Navrat na hlavni stranu


Na okraj
28. rijen

Letosni vyroci zalozeni Ceskoslovenske republiky ­ a statni svatek Ceske republiky bude zvlasÈ vyrazne oslaven. 28. rijna bude ve znameni ceske hudby Jako ostatne cely rok 2004. Jednoduse proto, ze (jak se dovidame z poznamek Antonina Kubalka) mnoho nasich skladatelu ma v datu narozenin nebo umrti ctyrku. O programu koncertu, ktery se kona 28. rijna, se doctete na jinem miste v tomto cisle.
Den na to, 29. rijna, se stafety ujme Nove divadlo premierou prvni hry nove sezóny, ve ktere uvidime sve jevistni milacky omladle a posilene mesici slastneho odpocinku.
Retez oslav dokonci torontska odbocka Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade 31. rijna. Mame se tedy na co tesit.
***
Noc pred 92. narozeninami Heleny Weiderove
Temer vsichni, kteri jsme prisli z Ceskoslovenska, vime, ze za rozmach lyzovani v Collingwoodu (Blue Mountains Resorts) Ontario vdeci Jozo Weiderovi, ktery pred prichodem do Kanady v r. 1939 vlastnil horskou chatu v Male Fatre (behem valky byla pouzivana partyzany a v roce 1944 nacisty vyhozena do povetri). Daleko mene vime o jeho zene, rodacce z Nymburku, ktera svemu manzelu pomahala budovat Collingwoodske lyzarske stredisko i Collingwood Pottery. Po smrti sveho manzelu, pani Helena travila znacnou cast pristich 16 let ve Spanelsku, kde v r. 1986 vydala anglicky (a v r. 1987 spanelsky a cesky) baseÀ The Mountain Ballad venovanou vsem, kteri "jako ona jsou vasnive zamilovani do hor", inspirovanou zivotem s jejim manzelem.
V roce 1995 pani Helena vydala v Collingwoodu dalsi knizku Tales from Andalucia, ve ktere vylicila neskutecne krasny milostny pribeh sve pritelkyne Ireny.
A v noci pred svymi 92.narozeninami (a od te doby zase uplynulo par roku se rozhodla napsat sve vzpominky. A mohu-li soudit podle prvni kapitoly, budou to nejake vzpominky.
Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu