Navrat na hlavni stranu

K bratrum Masinum
Tisk v CR, prave tak jako tisk krajansky v zahranici venuje obnovenou pozornost pripadu skupiny bratri Masinu. Taktez ve vytisku Satellitu 1-416 ze dne 29. 7. 2004 (tez 15. 7. a 26.8.2004) je nekolik zminek a uvah na vyse zminene tema. Zvysenou pozornost jsem venoval vasemu clanku, vicemene filozoficke uvaze, ze ktere je zrejme, ze zastavate kriticky a pravdepodobne odsuzujici postoj k akcim bratri Masinu. Jako vzdy vase uvahy vyplyvaji z charakteru vericiho cloveka, jimz bezesporu jste, cloveka odsuzujiciho nasili a snaziciho se jednat v zajmu spravedlnosti a pravdy. Domnivam se, ze mohu taktez sam sebe povazovat za cloveka vyznavajiciho podobne zivotni zasady. Ackoliv nerad (musim zde podotknout), tentokrate zastavam rozdilne stanovisko k vasi filosoficke uvaze, coz s nejvetsi pravdepodobnosti vyplyva z vekoveho rozdilu nas obou v letech nasledujicich nasilne prevzeti politicke a vojenske moci v Ceskoslovensku v unoru 1948. Jsem rocnik narozeny 1929, tedy primy pametnik politickych udalosti v letech pred i po roce 1948. V dobe kdy skupina bratri Masinu uskutecnovala sve akce, bylo doslova hruzou ohromenemu ceskoslovenskemu lidu zcela jasno, kterak smrtelne vazne byl minen komunisty sebevedome vyhlaseny tridni boj, ve skutecnosti brutalne vedena, nesmiritelna valka proti tem, kdoz dosud usilovali o budovani Ceskoslovenska na demokratickych principech. Komuniste bezohledne uvadeli ve skutek legendarni Gottwaldovo prohlaseni, jim pronesene jiz v roce 1927 na zasedani ceskoslovenskeho parlamentu: "ja se chodim do Moskvy ucit! A vite co? Ucit se od ruskych bolseviku, jak vam zakroutit krkem!"
V roce 1948 a v letech nasledujicich byly jiz znamy otresne skutecnosti - vysledky tridniho boje v SSSR i v ostatnich komunistickych satelitnich statech (Katyn - povrazdeni mnoha tisicu polskych dustojniku a prislusniku slechty a inteligence). V Ceskoslovensku na primou vyzvu SSSR byl vydan tzv. Zakon na ochranu republiky, ve skutecnosti nastroj na inscenovani politickych procesu proti nevinnym lidem, s naslednym uskutecnovanim justicnich vrazd a zlocinu. Komunisticke kampane a akce provadene v takovem rozsahu byly dukazem toho, ze se nejednalo o obcasne uchylky a omyly komunisticke strany, ale o jasny a neuprosny zamer - likvidaci vsech potencialnich odpurcu komunistickeho systemu a likvidaci prav a svobod nasich narodu. (Paradox: hle, jak pripadne se jevi jedna z moudrosti davneho socialistickeho filosofa G. W. Hegela podle prostredku poznas cile)
Silena masinerie zla (vim zni to melodramaticky, avsak takova byla skutecnost), kde v radach komunistickych zaslepencu, opitych svoji neomezenou moci byli casto pouzivani neurvalci, nepricetne ukajejici sve nasilne a sadisticke choutky pri vysetrovanich ve vezenich a taborech uranovych dolu. V prubehu prvnich let vyhlaseneho tridniho boje meli obcane Ceskoslovenska prilezitost seznamit se s vysledky tohoto boje: brutalni zasahy policie proti tisicum studentum jdoucim v unoru 1948 Nerudovou ulici k prezidentu E. Benesovi na Hrad, popravy Milady Horakove, generala Helidora Piky a mnohych dalsich z rad vojaku, policie, dustojniku a zcela nevinnych obcanu. Zatykani cirkevnich hodnostaru, profesoru, ucitelu, cinovniku Sokola, skautingu. Vyakcnovani (akcni vybory) tj. okamzite propousteni vedoucich pracovniku - odborniku, na jejichz misto byli dosazeni lide casto neschopni, avsak komunistickou stranou provereni. Inscenovani politickych i jinych procesu (se cleny cs. narodniho hokejoveho tymu a jejich dlouholete uvrzeni do taboru uranovych dolu). Degradovani, zalarovani, dokonce i popravy vojaku a dustojniku, zejmena prislusniku cs. zahranicnich armad, taktez uvrzenych do uranovych dolu. Vyhnani vlastniku zemedelskych pozemku a jejich usedlosti, ktere jejich rody budovaly a zvelebnovaly po mnohe generace.
A v tomto ovzdusi v dobe pro nasi zemi pohnute a krute byli to bratri Masinove a spolecnici, kteri jako jedni z nemnohych se rozhodli sebevedomou Gottwaldovu vyzvu k tridnimu boji prijmout, jak jim velelo jejich vlastni svedomi. Clenove skupiny prokazatelne, bez umyslu ziskat svoji cinnosti osobni prospech, riskovali sve zivoty ve veci spravedliveho odporu proti znasilnovani sve zeme komunisty, kteri tak jednali v zajmu SSSR. Tridnimu boji padlo za obet desetitisice nevinnych, zalarovanych, casto nelidsky tyranych a popravenych. Jest pochopitelne, ze i na strane komunistickych diktatoru byli padli v tridnim boji, ktery sam nekompromisne vyhlasili a uskutecnovali, spolehajic na bezbrannost naroda, ktery znasilnili.
Zabiti cloveka je vzdy tragickou udalosti a casto byva diktovano rovnez tragickymi okolnostmi a pricinami, tak jak je prave v pripade cinnosti skupiny bratri Masinu. Jak jsem prohlasil, jiz na jinem miste - sorry, ale ti, kteri byli komunistickymi vladci vice nezli dokonale provereni, jejich spolehlivost a vernost komunistickemu zrizeni prokazana a jimz tudiz byly zbrane ve jmenu tridniho boje svereny - ve jmenu tridniho boje padli. Takovy je zakon reality zivota, ktery nelze dle libosti, potreby a zaujatosti opomijet. Tak jako bratri Masinove a spolecnici vedeli, na ktere strane barikady chteji stat, byli jini, kteri si vyvolili stranu druhou, ackoliv po komunistickem puci v unoru 1948 museli si byti vedomi, ze slouzi na strane tyranie a zla.
K vasemu stanovisku, ze nemuzete souhlasit s prostredky, jakych tato skupina pouzila. V prubehu mnohych let odberu Satellitu 1-416 mel jsem prilezitost vypozorovat vasi snahu o objektivni analyzovani ruznych problemu a situaci, predevsim z hlediska humanniho, coz je u vas obvykle. Avsak chtel bych zde polozit otazku - jake jine prostredky jste mel na mysli, ze mely byt pouzity v dobe utlaku a terorizovani velke casti naroda? Snad vrhani shnilych rajcat, vajec a cibule? Vim zni to cynicky a ironicky - tedy konec sarkasmu. Je prece vseobecne znamo, kterak komuniste v padesatych letech nakladali s lidmi, zvlaste s novinari a spisovateli, kteri se odvazili kriticky posuzovat politicky vyvoj v Ceskoslovensku. Tedy bojovat slovy, jak jste mel pravdepodobne na mysli. Zde bych chtel pripomenout osud basnika a spisovatele Zavise Kalandry, cloveka od mladi oddaneho komunistickym idejim, obdivovatele Sovetskeho svazu. Jeho pozdejsi vlastni zkusenosti a poznatky, vedouci k mirne kritice politickeho systemu v SSSR mely pro neho tragicke nasledky. Komuniste nevahali odsoudit jej k trestu smrti v inscenovanem politickem procesu a popravit.
Proti teroru, zlu a nasili je tedy nutno se vzeprit silou, jak bratri Masinove a spolecnici coby spravni vlastenci ucinili.
K vasi uvaze o logickem kotrmelci, ze kdyz komuniste hlasuji proti nasili a i kdyz jini jsou proti nasili, ze tito jsou vlastne komuniste. Jedno vubec nepodminuje druhe. Zalezitost je zcela jasna - bez kotrmelcu. Komuniste hlasuji proti skupine bratri Masinu, nikoliv ze jsou proti nasili, ale protoze coby nasledovnici ideji svych predchudcu nemohou spolknout horkou pilulku v podobe toho, kterak jim bratri Masinove a Milan Paumer vypalili rybnik (omlouvam se za pouziti lidoveho mudroslovi - situaci tak dokonale vystihujici). Proti presile vice nezli dvaceti tisic bezpecnostnich jednotek, taktez policejnich jednotek NDR a jednotek sovetskych probojovali se Ctirad Masin, Josef Masin a tezce zraneny Milan Paumer do Zapadniho Berlina. Paklize ti pani komunisticti poslanci, kteri pri projednavani pripadu skupiny bratri Masinu hlasovali proti, protoze jsou skutecne proti nasili, kterak jest tedy mozne, ze z jejich rad nevzesel podnet k potrestani jejich predchudcu, odpovednych za zlociny proti lidskosti, pachanych na vlastnim narodu.
K napsani tohoto dopisu jsem se rozhodl proto, ze behem castych debat s krajany, zvlaste s temi mladsimi vyrozumel jsem, ze o skupine bratri Masinu nikdy nevedeli, neslyseli a pozdeji v dusledku jejich neznalosti zaujimali casto stanovisko k jejich akcim negativni. Pokladam za svoji povinnost - tenkrat v roce 1948 jeden z mlcici vetsiny pomoci vysvetlit krajanum dosud neinformovanym a tehdejsich pomeru neznalych podstatu a okolnosti, vedoucich k akcim skupiny bratri Masinu. A znovu chci zduraznit: Gottwaldovo vyhlaseni tridniho boje a jeho bezohledne uskutecnovani byl skutecny zlocin proti celemu narodu a pricina odporu bratri Masinu a spolecniku, kteri jeho vyzvu prijali a v boji cestne obstali.
V posledni dobe seznamil jsem se s nazory vyslovenymi na zasedani Senatu na tema odbojova skupina bratri Masinu. Nejsem pritelem hry se slovicky, avsak byl jsem znepokojen nekterymi postoji a formulacemi slov, na zasedani pronesenymi, i kdyz zajiste ve prospech skupiny Masinu myslenymi. Cituji: "clenove skupiny bratri Masinu si zaslouzi statni vyznamenani za to, ze se v 50. letech vzepreli komunistickemu rezimu" Touto formulaci slov se otevira prostor vsem odpurcum skupiny bratri Masinu ku zpochybnovani jejich opravneni vzepriti se komunistickemu rezimu z takoveho nebo onakeho duvodu. A prece skutecnost jest jednoznacna: bratri Masinove a spolecnici rozhodli se prijmout Gottwaldovu vyzvu k tridnimu boji, ktery komunisticti diktatori vedli brutalne a zradne proti prislusnikum sveho naroda v zajmu SSSR.
Domnivam se, ze spravna a presna formulace slov a jejich vyznam a smysl zdurazneny, taktez nezkreslene uvadeni skutecnych udalosti a okolnosti pri kteremkoliv trestnim rizeni jsou predpokladem spravedliveho posuzovani i konecneho rozhodnuti soudu. Zde netreba jiz dalsi diskuse. Osobne budu povazovat za policek do tvare pravdy a spravedlnosti, nebude-li trestni rizeni proti skupine bratri Masinu zamitnuto - definitivne a s konecnou platnosti.
(Zkraceno)
Rudolf Mastalyr, Britska Kolumbie

Navrat na hlavni stranu