Navrat na hlavni stranu

¨



Odesel Karel Drazdansky
Vetsina posluchacu Svobodne Evropy ho znala jako Karla Janovskeho. Narodil se 5. prosince 1926 v Novem Knine u Dobrise. Na jare 1949 uprchl pred zatcenim z Ceskoslovenska do americke zony Nemecka. Kratce pote dostal v Rime stipendium a studoval na Lateranske univerzite filozofii. Kdyz v kvetnu 1951 zacala vysilat Svobodna Evropa, patril k jejim prvnim zamestnancum a pak jako jediny pusobil v mnichovske centrale nepretrzite do 30. cervna 1994. Temer ctyri desetileti byl vedoucim sportovni redakce.
Prvni vetsi spoluprace mezi mnou a Karlem byla v roce 1984 na olympijskych hrach v Los Angeles. Tehdy socialisticke zeme olympiadu bojkotovaly. Obstaraval jsem tam zive vstupy ze stadionu a o nekolik tydnu pozdeji jsem jiz mel zpravodajstvi z Kanadskeho poharu. Ve sportovni redakci tehdy pracoval take Karel Kryl. Mel jsem na starosti NHL. Na oba Karly bylo spolehnuti a mam pocit, ze nam spoluprace docela klapala.
Karel Drazdansky byl chodici knihovna. Znal vsechny vysledky. Mel rad atmosferu hokejovych mistrovstvi, z kterych po odchodu do penze posilal pro Satellite podrobna zpravodajstvi. Letos to melo byt jeho padesate MS. Velice se na nej tesil, ale nemoc mu uz nedovolila, aby se ho zucastnil. Presto do posledni chvile sledoval sportovni deni. Jeste v nemocnici v Mnichove si nechal od sestry zjistit, jak dopadl zapas nasich fotbalistu s Lotysskem. V roce 1995 vydal knihu SVOBODNA EVROPA, SLOBODNA EUROPA a nyni se uz hlasi o slovo Karel Janovsky-Drazdansky.
Odchazi generace novinaru, ktere znali posluchaci spis podle hlasu. Mel jsem to stesti nektere poznat osobne a s nekterymi spolupracovat. Pri pristim MS v hokeji nam bude podrobne zpravodajstvi Karla Drazdanskeho chybet. Zemrel 18. cervna 2004 ve veku 77 let.
Jeho manzelce Hane a dceri Klaudii vyslovujeme uprimnou soustrast.
Ales Brezina


Navrat na hlavni stranu