Navrat na hlavni stranu

Zena, ktera mela humor
Obcas mi zavolala do redakce, zeptala se jak jde zivot. Znala mnoho lidi z nasi komunity a vypravela mi o svych detech. Nikdy jsem se poradne nevyznal v tom, kolik jich vlastne je. Kdyz jsem prisel do Kanady, meli v Buffalu koncert Rolling Stones. Jel jsem tam stopem a vzal me nejaky Petr Sevelka. Mluvil lamanou cestinou a mel pocit, ze vsichni Cesi jsou psychopati. Nevyvracel jsem mu to. Kdyz jsme se po koncertu vraceli domu a konecne jsme se zase sesli, nebyl Petr zcela ve sve kondici, coz zpozorovali mistni policajti. Zastavil u osvetleneho domu a policajti se ho zeptali, co tam chce. Rekl, ze jde do hospody zjistit, jak se dostane do Toronta. Newyorsti strazci poradku mu doporucili, aby skutecne zasel do hospody, ale dal si kafe. Dale podotkli, ze tohle neni hospoda, ale pohrebni ustav. V poradku jsme se dostali do Toronta a za par dnu jsem se seznamil po telefonu s pani Sevelkovou, ktera mela z nasi cesty obrovskou legraci. Videli jsme se pouze parkrat, ale obcas jsme si telefonovali.
Petr 6. zari 1998 tragicky zahynul. Pred uzaverkou minuleho cislo zazvonil telefon. Na displeji jsem videl jeji jmeno. Pozdravil jsem: "Dobry den, pani Sevelkova." Nebyla to vsak pani Vera Sevelkova, ale jeji syn, ktery mi sdelil, ze pani Sevelkova v noci zemrela. Bylo ji osmdesat let.
Teprve po tydnu jsem se sesel s jeji dcerou Verou (jejiz jmeno v nasem oznameni z minuleho cisla bohuzel chybi) a Ladou Rudolfem. Znovu probirame zivot teto originalni zeny. Vera upresnuje, ze pani Sevelkova mela ve skutecnosti osm deti. Krome Petra a Very to byli jeste George, Michael, Tony, Alena, Paul a David. Pani Sevelkova byla prvni zenou, ktera mela licenci na vyrobu rukavic. Kdyz jeji dcera zacala studovat na univerzite, tak se ji ptali na zamestnani matky. Rekla, ze je glove-maker. Pani ucitelka ztuhla. Teprve na konci roku se vysvetlilo, ze rozumela misto glove-maker love-maker.
Dalsi humorne pribehy jsme nalezli v rukopisu, ktery pani Vera Sevelkova napsala anglicky asi pred deseti roky. Mela zajem o literaturu. Jeji manzel Antonin Frantisek Sevelka zemrel 9. srpna 1985. Odchazi generace vzdelanych lidi, kteri se dokazali zivit svym remeslem.
abe

Navrat na hlavni stranu