Navrat na hlavni stranu

Boris Krajny nas zklamat nemohl
Predposledni koncert teto sezony cyklu krasne hudby Nocturna na Masaryktownu patril v nedeli 15. unora klavirnimu virtuozovi Borisi Krajnemu. Mezi nami jsme jej uvitali vubec poprve, ale cloveka, ktereho vitaly koncertni sine na tomto kontinentu nejmene dvacetkrat a hudebni saly petatriceti zemi peti kontinentu, nebylo ani zapotrebi dlouze predstavovat.
Na svem unorovem turne si vlastne jakoby odskocil za nami. Za svymi prateli, s nimiz se na Masaryktownu pozdravil a potesil. Rekla bych, ze se na vystoupenich pro Cechy jaksi nadechl a uvolnil. "I kdyz hrat pro ceske posluchace neni vzdycky jednoduche," jak sam umelec potvrdil, "protoze proste te hudbe rozumeji a umeji ji i poslouchat."
Kulturni mistnost ve Scarborough nebyla ani tou prvni, kde pro Cechy hral a ani tou posledni na sve snure vystoupeni. K nejvyznamnejsimu patril koncert s Toronto Philharmonia Orchestra, ktery onoho 12. unora dirigoval Kerry Straton ve Ford Centre Toronto, kde si "odehral" Beethovenuv klavirni koncert c. 3. "Mozna to nezni dost skromne," rekl mi tehdy jeho bratr dr. Milos Krajny, "ale bracha hral jako nikdy, byl proste ve forme..." Ve stejne forme byl ovsem i den predtim, kdyz se prezentoval ve First Unitarian Congregation na St. Clair v Toronte, kde hral pro cleny Mozart Society. Po Masaryktownu nasledovala koncertni vystoupeni v College Hamilton. v Comenius Institute v Montrealu a nakonec klavirni recital v Univerzity of Alberta v Edmontonu. A odtud cesta do Koreje, kde vyucuje hru na klavir, prirozene. Koneckoncu, kdo to jeste nevi, pak pedagogicka prace je panu Krajnemu souzena take ­ je docentem na Akademii muzickych umeni v Praze. A vzhledem k tomu, ze svym klidem vzbuzoval pohodu a duveru, verim, ze i jako pedagog je ve shodnem ladeni.
Nikde nehral totez, pro kazde publikum mel svuj recital, kazdeho potesil necim jinym.
"Ve svete maji radi Dvoraka a Janacka. Ty miluji. Nase obecenstvo ma z Janacka tak trochu strach, a neni proc," odpovida mistr klavirni hry Boris Krajny, "takze jsem pripravil skladby, ktere jsou obecenstvem vdecne prijaty a ktere jsou velice prijemne na poslech."
Zvedave jsem se zeptala i na nejakou tu zvlastnost umelcovu, protoze se o vsech vice nez nadanych rika, ze vzdycky nejakou tou zvlastnosti trpi. "Ja jich mam hodne, a snad nejvyraznejsi je, ze vsude, kde koncertuji, kontroluji klavir - casto si jej i preladim, poposunu..." usmal se mistr tak nejak potutelne, jakoby ty ostatni zvlastnustky chtel pred verejnosti prece jenom ukryt. Nu coz, pry nikdo neni dokonaly, ale reknu vam, ze jeho koncertovani, noblesni vystupovani a hluboka soustredenost byla dokonalost sama. Diky, mistre.
Nu a v nedeli 25. dubna si poslechneme nam jiz znameho Radima Zenkla. Nezapomente si vcas rezervovat mista. Tentokrat bylo zase naprosto vyprodano.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu