nemela Liba doma s maminkou lehke, dokumentuji utrzkovite poznamky o mamincine zivotnim zklamani. Na pomoc divce v jeji slozite situaci prichaziva mrtva babicka. Ta jeji "mama a tata" v jedne osobe, nez si v zaveru inscenace totiz uvedomi, ze dokaze sama zvladnout situaci, ktera se vyviji ku prospechu vztahu otec - dcera, a ze tento nove nalezeny citovy vztah je natolik silny, ze muze rozevrit svou naruc i dalsim lidem - spiklenci Stefi a Libine mamince, Johnovu synovi Karlovi alias Bobikovi a nakonec i Libinu novopecenemu priteli Gordonovi, s nimz odjizdi zpet domu. Postavy nemeni sva pusobiste, meni sve lidske kvality. Svou touhu po filmu, pouzivanou jako zasterku, aby se otci Liba dostala lepe na kobylku a aby zjistila, nakolik se chce v jejim pripade angazovat, odhazuje, a jeji srdce se uklidnuje po zjisteni, ze Tracker je uz proste tata.
Jak jsem jiz uvedla, hra se svymi vice nez 650 divaky na ctyrech predstavenich v prubehu tri dnu mela velice priznivy divacky ohlas. S privetivou odezvou se ovsem setkala i hudba Jirky Grosmana se zpevem Lenky Novakove. A divaci ocenili i bezchybnou praci Ivo Mejzra v roli osvetlovace a zvukare a rychlou prestavbu sceny Petra Kohouta a Julka Münstera. Nu a konecne napad vystavit v ochozu salu fotograficka dila Milose a Pavla Kucerovych, byl uz jen bonbonek na spici te dramaticke slehacky. Priste se uvidime na "lehkonohe" Mirandoline v rezii Brigity Hamvasove. O tom ale az pred terminem v unoru 2005.
A jeste mi dovolte uvest na pravou miru predplatne ­ Nove divadlo je ani v teto sezone nevypsalo, takze se laskavemu ctenari omlouvam za mylnou pobidku ve svem minulem clanku.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu