Navrat na hlavni stranu



Profesional
No, to je uzasne! V polovine prosince lonskeho roku oslavil svoje... proste vice nez osmdesate narozeniny. Mozna si to ani sam oslavenec nepripousti. Patri jednoduse k lidem, kterym vek nevymezuje jejich aktivity. A ten nas oslavenec toho ma na starosti stale tolik, ze by si s tim mel co poradit i ten o polovicku mladsi.
Jestlize v nem poznavate Otu Dobiska, toho sympatickeho profesionala - majitele banketni haly Bohemian z Waterdownu, pak se nemylite. Vetsina z tech, co ziji v okoli tohoto mestecka, byvaleho grafika z Hamiltonu znaji temer duverne. Uz zajiste davno zapomneli na to, co bylo jeho puvodni profesi. On sam temer take, nakolik jej pohltila zhruba v 70. letech myslenka, ze by si na miste, ktere nevyhlizelo prilis puvabne, ale ktere se temer nabizelo svymi moznostmi jako zaklad pro dobre umisteni "nejakeho" byznysu: "Jezdil jsem kolem nejaky cas a ta stara rozbourana cihelna me jednou primo trkla do hlavy: mela velkou rozlohu, clenitost a kolem sebe prostor, ktery daval moznosti nekdy v budoucnu objekt rozsirit. A slibne parkoviste...", zavzpominal si pan Ota, s nimz jsme travili nadherny posledni vecer roku 2003. V Kanade je od roku 1952 a na miste, kde se rozprostira jeho byznys, uz tretinu stoleti.
"Postupne jsme prostory upravovali a prebudovavali, rozsirovali a zuslechtovali," s usmevem popisuje rozvoj sveho byznysu. "Vzdycky jsme meli v restaurantu, ktery se nikdy nejmenoval jinak nez Bohemian, plno. Byla to spousta prace. Uz jsme skoro ani nemeli cas na spanek a tu me napadlo, ze bychom se mohli specializovat jen na banketni akce a restauraci pustit." A tak take udelal. Veskerou tu tihu provozu tahli spolecne se Zdenickou Marsalkovou, ktera jeste dnes je stredem deni v kuchyni, a Jindriskou Ronzovou, ktera s radosti jiz "babickuje". "To vsechno, co tady vidite, vzdycky delaji vlastnima rukama ty dve zeny a sklizely za to zaslouzene uznani," rika dale brnensky rodak pan Dobisek.
A jestli ma dnes trochu casu si odpocinout? "No," rika a nediva se mi pritom do oci," ted nejaky mam i pro sebe. V jihospanelskem Malaze mam maly hotylek, kam jezdim na tri letni mesice. O turisty tam neni nouze, z Ceska se jich tam nahrne hodne, kazdy tyden priletaji letadlem. Od letiste to maji patnact minut taxikem do hotelu a za dvacet minut uz jsou ve vode... Je tam krasne." Vim, pritakam nevericne, ze bych tam videla naseho profesionala se jenom opalovat.
Ale take si umim predstavit, jak dlouha je smena treba na takoveho Silvestra - a ten posledni byl zcela vyprodany, kdy se hoste rozejdou a personalu tam po nich zustane - jak to decentne nazvat... hromada prace. Nekonecna smena pred a v nedohlednu konec te druhe, po akci. Ale to uz je udel profese. Nicmene, je dobre cas od casu si pripomenout, ze pohodli jednem pripravuji ti druzi. A zejmena kdyz se vsechno vyvede jako v pohadce, pak nezapomenout. Na tohohle Silvestra se neda. Protoze vsechno, co tam bylo lidskou rukou vytvoreno, melo nejen pohadkovou chut, ale take jako z pohadky vypadalo. Hold, profesonal je profesional, priznavam zcela poctive.
Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu