Navrat na hlavni stranu

Udelit ci neudelit?
Kolegovi z Americkych listu Petru Biskovi je jasne, ze se maji vyznamenat bratri Masinove a Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade, nepotrebovalo o teto problematice ani diskutovat na svem vykonnem vyboru. Predseda Milos Suchma mne vysvetlil, ze cela zalezitost se objevila pozdeji az na Kongresu a nikdo tam nehlasoval proti. Ja osobne nemam tak jasno v cele zalezitosti. Kazdopadne kdyby probehla nejprve diskuse a pak se dospelo k zaveru, mohl bych se utesovat, ze jsem jediny, ktery ma jiny nazor. Obcas se vsak o nekterych vecech nediskutuje, vse se prijme jednomyslne a potom se to ratifikuje.
A pri tom otazka, kdy a jak je opravnene pouzivat nasili je daleko slozitejsi a starsi nez je pripad bratri Masinu. Verim Petru Biskovi, ze Radek Masin je clovek, ktery mu pomohl, verim tomu, ze je osobne cestny. S cim vsak nemohu souhlasit jsou prostredky, jakych pouzil.
Padesata leta jsou obdobim statniho teroru. Ale jak je mozne, ze k nemu doslo. Jak je mozne, ze v tu dobu meli komunisti takovou podporu? O koho se opirali? Byli to rovnez lide se zbrani v ruce. Byli to prislusnici nejen policie, ale i prislusnici armady, svazarmovci, byli to lide, kteri verili systemu, verili lepsim zitrkum. Bohuzel.
Slabina kazdeho diktatorskeho systemu je vsak v tom, ze veri v nasili. Pokud by tomu tak nebylo, tak se nejedna o diktaturu. V tom je vsak take sebedestruktivni prvek diktatury. Pokud nema neco nebo nekoho, s kym by bojovala, ztraci nasili smysl. Diktatura se stava bezzuba.
Vyusti to v nejakem Prazskem jaru. Proti diktature se da totiz bojovat jinymi prostredky nez revolvery a samopaly.
Na jednu stranu citim s kazdym bezmocnym jedincem, ktery se proti sveraci kazajce vzbouri. Dokonce si myslim, ze mu rozumim lepe nez
lide, kteri hlasovali pro vyznamenani teto odbojove skupine, ale nemohu souhlasit s prostredky, jakych tato skupina pouzila.
Co vsak beru jako nejhorsi je to, kdyz se zacnou tyhle veci rozdelovat podle prislusnosti k politickym stranam. Ti, co pouzili zbran byli hrdinove - lide s rovnou pateri. Ti, co ji nepouzili, byli zbabelci. Pro udeleni vyznamenani hlasuji senatori ODS, proti komuniste. Najednou z toho vznikne logicky kotrmelec, jako kdyby komunisti byli proti nasili a ten, kdo je proti nasili je vlastne komunistou. Jsem proti komunisticke totalite, ale nemohu souhlasit ani s tim, ze nekdo v boji proti diktature zabije sest lidi a jsem rad, ze komunismus padl nenasilnou cestou. Tam, kde se o to pokusili se zbrani v ruce jako napriklad ve Vietnamu, na Kube ci v Koreji, ho stale jeste maji.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu