Navrat na hlavni stranu

Vladena, Ian a Rusalka
Touhou rodicu je predat detem kus sveho sveta. Nenechat si pro sebe sve tajemstvi, predat ho svym detem. Rusky reziser Andrej Tarkovskij ve filmu Andrej Rublev ma pribeh o chlapci, ktery byl synem zvonare. Presvedcil sve okoli, ze ma tajemstvi, ktere mu predal otec. Tajemstvi, jak udelat zvon. Dostane duveru a podari se mu nakonec zvon odlit. Kdyz se zvon rozezvuci a velka slava skonci, chlapec se rozplace a prizna, ze ten jeho otec (svoloc jedna) mu zadne tajemstvi nepredal. Problem tajemstvi je v tom, ze se nepredava pouze slovem, ale i tim, jaky vztah mame k lidem, k vecem, k hudbe, k umeni.
Chlapec od detstvi sledoval sveho otce, jak si pocina s hlinou, jaky ma vztah ke kovu a tak se naucil spoustu veci, ktere byly pro ostatni tajemstvim. Proto castokrat prechazelo povolani z otce na syna. Z rodicu na deti. Zrejme pro rodice je nejlepsi pocit, ze jejich deti si zvolily stejnou cestu jako oni. Co vsak je idealni, kdyz rodice mohou s detmi pracovat na spolecnem projektu. Kdy kazdy z nich muze dat do tvorby svoji zkusenost, svuj talent. A to se podarilo Vladene a Ianovi Krykorkovym.
Minuly tyden spatrila svetlo sveta jejich spolecna knizka Silver Moon. Vladena v minulosti ilustrovala radu knizek a vynikla obzvlaste kresbami k pribehum inuitskeho spisovatele Michaela Kusugaka. Tentokrat ji jako inspirace slouzila Dvorakova opera Rusalka. Pokousela se pro podobny projekt ziskat vydavatele, ale dlouho marne. Nakonec se prece jen naslo reseni. Kanadsky nakladatel Fitzhenry & Whiteside (195 Allstate Parkway, Markham, Ontario L3R 4TS) uzavrel s Vladenou smlouvu, ale dal si podminku, ze v knize nebude pouze Rusalka, ale i dalsi dve opery Cert a Kaca a Kral a uhlir. Dvorakovy opery pak prevypravel jako pohadky Vladenin syn Ian. "Cely projekt," jak rika "nebyl jednoduchy a prosel urcitym vyvojem. Zacali jsme na nem pracovat, kdyz jsem studoval na univerzite druhym rokem to znamena, ze trval asi sest let. Po ctyrech letech jsme byli hotovi s Rusalkou, nakladatel to vsak chtel rozsirit o dve opery, coz trvalo dalsi dva roky." Nejtezsi bylo udelat z libreta opery pribeh pro deti a odpovedet na otazky, na ktere se deti ptaji. Pokud budou deti znat napred pribeh, budou pozdeji chapat lepe i operu, stane se jim srozumitelnejsi. Deti si oblibi pribeh.
Ian rika, ze jeho oblibenym pribehem byla povest o Horymirovi a Semikovi, kterou snad mohl slyset od babicky stokrat. "To je nas pristi projekt pro deti, na kterem spolecne pracujeme," dodava. Ilustrace, ktere delala jeho maminka v nem vzbudily hlubsi zajem o detskou knihu, kdy obrazky a pribeh stoji vedle sebe: "Ne vse, co je v textu obsahuji ilustrace a zaroven ilustrace nesdeli cely pribeh. Nase spoluprace vsak zacala jiz davno pred touto knizkou, kdy jsme si vzajemne vymenovali nazory. Tim jsem byl vtazen do tvorby."
Ilustrace z knihy Silver Moon muzete videt tento mesic v nejstarsi torontske knihovne, ktera se nachazi na 22 Yorkville Ave. Knizku s predmluvou Josefa Skvoreckeho a zivotopisem Antonina Dvoraka si muzete objednat na telefonnim cisle 416/929-5030. Cena vazane knizky je 27 dolaru. Dalsi informace o ilustratorce Vladene Krykorkove muzete nalezt na webove strance: www.vladyana.ca.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu