Navrat na hlavni stranu

Kryl a Masaryk
Je jakousi ironii, ze deset let po smrti Karla Kryla, je na zebricku hitparad jeho pisnicka Mori turi, te salutant. Zpiva ji a dodejme, ze dobre Daniel Landa. Nevim, jestli by si ti dva rozumeli. Mozna, ze ano. Daniela Landu neznam a Karel Kryl mel dost velke srdce, aby se dohodl s kazdym. Je s podivem, jak dokazal pro svoji opravdovost ziskat obdiv lidi napravo i nalevo. V jednom televiznim diskusnim poradu vystoupil predstavitel Praveho bloku Petr Cibulka a komunista Ransdorf. Kupodivu se shodli ve vice vecech nez bychom ocekavali. Oba oznacili za sveho hrdinu Karla Kryla. Presto si nemyslim, ze by Karel Kryl chtel mit neco spolecneho s jednim i druhym. Kryl podobne jako Masaryk mel autoritu u lidi pro svou pravdivost a opravdovost.
Oba dokazali rikat veci nepopularni a prijit kvuli tomu do konfliktu. Vzpomenme jen treba Masarykuv boj o rukopisy, ci jeho ostre vystoupeni proti antisemitismu pred prvni svetovou valkou v dobe hilsneriady. Tyto postoje mu neprinesly popularitu. Zrovna tak Karel Kryl byl na indexu po celou dobu sveho exilu. Byl prvnim, ktery skoncil po listopadu ve Svobodne Evrope.
Ironii je, ze jeden zpevak, ktery klidne celou tu dobu proplouval v rezimnich vodach si mne postezoval, ze ten Kryl delal po listopadu 1989 hrozne veci. Napriklad poskytl interview Pravu.
Jenze Karel Kryl interview poskytnout mohl, narozdil od zmineneho zpevaka, vsichni o jeho antikomunistickem postoji vedeli. Nebyl podepsan pod zadnym dokumentem, pod zadnou antichartou. Nebyl servilni k mocnym na jedne strane ani na druhe. Nebyl pohodlny pred listopadem a po listopadu nevedeli, co s nim. Vadila mu nepoctivost stejne pred listopadem jako po nem. Nesnasel lez i netolerantnost, ktera vedla k rozdeleni Ceskoslovenska.
Okolo odkazu Masaryka i Kryla se chodi jaksi po spickach. Shodou okolnosti oba budou mit vyroci zacatkem brezna. 3. brezna totiz ubehne deset let od Krylovy smrti a 7. brezna 154 let od Masarykova narozeni. Maji vsak spolecneho mnohem vic.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu