Navrat na hlavni stranu

Svestka z komnaty trinacte, tedy stastne V hlavni roli pan Ladislav Smoljak
Ne vzdycky se podari nastudovat hru kroky primo sedmimilovymi. V pripade jevistniho sklerotikonu, jak hru Svestka v podtitulu potouchle nazvali autori Ladislav Smoljak a Zdenek Sverak ­ a vedeli proc ­ tomu tak je. Herce cekalo jeste pet zkousek pred prijezdem autora, rezisera a hlavniho predstavitele inscenace Ladislava Smoljaka, v teto hre hostujiciho herce Noveho divadla v Toronte, a oni si uz vykracovali na pomyslnem jevisti (tedy v basementu haly kostela sv. Pavla) bez skriptu v rukou. Tak vidite, co umi udelat s lidmi jeden Clovek. Teseni na nej je uprimne opravdove. To se to Pavlu Kralovi potom rezirovalo!
Kdyz se rekne cimrmanovske divadlo, hodne lidem se vybavi konkretni scena, vyjev. Anebo hned nekolik najednou. A take ma z ceho, protoze prvni "dramaticky" kus z pera cimrmanovcum vypadl pred vice nez petatriceti lety. Byl to Akt Zdenka Sveraka (premiera 4. 10. 1967), a spolecne se Smoljakovou aktovkou Vysetrovani ztraty tridni knihy a Sebankovou aktovkou Domaci zabijacka vznikly tyto hry puvodne jako soucasne (v rozmezi od 4. rijna 1967 do 7. unora 1968). Az teprve opereta Hospoda Na mytince (1969) byla takovou typickou cimrmanovskou zalezitosti, kterou napsali S+S spolecne. Dokonce se mohu domnivat, ze mnohy torontsky ctenar byl "pri tom". Pote nasledovaly Vrazda v salonnim coupe, Nemy Bobes, Cimrman pred branami hudby, Dlouhy, Siroky a Kratkozraky az konecne jsme se dostali ke trinacte hre Svestka a k te posledni, vzniknuvsi po peti letech po ni, nesouci nazev Afrika. Tato hra mela premieru presne na petatricate vyroci vzniku Divadla Jary Cimrmana, ktere v rijnu 1992 preslo na Zizkov (po mnoha toto stehovani bylo poprve radostne a dobrovolne). S novym mistem prisel i ponekud upraveny nazev: Zizkovske divadlo Jary Cimrmana.
Kazdy trochu znaly historie DJC si pri jmene Jiri Sebanek vybavi zakladatele prapuvodni myslenky teto sceny. Podnetem mu byl ohlas na rozhlasovy porad nealkoholicke Vinarna U pavouka - coz takhle prevest tento druh humoru a mystifikace na divadelni scenu? S timto napadem seznamil 29. rijna 1966 Milone Cepelku, Ladislava Smoljaka a Zdenka Sveraka, a na teto zakladajici schuzi bylo rozhodnuto prizvat ke spolupraci Karla Velebneho, Jana Trtilka, Oldricha Ungra a Helenu Philippovou, reziserku "Vinarny U pavouka".
Na internetove strance DJC dale L.S. a Z. S. pisi: "Zaroven se Sebanek a Sverak zavazali, ze do konce roku napisi kazdy jednoaktovou hru. O vanocich 1966 pak mohl dr. Hedvabny z rozhlasove nealkoholicke Vinarny U pavouka vypustit do eteru senzacni zpravu: pri budovani krbu narazil ve sve liptakovske chalupe na truhlu s rukopisnou pozustalosti zcela zapomenuteho genia...", a tak to vlastne zacalo a nikdo si tehdy neumel predstavit, ze to bude pokracovat po vice nez tri desitky let.
Co je Divadlo Jary Cimrmana? Tim nejjednodussim zpusobem definovano, je to laskavy humor o lidech a jejich zivotech. Je to mystifikace, recese, intelektualni a zdanlive neprofesionalni podani herecke, nedulezite se v nem povazuje obycejne za zasadni, je to absurdita, improvizace, parodie. Zdanlive neumetelstvi, respektive jakasi pavedeckost na urovni, jiz rozumeji jak "obycejni" lide, tak i vysokoskolaci. Od kazdeho trocha a ode vseho tak akorat. Vse spravne vybalancovano a nutno dodat, ze cimrmanovsky humor nikoho neurazi a nikoho neboli. Naopak, s obecenstvem se pocita jako s kulisou celeho toho humorneho predvadeni se.
Abych nezapomnela ­ nevim presne z jakeho duvodu (urcite ne pro odlisnost ryze prirodni), ale na scene DJC se nikdy neobjevuje zena. Tedy jako postava ano, ale vzdycky ji predvadi nektery z muzu. I ve Svestce se setkame s hned tremi zenskymi postavami, ktere ale ztelesnuje jediny herec (neprozradim kdo, abych nezkazila radost tapani).
Kdo je Jara Cimrman?
Charakteristik tohoto kultivovaneho pavedatora jsem cetla nespocet. Konecne moderni technika umoznuje cist i to, co se vymyka oficalnim prohlasenim a nazorum. Nicmene memu vkusu nejlepe vyhovoval nazor Tomase Abaffyho ( uz nevim z jake slovenske internetove stranky), ktery v zari 2001 napsal (z obsahleho vyjimam to nejhlavnejsi):
"Muz, ktory dal Prahe na 30 minut more. Muz, ktory stal pri zrode mnohych vynalezov, napisal divadelne hry, ktore predbehli dobu, bojoval za prava Cechov v Rakusko-Uhorsku a precestoval cely svet. Jara Cimrman je pravom povazovany za najvyznamnejsieho Cecha v historii, no malokto o nom vie pravdu...
Jara Cimrman sa narodil medzi rokmi 1852 a 1886 vo Viedni. Jeho otec bol Cech a matka Rakusanka. Jara sa narodil do chudobnej rodiny a rodicia sa dohodli, aby dokazali uzivit Jaru aj jeho starsiu sestru, ze malemu Jarovi neprezradia, ze je chlapec, aby mohol ponosit saty po starsej sestre. Jara v dievcenskej skole zistuje, ze ucitelka telocviku ma "tam dole" nieco ine a z toho usudil, ze je ucitelka muz! Potom, co riaditel skoly zisti, ze naopak muzom je mlady Jara, koncia sa chlapcove dievcenske roky.
Jara Cimrman vynikal v mnohych (pochop - vo vsetkych) oboroch ludskej cinnosti. Bol velkym vynalezcom a myslitelom, vynasiel telefon, ale predbehol ho Graham Bell, skonstruoval ziarovku, ale na patentovom urade si ju len o nieco skor patentoval Thomas A. Edison. Ked si Cimrman siel patentovat dynamit, este na patentovom urade vypisoval tlaciva k rovnakemu vynalezu Alfred Nobel. Jara Cimrman vsak nebol len vynalezca, spisovatel, genius, ale aj reziser nemych filmov.
Jara Cimrman bol ale hlavne clovek, clovek s dobrym srdcom a so zmyslom pre inym. Pomahal ostatnym geniom svojej doby - J. Straussovi s najslavnejsim valcikom, mnohym spisovatelom, vynalezcom ci skladatelom. Jara Cimrman bol clovek velkeho formatu, ktory by mal byt pre nas zdrojom inspiracie a symbolom chuti do zivota a nezlomneho ducha odhodlaneho ist si za svojim svatym cielom.
Jara Cimrman je clovek, ktory je dokazom toho, ze naozaj je vsetko mozne, ked sa chce, je dokazom toho, ze sa nemame nikdy pri nicom vzdat, ze ciel, ktory sme si vybrali je dosiahnutelny. Jara Cimrman je nasou skolou, nasim ucitelom, nasim vzorom. Jara Cimrman je ten, kvoli ktoremu sa oplati zit. A propos, nech ste akokolvek dobri, mudri, sikovni, vzdy budete este mat vela prace, aby ste dobehli Jaru Cimrmana...," uzavira autor. A pozornemu ctenari neuslo, ze se vlastne hovori o umeleckych rozletech panu rodicu Smoljaka a Sveraka.
Kdo jsou panove Smoljak a Sverak?
Predpokladam, ze i detailni analyza techto vyraznych osobnosti soucasneho ceskeho divadelniho sveta by nebyla namiste uz proto, ze by stejne byla nedokonala a neuplna. Tak tu nechame odbornikum.
Proto radeji, nez predstirani nejakeho rozboru, si povezme, ze Ladislav Smoljak (uz jste nekdy videli podobu natolik pribuznou s Albertem Einsteinem jako prave v pripade L. S.?- me to vzdycky fascinuje) - dramatik, herec, reziser a scenarista - je rodily Prazak. Letos v prosinci oslavi sve triasedmdesate narozeniny (neuveritelne). Jeho puvodnim povolanim bylo ucitelovani, kteremu se venoval po vystudovani Vysoke skoly pedagogicke a po ukonceni prace jako asistent na fakulte technicke a jaderne fyziky. V te dobe take zacal psat recenze do casopisu Kultura a Kulturni tvorba, pak pracoval v tydeniku Mlady svet, odkud presel do nakladatelstvi MF a v roce 1975 na Barrandov jako scenarista a pozdeji i reziser. Nu a pak to uz znate: spoluzakladatel Divadla J. C. v roce 1967 a od te doby v nem ucinkuje a reziruje a spolecne se Zdenkem Sverakem i pise divadelni hry. Pred sesti lety zacal hrat ve Studiu Jara ­ nyni Studio Lada, ktere zalozil, a pro ktere take pise hry.
Pokud si nemuzete vybavit filmy, na kterych se podilel bud scenarem, reziji nebo i jako herec - anebo vsim dohromady, pak ve sve pameti ozivte kontakty alespon na nektere tituly, jako je Zlocin v santanu, Pane, vy jste vdova!, Jachyme, hod ho do stroje!, Na samote u lesa (muj oblibeny), Marecku, podejte mi pero!, Kulovy blesk (herecky koncert pana Hrusinskeho a rezijni pana Smoljaka), z novejsi doby treba Akumulator, Kolja ci Dve z policejni brasny. V kolonce "zajmy" v encyklopedii Kdo je kdo pan Smoljak uvedl: "starost o veci verejne".
Zdenek Sverak se take narodil v Praze (o pouhych pet let pozdeji, nez L. S.) a take se jeho kroky ubiraly nejdrive ucitelovanim, kdyz ukoncil Vysokou skolu pedagogickou, obor cesky jazyk a literatura. Ucil na Zatecku do r. 1961, pote odesel do Csl. rozhlasu jako redaktor, nakonec volil svobodne povolani, ale pozdeji se uplatnil jako scenarista Filmoveho studia Barrandov. Od r. 1994 je prezidentem nadace Paraple, ktera pomaha ziskavat penize na pomoc vozickarum. S panem Smoljakem se znaji temer pul stoleti. A zrovna jako on, je take jednim ze zakladatelu DJC, je jeho umeleckym vedoucim a spoluautorem vsech inscenaci.
Jeho filmografie je o neco obsahlejsi, nicmene, mnohe tituly maji oba (autori, herci, reziseri ci scenariste) shodne ­ takze si vsimneme tech neshodnych a jen nekterych ­ Skrivanci na niti, Kdo hleda zlate dno, At ziji duchove, Kam nikdo nesmi, Slavnosti snezenek, Co je vam, doktore?, Utopim si ho sam, Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina, Kolja (oskarovy snimek) a snad nejznamejsi (protoze take nejnovejsi) Tmavomodry svet. Pan Sverak ve stejne encyklopedii v kolonce "zajmy" uvadi, ze ma rad manualni prace, zejmena zednicke. Patrne se mu vyborne hodily do filmu Na samote u lesa.
O obou genialnich osobnostech (necitim to jako nadneseny pojem, protoze je tezko uveritelne, jaka duchovni strava za touto dvojici zustava ) bychom si mohli vypravet velice dlouho a porad bychom nachazeli mnoho zajimaveho. Jsem si jista, ze ten, v kom se po techto radcich probudi jakasi zpytava zvedavost, si o panech autorech mnohe nalezne treba v internetovem vydani (a ze je z ceho vybirat ­ napr. Cimrmanuv Zpravodaj), aby si doplnil to, o cem tady rec uz byt nemohla.
Takze, prijdte do divadla a nechejte pookrat svoji vsednim zivotem utrapenou dusi. Protoze Svestka na scene Noveho divadla, to je lakonicky receno bonbonek na prknech, ktera znamenaji svet. A vam jsou dvere do tohoto sveta otevreny dokoran.
Premiera je 30. dubna ve 20 hodin, repriza 1. kvetna v 16 a ve 20 hodin, posledni predstaveni pak v nedeli 2. kvetna jen v 16 hodin. Rezervace je nutna. Volejte: 416.363 7686, vecer: 416. 463 3182
Podle materialu Divadelniho ustavu v Praze, Internetu a knizky Sest s sedesatych (Tichy-Jezek, Tono Stano) pripravila: Vera Kohoutova
***

Navrat na hlavni stranu