Navrat na hlavni stranu

NA OKRAJ
Dnes jen dve crty o nadhernych lidech, kteri navic prisli ze stejneho koutu zeme.
Chvala Ludmily Zemanove
Nepamatuji se, ze bych o Ludmile Zemanove casto cetl v krajanskem tisku prestoze patri mezi nejprednejsi hvezdy ilustrovane detske knihy na kanadskem literarnim nebi.
Zacala v ranem veku ve studiu sveho otce, prosluleho filmare Karla Zemana. Pomahala tvorit loutky pro jeho kreslene filmy, pozdeji psala scenare, rezirovala a ilustrovala detske knizky. V roce 1984 se s manzelem a dvema detmi prestehovala do Kanady, ucila ve Vancouvru, vytvorila kreslene filmy pro Sesame Street a se svym manzelem kresleny film Lord of the Sky pro National Film Board. Dnes zije v Montrealu a pise a ilustruje detske knihy. Dostala radu cen a uznani, vcetne, v r. 1995, Governor General's Award za ilustrace v knizce The Last Quest of Gilgamesh.
Zda se, ze Ludmila Zemanova dostava alespon jednu cenu nebo uznani kazdy rok. 6. prosince 2003 o ni krasne psali v sekci pro detske knihy The Globe and Mail Gail Edwards a Judith Saltman: Ve sve trilogii Sindbad (Tundra 1999), Sindbad in the Lands of Giants (Tundra, 2001) a Sindbad's Secret (Tundra 2003), Ludmila Zemanova prevypravela a ilustrovala epizody z Arabskych noci, vabic ctenare stejne dumyslne jako Seherezada okouzlila krale Sahrijat svym podivuhodnym vypravecskym umenim v tisici a jedne noci. Chvala, jake se nedostane mnoha smrtelnikum.
***
Cesko-slovenske bratrstvi (nebo je to sesterstvi?) ve zpevu
Mela zpivat slavna ceska sopranistka Eva Urbanova a pak se zdalo, ze zpivat nebude. Mel ji nahradit jen trochu mene slavny slovensky bas barytonista Gustav Belacek. Obetave na posledni chvili prisel. A pripravil nam v kostele sv. Vaclava v Torontu krasny vecer. A prave, kdyz kostelem, ktery nebyl staven na tak mohutne hlasy, se nesly tklive tony vodnikovy arie, sal se rozsumel ­ Eva Urbanova prece prisla. Ale to vsecko se dozvite na jinem miste. Ja jen chci poznamenat, jak krasne bylo videt a slyset spolecne vystoupeni dvou vynikajicich predstavitelu nasi spolecne kultury.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu