Navrat na hlavni stranu

Zlociny mocnych proti vlastnimu narodu
Dalsi pribeh, ktery budu vypravet se stal pred koncem druhe svetove valky ale svym dejem se dostal ze stredniho Slovenska do Cech, do mesta Pribrami a konci ve vestibulu svycarske banky a u Evropskeho soudu.
Vojenska kasarna se pocala vyprazdnovat. "Simone, valka konci, bez domu k zene a detem".
Simon Kupci, rolnik z Velke Lehoty okresu Nova Bana se nenechal dlouho premlouvat, sbalil si veci a nabral kurs domu. Doma ho cekala zena Veronika, ctyrleta dcera Cecilie a sestilety syn Simon, chalupa pod doskovou strechou a pole a louky v kotarech.
Neradoval se dlouho ze svobody a rodinneho kruhu. V noci si pro nej prisli partyzani s velitelem, kteremu budeme rikat Kapitan. "Nechci znova bojovat ­ dejte mi pokoj ­ musim zasit, sazet a orat" vymlouval se Simon ale nic naplat, za nekolik dni se octnul se svym druhem v kulometnem hnizde se 150 naboji a s jednim pechotnim granatem proti stovce nemeckych SS-manu, podporovanych obrnenymi transportery.. Klikata silnice vedla do obce Biely Potok, kde bylo vlakove nadrazi.
Kdyz vystrileli naboje, coz vzalo necelych pet minut, vzali nohy na ramena vzhuru do hor. Nemci nemohli okupovat nadrazi do nekonecna a tak se pozice zase obratila ve prospech zbytku partyzanske jednotky v cele s Kapitanem a jeho poradcem.
"Ja, Kapitan, velitel partyzanske jednotky trestam Simona Kupciho a jeho druha za opusteni pridelene kulometne pozice, pro vystrahu vam vsem, trestem zastrelenim. Rozsudek bude vykonan, az si vykopou jamu."
Z pameti ucastniku je hrozne cist, jak odsouzeni plakali a prosili o zivot, vcetne straze, ktera je hlidala.. Popravci cetu nebylo mozno sestavit a tak popravu provedl sam Kapitan a jeho poradce ranou z revolveru do tyla. Zahrabali je nekolik metru od nadrazi jako uhynulou zver, bez posledniho prani a bez jakekoliv moznosti obrany ­ moznosti ustup vysvetlit.
Vdova Veronika a rodice popraveneho druha se dozvedeli o smrti svych blizkych az po nekolika tydnech. Za pomoci statnich organu pak popravene vyhrabali a pohrbili na hrbitove. Jmeno Simona Kupciho pritesali do obecniho pomniku na navsi ve Velke Lehote s tim, ze padnul hrdinskou smrti. Je to tam psano dodnes.
Vdova Veronika zemrela zahy na tuberkulozu a deti, Simon a Cecilie dospely a nasly stesti v Cechach. Simon drzel hubu a krok a radeji lamal v praci rekordy. Dokonce se stal zlepsovatelem a nejlepsim pracovnikem zelezaren Jince ­ Cenkov, protoze si vidle, kterymi nakladal, dal na kazde strane rozsirit o jeden hrot, aby toho vic nalozil.
Cecilie hubu nedrzela a kde mohla, davala svoji tragedii na verejnost s tim, ze Kapitan, ktery zavrazdil jejiho otce je mocny politik. Reditele pribramskych podniku kde pracovala, dostavali strach a husi kuzi, kdyz se dozvedeli, co jejich pracovnice vypravi ale ne jenom to. Kazdy vedel, ze kdyz se na pribramskem nadrazi pripravila vlakova souprava na uranovou rudu do Sovetskeho svazu, dnem i noci jezdily Tatry nalozene rudou pres centrum mesta. Uranoveho prachu bylo na ulicich tolik, ze rudi konsele naridili prisne utajit vysledky mereni. Nejhorsi snad bylo, ze asi 100 metru od nasypky uranu do vagonu byly otvory pro nasavani vzduchu pro pribramskou udirnu. Na uskladnenem mase se naslo tolik uranoveho zareni, ze bylo mnohokrat vyssi nez dovolovala norma hornika za osm hodin prace v dole. Dlouho se krmily deti a dospeli uranovymi uzeninami z Pribrami. Nikdo nemel odvahu to verejne napadnout.
Ze spisu lze dolozit, ze na vyrocni schuzi obcanu v restauraci Marianka, obcanka Cecilie, puvodem ze Slovenska, kritizovala tezbu uranove rudy a dodavky do Sovetskeho svazu. Konsel mesta zadal StB o prosetreni, zda nedoslo jejim vystupem k naplneni trestneho cinu. Cecilie nebyla pripravena na takovy stres a na uranove zareni v svem bydlisti. Nedlouho nato zemrela na agresivni rakovinu plic s metastazemi v celem tele. Zemrela na podzim roku 1978. Zustaly po ni dve neplnolete deti s manzelem a nove postaveny dum v Pribrami. Okresni soud stanovil detem za opatrovnika Mestsky narodni vybor v Pribrami. Ten mel za povinnost starat se o jejich vychovu a opatrovat jejich majetek. Ze spisu je zjisteno, ze tehdejsi pracovnik ONV Ing. Melmuk vypracoval odhad a Mestsky narodni vybor v roli opatrovnika prodava v roce 1982 zakonem chranene a neopominutelne sirotci podily Statni traktorove stanici v Pribrami pro jejiho namestka.
Ze spisu OPS Pribram 747/kadr.BO se lze docist jakym zpusobem vyhodili Cecilii z prace v dobe jeji tezke nemoci. Cituji: nebudou v podniku trpeny nesvary v pracovni kazni a proto jsme nuceni vykazovat pracovniky, kteri dlouhodobe nepracuji. Pracovni pomer konci dnem doruceni tohoto sdeleni. Zavodni vybor ROH dal k okamzitemu zruseni predchozi souhlas.
Vedouci odboru Bohumil Bolina.
Na vedomi Vaclavu Sroubovi, poverenemu plnou moci vykonavat zastoupeni manzelky v dobe nemoci.

Provozovna na opravu kostelu, kde pracovalo az 17 pracovniku, kterou Sroub zridil za Dubceka byla za souhlasu ONV Pribram zavrena.
Urad duchodoveho zabezpeceni zamita vynosem ze dne 20.1.1979 sirotci duchod Pavlovi a Alene. V zari 1981 prerazi V. Sroub autobusem hranicni zavoru a emigruje do Kanady s celou rodinou.
V roce 1991 zjistily statni organy, ze se v roce 1982 tehdejsi ONV v Pribrami dopustil nezakonnosti i podle tehdy platnych zakonu, kdyz prodal traktorove stanici chranene sirotci podily tehdy neplnoletych deti.
9. zari 1992 pise predseda vlady Ceskoslovenske republiky, Doc. Ing. Vaclav Klaus CSc. pod c. 16692/92: "Ja osobne mam zajem na tom, aby nebyl nikdo protipravne poskozovan na svych pravech. Proto jsem poveril reditelku sve kancelare, aby vyrizovani sledovala."
V roce 1992 podal okresni prokurator protest proti tomuto nezakonnemu obchodu a okresni urad zrusil byvale rozhodnuti rudych konselu v cele s Ing. Melmukem. Spravedlnost a sirotci se dlouho neradovali ze znovu nabyteho majetku. Pribramska samosoudkyne JUDr B. Skopkova darovala tyto sirotci podily dne 28. unora 1996, pod c.j. II C 64/94 zpatky traktorove stanici do jejiho privatizacniho procesu. Ostudu napravil odvolaci soud tim, ze zrusil rozsudek pribramske samosoudkyne v plnem rozsahu. To se ale nelibilo dalsi pribramske samosoudkyni, JUDr. L. Melmukove, snase Ing. Melmuka, vyse zmineneho rudeho konsela a tak rozhodla 17. unora 2000 pod c.j. 12 C 247/98, ze list vlastnictvi 3823 a v nem konstitucni zapis s nabyvacimi tituly statnich organu a vyznaceni nabyti pravni moci a placeni dani z tohoto majetku je k nicemu, a ze dava prednost platnosti teroristickeho rozsudku zruseneho zakonem 119/1990 a rozhodnuti, na kterem se podilel jeji tchan, a ze zmineny majetek je znovu ve vlastnictvi statu. Je to neuveritelne ale je to cerne na bilem a ted to ceka u mezinarodniho soudu na odpoved ceske vlady do 10. kvetna 2004.
Mozna, ze to vezme jeste par let, nez se sirotci Pavel a Alena domohou sveho podilu po sve matce a pritom ustavni zakon a Listina lidskych prav Ceske republiky zarucuje kazdemu pravo na dedictvi. Tento trinactilety maraton ustvanych obeti, ktere se chteji domoci sveho majetku je vystrahou vsem, kdo se chteji na stara kolena tesit z ceskych luhu a haju, dodnes podupanych kopyty zvrhle bolsevicke ideologie.
Autor tohoto clanku se v letech 1992-1993 ucastnil patrani kam a kolik ulila KSC do zahranici. Ve vestibulu svycarske banky zaslechl cestinu. Slovo dalo slovo a tak se hovorilo jake jsou perfektni koupe v ramci privatizace, a ze oni ted podnikaji v Cechach, ale ze jsou puvodne ze Slovenska, kde jejich otec a tchan byl veliky politik a proto jsou v Cechach v lepsi pozici.
"Ja jsem z Kanady ale na Slovensku mam mnoho pratel z te doby. Mozna, ze znam vaseho otce, jak se jmenoval?" jsem prohodil. "On se jmenuje Kapitan, tesi se dobremu zdravi. A jak se vy jmenujete, kdybychom se dostali do Kanady?"  "Ja, ja se jmenuji Simon Kupci a vaseho otce znam osobne a on se na mne bude pamatovat. Pozdravujete ho. Nezapomente! Simon Kupci, Biely Potok u Ruzomberka."
Psano na konci Highway 101 na kameni na brehu more pri kdakani racku. Z archivu H-21, dne
5. brezna 2004.
Vaclav Sroub, Britska Kolumbie, Kanada

Navrat na hlavni stranu