Navrat na hlavni stranu

Cesta do semifinale
Dvakrat ve ctvrtfinale ME rozhodovaly o postupujicim penalty. Utkani Portugalsko-Anglie se skoncilo i po prodlouzeni 2:2. Holandane hrali se Svedy 0:0, i kdyz Svedove nastrelili v nastavenem case dve tycky. Nakonec se z postupu radovali Nizozemci a Portugalci. Nas souper Rekove po zasluze porazili Francouze 1:0. Pred utkanim s Danskem me opet pozadali z Toronto Star o clanek. Tentokrat me inspiroval obrazek Vlasty Tresnaka. Z nejakeho zahadneho duvodu se jim ve Staru nepodarilo dat hacky pro vsechna pismena, chybel tam kredit prekladatelce Eve Mesticove. Skoda, ze tam take nebyl zmineny obrazek, ani upozorneni, ze Bohemia je totez jako Czechlands. Nakonec vsak chapu, ze Husuv experiment neni v dobe pocitacove techniky vzdy usnadnenim:
***
Byt ci nebyt (v semifinale ME)?
Shakespeare, kdyz nemel dostatek inspirace v rodne Anglii, zasazoval sva dramata do exotickych zemi. Hamlet se odehrava v Dansku, Zimni pohadka v Cechach, ktere jsou u more.
Tezko uverit, ze fotbal pronikl do Cech pres literarni spolky a ze jeden z nejhezcich romanu z tricatych let jsou Polackovi Muzi v offsidu. Hrdina romanu Eman Habasko je priznivcem periferniho klubu Viktorie Zizkov. Fotbal byl totiz soucasti kulturniho mezivalecneho zivota v Ceskoslovensku. I druhy ceskoslovensky prezident Edvard Benes hral za Slavii.
Po komunistickem puci v roce 1948 nastala nova, jaksi hruzostrasna atmosfera. Ceskoslovensky hokejovy narodni tym byl uveznen. Nejlepsi fotbalista Josef Bican byl poslan na prevychovani mimo Prahu. Kluby byly prejmenovany a tradicni dresy Slavie zabavila tajna policie. Jen zazrakem se jich podarilo par zachranit v posteli spravce stadionu. Riskoval tak leta vezeni.
V roce 1956 pri mezinarodnim velikonocnim turnaji je vybalil a poslal v nich sve muzstvo na travnik. V ten okamzik nastalo zmrtvychvstani kopane v Ceskoslovensku. V Literarnich novinach zacali intelektualove bojovat za navrat puvodniho jmena klubu a v roce 1962 se v nove atmosfere Ceskoslovensko probojovalo do finale Mistrovstvi sveta. Predzvest to roku 1968.
V te dobe jsme si dokazali poradit s Dany vetsinou bez problemu. V roce 1959 hraje Ceskoslovensko s Danskem v Kodani 2:2, ale v odvete vyhraje 5:1. Totez se opakuje v roce 1973. Prvni utkani v Kodani se skoncilo 1:1. Odvetu v Praze vyhralo Ceskoslovensko 6:0. Presto bod ztraceny v Kodani, znamena vyrazeni z ucasti na Mistrovstvi sveta v roce 1974.
V osmdesatych letech se vsak vytraci ceskoslovensky fotbal z mezinarodni sceny a naopak muzeme sledovat nastup Danu, kteri hraji skvely fotbal v Mexiku v roce 1986 a stanou se Mistry Evropy v roce 1992. Navrat ceskych fotbalistu je o ctyri roky pozdeji.
Na poslednim Mistrovstvi Evropy, kdy uz o nic neslo zvitezili Cesi 2:0, ale v zapeti je Danove vyradili v souboji o ucast na Mistrovstvi sveta.
Dansky princ Hamlet se pta: Byt ci nebyt Cesky basnik, malir a pisnickar Vlastimil Tresnak vyobrazil Peleho jako Hamleta.
Otazka je tedy stejna, jak pro obyvatele Zimni pohadky, tak pro Hamletovy potomky: Byt ci nebyt (v semifinale Mistrovstvi Evropy)?
Zatim fotbaliste prinaseji radost svym priznivcum, kteri v ceskych hospudkach jako v divadle ci kabaretu sleduji televizni obrazovku a popijeji sve oblibene pivo. Souboj tedy probiha na dvou rovinach. Jeden na hristi a druhy, kde se vypije vic piva, jestli v Praze nebo v Kodani.
Mozna, ze jsou Cesi pred dnesnim utkanim mirnymi favority, ale Danove v rozhodujicim okamziku vzdy dokazi skvele zahrat. Sance jsou tedy 50-50. V druhem souboji, ve spotrebe piva jsou jiz predem podle vsech statistik vitezi Cesi, i kdyz Danove jsou i zde zdatnymi souperi.
***
CR-Dansko 3:0 (0:0)
V prvnim polocase meli Danove vice ze hry, ale na obou stranach se vyckavalo. Teprve v posledni minute prveho polocasu Poborskeho padacek skoncil na brevne danske branky. V druhem polocase to byl opet Poborsky, ktery v 49. minute z rohu nacentroval presne na hlavu Kollera a ten zajistil ceskemu tymu vedeni. Mezi 63. a 65. minutou zazaril dvakrat Milan Baros. Nejprve prehodil vybehnuvsiho danskeho brankar po nahravce Poborskeho, po druhe po uvolneni Nedvedem skoroval bombou pod brevno. Baros se tak dostal s peti goly do cela strelecke tabulky. Branky: 49. Koller, 63. a 65. Baros. Rozhodci Ivanov (Rusko), zlute karty: Jankulovski, Ujfalusi, Nedved - Poulsen, Bögelund, Gravesen, 35 000 divaku, polocas 0:0. Cesko: Cech - Jiranek (39. Grygera), Bolf (65. Rozehnal), Ujfalusi, Jankulovski - Poborsky, Rosicky, Galasek, Nedved - Koller, Baros (71. Heinz). Dansko: Sörensen - Helveg, Laursen, Henriksen, Bögelund - Poulsen, C. Jensen (71. Madsen), Gravesen - Grönkjaer (77. Rommedahl), Tomasson, Jörgensen.
Dalsim souperem ceskych fotbalistu budou Rekove, kteri jsou pro nas tym velkou neznamou. Podle anglickych bookmakeru jsou nyni Cesi favority turnaje s kursem 1:1,37. Rekove maji kurs 1:10. Role favorita vsak nasim fotbalistum nikdy nesvedcila. Doufejme, ze to bude tentokrat jinak.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu