Navrat na hlavni stranu

V . Klaus na Masaryktownu

Foto V. Kohoutova

Setkani s prezidentem republiky
U prilezitosti tricateho vyroci existence Fraser Institutu v Britske Kolumbii byl touto organizaci pozvan Vaclav Klaus. V ramci prednaskoveho turne hovoril i v jinych mestech Kanady na tema Pad berlinske zdi (Pocta k 15 letum svobody). Prezidentova prednaska se konala 10. listopadu (te jsem se nezucastnil a nemohu tedy referovat), tentyz den odpoledne pak se pan prezident setkal s krajany zijicimi ve Vancouveru.
K setkani byla vybrana pekna mistnost v 15. patre hotelu Fairmont (drive Vancouver hotel), a podavalo se vino cervene a bile a drobnosti jako orisky a jine k vinu vhodne smesi.
Setkani uvedl novy velvyslanec Ceske republiky v Kanade ing. Pavel Vosalik. Prednesl rec plynulou a vcelku slibne znejici pro budouci spolupraci nasi komunity ve Vancouveru s byvalou domovinou. Prezident Klaus dostavil se opozden o akademickou ctvrthodinku (v 15:15), coz bylo vcelku impozantni, horsim pak bylo sdeleni, ze v 16:00 musi se odebrat na setkani s premierem G. Campbellem.
I tak velmi kratky cas, rozdeleny mezi kratky prezidentuv proslov venovany situaci v CR a hlavne prave probehlym regionalnim volbam a jeho odpovedim na dotazy pritomnych, byl vyuzit dle meho nazoru dobre.
Vaclav Klaus projevil zasadni nesouhlas s moznosti postavit komunistickou stranu mimo zakon jako pozadavek nedemokraticky. Tez rekl, ze v CR pomerna sila ceskych komunistu je vcelku zanedbatelna ve srovnani se situaci v jinych postkomunistickych zemich, kde komuniste podstatne zmenili sve jmeno a ocitli se na velmi vyznamnych vladnich mistech.
S gustem pohovoril o sve nespokojenosti s nezvratnou situaci clenstvi Ceske republiky v Evropske unii. Na otazku, zda sdili pesimismus Benjamina Kurase sdelil, ze jeho (prezidentuv) je mozna jeste vetsi (potesilo mne, ze je stejneho nazoru jako ja). Duvodem jeho skepse je hlavne ohromna ekonomicka zatez a byrokracie, jez bude nezbytnou soucasti clenstvi v unii a svym zpusobem diktovani Bruselu na ukor samostatnosti clenskych statu. (Dle meho nazoru tento vliv muze byt pro nektere staty vetsi nez pro jine.) Sdelil tez, ze jako jedina z 25 hlav statu v Recku nepodepsal ustavu EU (ta ma dle B. Kurase 5000 stran) a potvrdil o cem se pan Kuras nejednou zminil, ze jen nepatrne mnozstvi lidi ma vubec zdani o plnem obsahu teto nove ustavy.
Na otazku zda jeji nepodepsani muze nebo bude mit nejaky vliv na pozici CR, odpovedel, ze nikoli. To mne nebylo zcela jasne, ale cas vymereny na setkani nedovolil klast otazku, na niz odpoved by toto sdeleni, pro mne prekvapive, snad objasnila.
Padla tez otazka, zda by ceska vlada mohla neco ucinit pro zlepseni osudu cinskymi komunisty vezneneho Tibetana Tenzin Delek Rinpoche, respektovaneho budhistickeho vudce, jak byva zvykem komunistu nepravem obvineneho a odsouzeneho k smrti mezi 2. prosincem 2004 a 26.lednem 2005. Vaclav Klaus sdelil, ze v soucasnosti trest byl zmenen na dozivotni zalar a ze si mysli, ze jakakoli apelace cs. vlady nema prakticky dopad.
Pan prezident hovoril poutave a vecne, vypadal svezi a jeho docela nizky sestrih zcela byl v souladu s dnesnim trendem. Fotografovani zdrzelo jej ponekud od planovaneho odchodu za nasim milym premierem G. Campbellem.
Krajane jeste setrvali v pratelskych rozhovorech mezi sebou a ti, jez berou zivot za spravny konec, postezovali si, ze dodavka vina jiz skoncila.
Budeme zvedavi na pocinani noveho velvyslance P. Vosalika a to hlavne ve veci jmenovani noveho honorarniho konzula ve Vancouveru, ac konzul plnopravny by byl resenim jedine situaci odpovidajicim.
10.listopadu 2004
Vladimir Cicha

Navrat na hlavni stranu