Navrat na hlavni stranu

Tvurci samota Lenky Holubcove
Sign in Stone nese nazev vystava, kterou pripravila profesionalni fotografka Lenka Holubcova. Instalovala ji v Gallery Arcturus v Toronte na Gerrard Street East jako soucast osmeho rocniku Annual Toronto Photography Festival CONTACT04.
Setkani s fotografkou bylo prekvapive prijemne. Nejen proto, ze jsem mela moznost setkat se s prijemnou damou a clovekem, ktery umi neco, co obdivuji, ale i s premyslivou zenou, ktera se dokaze podivat na historicky vyvoj nasi Zeme nevsednim a neotrelym pohledem. A pritom vsem umi o tom jeste nadherne povidat.
"Priroda, ktera je nasim domovem, nikoliv pouze mistem pro nase aktivity, me inspirovala a vedla po dlouhou dobu v me praci. Byl to nicmene muj dlouhodoby zajem fotografovat skalni formace podel velkych jezer, pricemz jsem si uvedomovala plneji, proc se opakovane zameruji na prirodni svet, ktery nas obklopuje. Uvedomila jsem si, kdyz jsem se divala skrze objektiv, ze se vlastne pokousim dosahnout spojeni s prirodou vetsiho, nez nam dava moznost nami absorbovana obecne prijata realita. Take v kamenech jsou pokracovani mych pokusu probadat skalni formace jako vyznamnou manifestaci prirodni sily a kreativity," rika Lenka Holubcova ve svem pruvodci.
Kdyz prisla do Kanady, byla dvacetileta. Narodila se ve Vysokem Myte (a tam se take rada vraciva). Doma dokoncila stredni skolu, ale ani nemela cas se poradne neceho chopit. Nicmene se rozhodla svuj zivot utvaret tak, jak ji to bylo dopravano jiz za doby jejiho detstvi: tatinek byl vasnivym fotografem, a to poznamenalo i Lenku. Fotografie ji ucarovala uz jako diteti. Postupne se naucila s flexaretou zachazet natolik sikovne, ze se tatinek o osud sve zrcadlovky prestal bat. A tak vedle prirodnich jevu, ktere oslavovala s jistou pokorou jiz tenkrat - a to ji zustalo dodnes - se jako namety objevovalo vsechno, co ji obklopovalo - dvorek, na kterem vyrustala, jeji kamaradi pes a kocka, sem tam rodice... Ovsem portretum jako dlouhodobejsimu nametu se nevenovala nikdy. V dobach vysokoskolskych studii na Film and Video Department of York University v Toronte se jim cas od casu venovat musela - v ramci skolnich praci. Ale budoucnost ukazala, ze jeji misto jako fotografky, a nakonec i jako cloveka, je v prirode.
Z toho, co jsem od fotografky, vyznavajici natrvalo tradicni fotografii a tradicni technologii prace s fotografii, slysela, mne pripadalo, ze ji tato prace (ci konicek anebo snad poslani?) svym zpusobem zahani do samoty, anebo ji tu samotu prikazuje jako jistou podminku k pochopeni k dosud utajenych principu prirody. "Asi mam rada samotu, z tech fotografii to tak skutecne vyplyva. V kazdem pripade je samota v prirode docela neco jineho nezli v byte, ve velkomeste. Tam je ta samota smutna, pokud nejsme prave naplneni necim, co delame. Muzete zit ve dvaadvacatem patre domu plneho lidi, a presto se muzete citit byt sami. Samota v prirode neni samota. Tam je to spise navrat jakoby k sobe samotnemu. Pro me takova samota znamenala cim dal tim vice, uvedomila jsem si, ze je to navrat ke mne samotne. Navrat z hluku mesta, v nemz se vam nekdy zda, ze uz ani nevite, co jste a kdo jste. Utek do prirodni samoty jsem si vedome pripustila - jezdim se tam cistit anebo nachazet veci, ktere me jakoby naplnuji, a dotvareji - co se tyce fotografii, ktere mohu ukazat lidem a nejak jim tak navrhnout, ze to mohou pocitovat take, protoze je to neco, co jim prinese radost. Tedy totez, co to prineslo mne."
Obraz vytvoreny miliony let pusobenim prirodnich ukazu v Lencine provedeni pusobi velice silnym a pritom cistym dojmem. Uvedomujete si svou malickost jako opravdovou malickost s vymezenym casem i prostorem pusobeni. Obrazy, aniz bylo pouzito pri technologii zpracovani jakekoliv barvy umele, presto barevny nadech maji - predmetne skaly byly fotografovany v rozdilnych casech - slunce jim totiz dava v kazdem v rocnim obdobi a nakonec v hodine dne jine "teplo", takze pak pusobi na rozdil od letniho vybeleni zjara mnohem temneji, a rano maji odstin jiny nezli navecer.
O skalach, vode i stromech by mohla Lenka vypravet cele hodiny. Je prijemne to poslouchat, i treba to, ze kazdy ten obraz z jeji budouci trilogie ma svoje jmeno, nazev. Ale neteste se, ze si je na popiskach prectete. Proc? Protoze nechce navstevniky vystavy ovlivnovat, nechce jim vnucovat svoje predstavy, coz by se mohlo prostrednictvim nazvu dobre stat.
Nemyslim si, ze byste meli projit kolem galerie Arcturus na Gerrard St. East cislo 80 bez povsimnuti. Otevre se pred vami svet plny cistoty a vnitrni sily, a dovolim si tvrdit, ze i mnoha otazniku. Treba i na zpusob: jak je mozne, ze jsem to nikdy tak nevidel? Mate do 12. cervna jeste moznost. Jdete a zastavte cas zrovna v tom momente, v jakem se to podarilo sympaticke fotografce Lence Holubcove. V tom spociva kouzlo fotografie, jak nas to kdysi naucil znat pan Saudek a dalsi cesti mistri optiky.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu