Navrat na hlavni stranu

Filmy Pavla Juracka v Cinematheque Ontario
Jiz se stalo temer pravidlem, ze filmy na plzenskem Finale koliduji s promitanim ceskych ci slovenskych filmu v Cinematheque Ontario. Stalo se to s filmy Juraje Jakubiska i se Svankmajerovym Otesankem. Vloni se objevily v Plzni filmy osameleho bezce Pavla Juracka a letos se prehlidka filmu rezisera a scenaristy Pavla Juracka uskutecni v Torontu.
Je az neco symbolickeho, ze Pavel Juracek zmizel jako Josef Kilian z jeho Postavy k podpirani. Chybi jak v encyklopedii Kdo je kdo z roku 1991-1992, tak i v Kdo byl kdo z roku 1994. Informace o nem jsem nalezl pouze v Katalogu pro lonske plzenske Finale: Scenarista a reziser Pavel Juracek zil v letech 1935-1989. Dva roky studoval na Filosoficke fakulte Univerzity Karlovy v Praze cestinu a zurnalistiku, rok pusobil v Nymburku jako redaktor Vesnickych novin. V letech 1957-1962 studoval obor scenaristiky na prazske FAMU. V roce 1963 natocil se spoluzakem z FAMU Janem Schmidtem podle vlastniho nametu a scenare kafkovske podobenstvi Postava k podpirani. Jeho prvnim celovecernim filmem je snimek Kazdy mlady muz. Pote se Juracek venoval psani scenaru pro sve kolegy a spolupracoval i na priprave kinoautomatu pro svetovou vystavu EXPO 67 v Montrealu. Predevsim se ale pripravoval na svuj nejambicioznejsi projekt, film Pripad pro zacinajiciho kata. Film mel premieru v roce 1969, ale po nekolika projekcich skoncil v trezoru a Pavel Juracek se uz k filmove praci prakticky nedostal. Podepsal Chartu 77 a v roce 1978 emigroval. Po peti letech se z emigrace vratil.
Osmatricetiminutovy snimek Postava k podpirani vypravi o Janu Heroldovi, ktery hleda Josefa Kiliana. Pri svem hledani zavita do podzemi, kde jsou uschovany stare obrazy Stalina a transparenty z padesatych let. Kdyz vyjde na ulici, spatri obchod, nad kterym je napis PUJCOVNA KOCEK. Jan Herold se rozhodne pujcit si kocku. V pujcovne si zapisi cislo obcanskeho prukazu a daji mu mysi konzervu (konzervy pro kocky se objevily na trhu az o nekolik desitek let pozdeji). Druheho dne chce Jan Herold kocku vratit, ale v miste, kde byla PUJCOVNA KOCEK je prazdny obchod, v kterem pracuji maliri. Nikdo o PUJCOVNE KOCEK nevi. Nikdo nezna pana Kiliana. Osamely Jan Herold dostava na sve otazky pouze stupidni odpovedi. V okamziku, kdy se obrati na urady, stava se podezrelym. Kdyz ma pocit, ze konecne potkal Josefa Kiliana v jedne hospode, muz, ktereho oslovi jej odmitne, ale v podpazdi drzi kocku, ktera je zrejme ze stejne pujcovny.
Ve filmu Kazdy mlady muz nas Juracek zavede do vojenskeho prostredi. Vojaci hovori pochopitelne o divkach. Jejich frustrace vyvrcholi, kdyz ma dojit k zabave a autobus vyjede do okoli hledat pro vojaky partnerky. Misto toho prijede pouze jedno devce a to se jeste nikdo nedovoli oslovit.
K vrcholum Jurackovy tvorby se pocita Pripad pro zacinajiciho kata, cernobily film z roku 1989. Jedna se o pohadkovy pribeh na motivy treti knihy Gulliverovych cest Jonathana Swifta. Mlady Lemmuel Gulliver zabloudi se svym vozem na silnici, ktera nikam nevede. Spusti se strani mezi stromy na jinou silnici, projede nekolika krkolomnymi zatackami a havaruje. S uzasem zjisti, ze havarii zpusobil obleceny zajic. Gulliver si vezme hodinky z kapsy jeho kozene vesticky a tim se ocita v balnibarske pasti, odkud zrejme neni navratu. Dostane se do svych vzpominek na divku Marketu, setkava se s mlcicimi lidmi a nepochopitelnymi vecmi. Profesor Beiel mu vysvetli, ze jeho prozitky nejsou sen, ale skutecnosti. Je v Balnibari. Obcane mu nasilim brani v mluveni. Situaci zkomplikuji hodinky, na kterych je vyryto venovani od knizete Munodiho, vladce mesta Laputy, ktere se kdysi - oblezeno nepritelem - vzneslo do vyse. Gulliver je obvinen, ze je zajic Oskar.
Filmy Pavla Juracka maji co rici i dnes, kdy opet se ztraci nejen historicka pamet, ale i pamet z nedavne minulosti. (Datum promitani v AGO - 317 Dundas St. W., Toronto naleznete v Kalendari na strane 3)
abe/katalog finale

Navrat na hlavni stranu