Navrat na hlavni stranu

Povidani s Petrem Chudozilovem
Vlastne diky tomu, ze je telefon do Svycarska neuveritelne levny, jsme si zacali s Petrem Chudozilovem povidat nejak casteji. Minuly tyden jsme si rekli, ze bychom si mohli takhle popovidat o prazdninach ci dovolene. Nakonec jsme se dohodli na tom, ze ja poslu otazky a Petr na ne faxem odpovi. I stalo se.
ABE: Dovolena je neco, kdy vrchnost povoluje svym podrizenym, aby se chovali jako ona. Ty vsak nepatris ani do skupiny, ktera neco povoluje ani do skupiny, ktere je neco povolovano. Znamena to, ze nemas ani dovolenou?
PCH:
Rad ziji zajimave a krasne. Porad. Dovolena je neco, co si dovolim nad pomery. Treba par dni v Italii, kde mi zadny hotel neni prilis drahy a zadna vecere v nobl restauraci nedostupna z duvodu ceny, i kdyz se pak po navratu tezko priucuji nezbytne skromnosti. Momentalne jsem na dovolene v Malem Istanbulu, cimz ovsem nemyslim tureckou megapolis, nybrz cizinci obyvanou ctvrt Klybeck v me domovske Basileji. Je pristupna tramvajovou linkou cislo 14, jiz Svycari obmyslili prezdivkou Orientexpres. Soucasna krize zasahla take muj obor - pohadkove knizky a rozhlasove hry pro deti - a tak si prilezitostne privydelavam roznasenim novin v Istanbulu. Zacinam ve tri hodiny rano. Nocni zivot je zajimavy. Tu na tebe lidskym hlasem promluvi vec lezici na zemi, jiz jsi az doposud pokladal za pytel na smeti, jindy zase tri slovansky spilajici Balkanci se snazi nejak chytit cernocha, ktery jim pravdepodobne prodal drogu v horsi nez slibovane kvalite. Toci se kolem meho voziku s novinami, jako bych zde ani nebyl. Dnes v noci jsem nasel na ulici vozralyho tureckyho dedecka, kterej zabloudil, netrefil domu a neumel ani slovo jinak nez turecky. Pridal se ke mne, neco mi porad slozite vypravel a jeste se k nam pridruzila kocka, nesouci v tlamicce zivou zabu. Byl to svatecni pruvod. Ja jsem vlastne na dovolene porad, celej zivot. "Myslite, ze je to dobra prace?" prohodil skepticky krajan, jemuz jsem nadsene vypravel o mem bourlivem nocnim zivote. "Kazda prace je dobra, kdyz je cloveku pres sedesat a zrovna nema prachy na sveho oblibeneho humra nebo ustrice," rekl jsem mu.
ABE: Jsou dva typy lidi. Jedna skupina chce stravit dovolenou zasadne doma. Odpojit telefon, cist, sedet na zahradce a mit pohodu. Druha skupina se nemuze dockat a vyrazi do sveta v okamziku, kdy jim jeste hori vajgl ve fabrice. Do ktere skupiny patris ty?
PCH:
Bejt doma - nejlepe sam - neni spatny, ale jit nebo jet doposud neznamou krajinou a ocima rozhrnovat horizont je jeste lepsi. Nerad balim kufry. Italii a Spanelsko bych si rad jednou prosel pesky, jen tak bez veci, beze spechu. Italii miluji, protoze s Italy je sranda, a za to dam vsechno.
ABE: Ty jako clovek se svobodnym povolanim nejsi vazan na rocni obdobi. Je o tobe zname, ze se koupes i mezi ledovci. Kteremu mesici davas prednost, abys vyrazil do sveta?
PCH:
Ledovou vodu jsem se naucil snaset a primo milovat v mladi, kdy jsem si kazde rano po probendene noci ve sprse vyhanel kocovinu z hlavy. Uz jsem se koupal v severnim ledovem mori, obklopen rijnovymi mlhami, v doprovodu me mladsi dcery. Velke zaoceanske parniky na nas obdivne houkaly a psalo se o nas v norskych novinach. Rekordu jsem dosahl v nemeckem Schwarzwaldu, koupeli v zamrzlem horskem jezirku 1200 metru nad morem. Museli jsme s dcerou ovsem prorazit led pri usti potoka, kde byl tenci, abychom se vubec dostali na vodu. Bylo to na Silvestra. Cestuji rad kdykoliv mimo turistickou sezonu, nejradeji zjara nebo na podzim. Predloni jsme se zenou prozili nekolik nadhernych dni v Benatkach chvili pred vanoci. Lezava zima vycistila ulice od turistickych davu.
ABE: Zalezi ti na politicke situaci v zemi, kam jedes. Je zeme, kam bys nejel?
PCH:
Mne zalezi na politicke situaci v jakekoli zemi sveta. Cely svet je muj - podobne jako Mesic na nebi - a nesu za nej odpovednost. Stydel - bych se jet do Severni Koreje a pozorovat tam deti zblble hladem. Rad bych zbohatl, abych mohl konat dobro. Potesit chudasy a pak, sam nepozorovan, kochat se jejich radosti nad neocekavanym plnym hrncem. V Africe, Asii, kdekoli.
ABE: Vracis se rad do Ceska a byl jsi nekdy v posledni dobe na Slovensku?
PCH:
Domu se nevracim rad. Po Charte 77 nam sebrali obcanstvi a se ctyrmi malymi detmi - nejmensi jeste neumelo poradne chodit - nas vykopali ze zeme. Ve svazku, ktery na me StB vedla jsem se docetl, ze to bylo v dusledku "ofenzivnich opatreni". Po listopadu 1989 se nikdy neomluvili, obcanstvi jsem si musel koupit a po rozdeleni Ceskoslovenska jsme o nej znovu prisli. Praha je hlucna a uspechana, v jiznich Cechach je to vyrazne lepsi. Loni pred vanocemi me prepadli na Staromestskem namesti v Praze. Slovensko miluji, kdysi jsem tam zil a dokonce jsem se naucil slovensky, ovsem v Kosicich, se straslivym "vranarskym" prizvukem. Bratislava mi pripadala v dobrem slova smyslu svetovejsi a zajimavejsi nez Praha. Naposledy jsem byl na Slovensku v roce 1970, koupali jsme se nazi v horske ricce a podrazdili jsme tim Cikany z nedaleke osady, prisli nam domluvit, abychom se oblekli a nedelali vostudu. Je Cesko jeste muj domov? Jo, ale nemilovanej. Po listopadu jsem tam mel nekolik let byt, velmi slusne jsem si vydelaval zurnalistikou, snad jsem tim byl i trosicku uzitecnej. Kdyz se mi zachtelo, jel jsem domu do Basileje. Ja jsem doma vsude. Lidi v Ceske kotline to hrozne drazdilo. Pro Cechy jsou typicke problemy s komunikaci. Tak co, jsi bohatej, nebo chudej, zebras tady nebo jsi se prijel vytahovat? Po druhe ztrate ceskeho obcanstvi bych se byl musel hlasit na ceske cizinecke policii a zadat o povoleni k pobytu - ve vlastni zemi! Toho jsem si kdysi dostatecne uzil ve Svycarsku. Tak radsi beham v noci s tim vozejkem po Malem Istanbulu a zjistuji, ze i s ozralym tureckym dedeckem je nekdy komunikace nejak lepsi a lidstejsi nez s temi, kdoz se mnou kdysi chodili do skoly. Doufam, ze pristi knizkou udelam diru do sveta. Uz aby to bylo, penze se blizi, bude nevysoka. Ziju rad, kazdy den je pro me dovolena a svatek, ale rikam si, treba to bude po smrti jeste lepsi? Mrtvej clovek aspon nemusi porad shanet prachy a utracet je za blbosti.
S Petrem Chudozilovem faxoval Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu