Navrat na hlavni stranu

S Moravankou se bavili vsichni
Nikdy jsem nebyla propagatorkou velkych tanecnich zabav. Tim mene ne, kdyz jedna kapela hrala vsechno dohromady. Ovsem po jistych zkusenostech jsem pochopila, ze mnohde a mnohdy to ani jinak nejde. Nakonec jsem jim prisla i na chut. Pochopila jsem totiz, ze prave na takovych tancovackach se clovek nejen setka se starymi znamymi, ale ze se setka s lidmi, o kterych mnohe slysel, ci od kterych je dobre se necemu priucit. Zejmena jedna-li se o emigraci.
Dlouhodobou tradici maji v nasi komunite Moravsko-slovacke hody. Jsou jedinecne tim, ze jsou poradany folklorni tanecni skupinou Moravanka, v jejimz centru se kolem vseho toho deni toci dvaadvacet lidi - presneji receno rodicu malych tanecniku.
Moravanka ma bohatou tradici a k ni neodlucne patri prave tyto hody, jenz byly letos sedmadvacate(!). Jsou nejen jakymsi vyvrcholenim celorocni aktivity skupiny, ale slibnym prisunem financnich zdroju, jak potvrdila prezidentka Helena Lomova spolu s umeleckou sefovou Mary Ann Honigovou. "Z techto penez hradime naklady prakticky na vsechno potrebne k beznemu provozu skupiny ­ zejmena opravu a nakup narodnich kroju, castecne kryjeme i naklady, jestlize cestujeme na festival napr. do Ceska ," uvedly obe organizatorky shodne. Milenu Vyslouzilovou, sekretarku Moravanky, jsme zastihli za pulty se sladkostmi, zakusky, moravskymi kolaci a dalsimi mnohymi dobrotami: "Tohle vsechno napekly maminky", rekla jen tam mimochodem, kdyz cukrovala vsechny ty sladkosti, pod nimiz se stoly doslova prohybaly, kolik toho vseho bylo." Obvykle jsou tanecnice clenkami sboru jiz od malicka a tak jejich rodice po celou tu dobu prispivaji svou aktivitou k rozvoji cinnosti klubu.
K tanecni zabave se za ty roky vystridala cela rada kapel. Tentokrate organizatori prizvali tanecni orchestr St. Louis Express z USA. V cele peticlenne skupiny stoji Jozko Polak, jeho manzelka Anna je solistkou. Kazdy ze clenu ma svoji profesi, hudbu delaji pro radost. "Kdybychom si to prali, mohla by nas ale i zivit, " rika kapelnik, "ovsem nikdo z nas tomu tak nechce. Mame totiz dobra zamestnani, nechceme je opustit." Kapelnik je se svoji zenou v USA jiz petadvacet let, z cehoz jich dvacet venuji hudbe. Nehraji, jak by se ostatne ocekavalo, jen na ceskych zabavach, ale jejich sluzeb vyuzivaji predevsim ruznorode komunity nejen v miste pusobeni, ale mimo nej - a tak muzikanti cestuji do Chicaga, Oklahomy City ci do kasina v Las Vegas, kde si je objednavaji Madari, Nemci, nejvice vsak Polaci a pochopitelne i rodili Americane, protoze tato skupina hraje vsechno - od rokenrolu az po country muziku. A kde ze shaneji hudebni material? Kapelnik je natolik zdatny muzikant, ze mu staci si poslechnout CD a je schopen jednotlive party rozepsat sam. Musim jen potvrdit, ze tancovat pri teto muzice, ktera hostovala na Moravsko-slovackych hodech v Toronte jiz poctvrte, je opravdova radost.
A nemela bych zapomenout na sponzory teto velkolepe tradicni zabavy, kterou mnozi vedou v patrnosti po cely rok, aby ji nezmeskali. Prave pro tu radostnou a pospolitou atmosferu, ktera jim snad ze vseho, co se v nasi emigrantske komunite deje, pripomina starou domovinu nejvice. Byla jich cela rada, a ne jen ceskeho puvodu. Z tech znamych - a je krasne, ze se s nimi setkavame stale znovu - musim uvest Nitru Travel, CSA ci Prague Deli, z dalsich kupr. Liba's Restaurant, Woodhouse Pub, Reflexology by Gabriela, Brandt Meat, Bata Shoes, Dominion, Apple Market, NO Frills a take Austrian Airlines. Ti vsichni letos take prispeli do tomboly. Cen bylo dost a byly skutecne nadherne, mezi nimi i letenky do Evropy.
A ze vam ta letosni zabava nejak unikla? Nevadi, za rok se s Moravankou a vsemi temi milymi a obetavymi organizatory muzete stoprocentne setkat. Jen si nezapomente zakrouzkovat v kalendaru vcas datum ­ nejcasteji to je konec rijna. Je opravdu se na co tesit.

Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu