Navrat na hlavni stranu

Jako kdyz hrach na kulnu hazi
Nase sousedka ve Vrsovicich byla chapava zena. Jednou, kdyz muj bratr zavrel dvere tak prudce, ze se vysypalo sklo, nalezla moje matka u ni pochopeni. Nejen to. Na oplatku se dovedela, ze dva bratri, kteri bydli nad nami hraji v chodbe hokej, ze Vasicek, ktery bydli v prostrednim baraku jiz dvakrat ve skole prosoupl a chodi nyni do skoly pomocne. Pani odnaproti vedela zkratka vse. Snad i o prvnich sexualnich zkusenostech mladistvych.
Dokazala totiz naslouchat stiznostem rodicu a tyto stiznosti patricnym zpusobemkomunikovat dal. Zcela jina byla situace s lidmi, kteri bydleli pod nami. I v dobach nejtvrdsiho komunismu nevyvesovali sovetske vlajky. Vzdy jen ceskoslovenske. Nevedeli o nikom nic. S nikym se nestykali a neumeli poradne cesky. Proto jsme si z nich jako deti delaly srandu. K nejoblibenejsim zabavam patrilo strefovat se jim micem do okna. Pan Jarosevsky vzdy vybehl, gestikuloval rukama a kricel "Co robis?" Kdyz jsme se stehovali pryc, tak jsem se sel s nim rozloucit. Tehdy se rozpovidal. Dovedel jsem se, ze neni Rus, ale Ukrajinec. Byl to inzenyr, stavitel a udelal prvni sikmy most v Cechach. Vysvetlil mi, jak je tezke udelat takovy most, protoze rozlozeni sil je mnohem komplikovanejsi nez u mostu, ktere jsou rovne. Byl to pravoslavny mystik, studoval indickou filosofii. Bydlel s bratrem a jeho zenou. Ti uverili sovetske propagande a jeli na navstevu pribuznych do Sovetskeho svazu a uz se nikdy nevratili zpatky. Ani jsme takovou malickost nepostrehli. Pani doktorka nad nami nam vzdy prohlizela oci a o dve patra nad nami bydlela take pani doktorka a ta nam vzdy pichla penicilin, kdyz sla ze strediska domu, abychom nemuseli za ni do ordinace. Jako deti jsme znaly vsechny lidi v baraku.
Pak jsme se prestehovali. Uz jsem neznal lidi z baraku. Ti vsak peclive hlasili mym rodicum, kdy byl u nas jaky mejdan a nebylo jich malo. Pan Pelikan, ktery bydlel o patro niz totiz pracoval pro Statni bezpecnost. K tomuto zjisteni jsem nepotreboval Cibulkovy seznamy.
Legitimoval se mi sam, aby ziskal urcity respekt a zamezil neuspesne nasi mladistve bujnosti.
Opet jsem se prestehoval. Jednou nam vymenovali drez v kuchyni. Zavreli ve sklepe vodu a kdyz byl stary drez pryc a novy tam jeste nebyl, nejaky chytrak vodu opet zapnul. Vytopilo to nejen nas, ale i sousedku pod nami.. Nemohla nam od te doby prijit na jmeno a dozila se temer stovky.
Emigroval jsem. Muj prvni domaci byl hodny clovek, ale mel peklo od sousedky. Byla to Japonka, ktera nechtela akceptovat jeho slovenskou urodnou zahradku, plnou rajskych jablek, okurek a zukinu. Mela krasny travnik a pres plot kricela: "Ze se nestydite za takovy bordel." Dospel jsem k zaveru, ze Japonci jsou poradni lide.
Tento nazor mne vydrzel do dalsiho stehovani. Nyni mam na severni strane japonskeho souseda. Je to sberatel. Postupne nanosil zbozi ruzne hodnoty do sveho domu. Kdyz zaplnil pudu, ucpal prvni patro materialem nevycislitelne hodnoty, zakryl okna novinami a krabicemi zaplnil veskere obytne prostory, prisla na radu veranda, kde pod igelitem skladuje knihy. Po case se zacaly rozlicne predmety kupit po jeho dvorku, az se nakonec dostaly skrz stenu do nasi garaze. Jelikoz je to poradny clovek, zacal ted stavet na dvore kulnu, aby mel kam prebytecny material ulozit. Mame z toho radost. Obcas si behem nedelniho odpoledne vezmeme hrach a hazime ho pres plot na stenu nove stavby. Vysledek je podobny jako snaha mestskych inspektoru, kteri dali nasemu sousedovi prikaz, aby s tim neco udelal.
Aby trapeni nebylo konec, stal se dum na jih od nas nepratelsky memu dalsimu sousedovi, rodilemu Kanadanovi. Ten ma totiz opacny problem. Zatimco dum na severu veci pritahuje, dum na jihu meho souseda je pravidelne odmrstuje, vcetne meho souseda. Videl jsem to nekolikrat na vlastni oci. Nalezite posilnen, nejistym krokem se dostane az ke dverim. Jiz chce zasunout klic do dveri a v tom obrovska pecka. On zavravora, pozadu sejde do zahrady a padne do travy.
Zapali si cigaretu a po peti minutach udela novy pokus. Opet ho neviditelna sila srazi se schodu. Jelikoz je to clovek silne vule, nakonec se mu prece jen podari proniknout dovnitr. Myslel jsem, ze zaporny naboj domu je trvaly. Omyl.Minulou stredu prijel s nejakym kumpanem taxikem. Sibalove se nedohodli pri placeni a doslo k zapasu recko-rimskemu. V okamziku, kdy se vsak objevil policejni majacek s houkackou, selma-soused se rozhodl, ze moudrejsi ustoupi. Dum ho tentokrat neodmrstil a on vplul dovnitr, kde zaujal pozici mrtveho brouka. Policiste chvili klepali na dvere, ale tam se nikdo neozval. I spendlik upadnout by bylo slyset. Mel jsem pocit, ze kdyby hazeli hrach na dvere, byli by uspesnejsi. Misto toho vyslechli druheho valecnika a odjeli.
Sousedske problemy vsak nejsou pouze torontskym specifikem. Moje sestra bydli v Hradci Kralove v panelaku a soused ji pravidelne telefonuje ve tri hodiny rano, ze pracka je prilis hlucna. Ta ho vzdy ujisti, ze v noci nepere. Presto se situace jiz radu mesicu opakuje. Je to jako kdyz hrach na stenu hazi.
Tento tyden mi volala znama, ze jejich sousedi vykaceli stolete stromy, ktere jim vrhaly stin na zahradu. Tak jsem si rekl, ze my mame aspon nejakou srandu, zatimco tohle je uz jen smutne. Rikat lidem, aby nekaceli stromy ma snad jeste mensi smysl nez hazet hrach na sousedovu kulnu.
O problemech se sousedy jiz pise Bible, ale hazeni hrachu na stenu je novodoby fenomen. Je jen s podivem, ze jsme je ve Vrsovicich nemeli, ale mozna, ze je mel pan Jarosevsky s nami.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu