Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Kyticka nasim nejmladsim

Jde vlastne o nase nejstarsi, ale ponevadz jsou vsichni tak prekvapive mladi, pouzivam hraveho titulu. Jsou do toho zapleteni i sotkove a skritkove. Tech je porad vice. Jeden mi schoval klice, druhy hodinky, treti rukavice. Nejhorsi je ten, ktery se mi stracha v pameti. To je opravdu nerad. Nejen, ze mi nepripomene, co mam delat, ale skryva prede mnou data narozenin a umrti a vubec. Tak napriklad mi nepripomenul, ze loni v lete se dozil cele stovky Ing. Otakar Havelka, potomek starobyleho rodu, ktery stal u kolebky prumysloveho rozvoje v Cechach. Dilna zalozena v roce 1771 Josefem Ringhofferem vyrostla v podnik, ktery se stal hlavnim dodavatelem zarizeni pro cukrovary a lihovary v rakousko-uherskem mocnarstvi a pozdeji vyrabel pracky Perun. Ing. Havelka nebyl jen podnikatelem. Krajanska verejnost v Torontu ho zna jako predsedu Kampelicky i z jeho prace v Osade sv. Vaclava, kde mimo jine patril k nejlepsim zpevakum. Jeho zivot byl zachycen nejen v cele rade novinovych clanku, ale byl o nem natocen dokumentarni film ceskoslovenskou televizni skupinou Okno (Milo Kubik a Josef Cermak). K oslave jeho stych narozenin pobliz Orillie se za nim vypravila kolonka aut s cleny Osady sv. Vaclava. Nasla oslavence v znamenite nalade a ve vyborne kondici.
Sotkove jsou zodpovedni i za to, ze v nedavnem clanku o udeleni odznaku Miroslava Tyrse zaslouzilym clenum a clenkam Sokola Toronto bylo opomenuto jmeno Emilie Koukolove, ktere byl odznak rovnez udelen. Emilie Koukolova je autorkou cele rady knih a je znama v CR i v Kanade svoji cinnosti jako folkloristka, ktera se zvlast zaslouzila o uchovani kroju. Sotkove i ja se ji omlouvame. A mimochodem letos v kvetnu se Emilie Koukolova, tez znama jako E. Jarosova, dozije devadesati tri let. Predem blahoprejeme!
Musim ale sotkum priznat, ze mne upozornili na nadchazejici narozeniny lekare a vedce nemaleho vehlasu dr. Premysla Pelnare. Ale o nem se doctete na jinem miste. Ja jenom chci smeknout pred jeho zivotem a dilem. 15. ledna se doziva devadesatych narozenin.
K ponekud mladsi generaci patri Jiri Skoda. Narodil se bud 24. ci 25. prosince (o presne narozeni se vedou spory) 1943 a patri mezi nejoblibenejsi herce Noveho divadla. Naposledy se s nim vydovadel ve hre Jezinky bezinky, kde jako americky prezident Theodore Roosevelt obsazoval Panamsky kanal a do umdleni troubil k utoku. Jeho rodina je jednou vetvi Skodu, kteri vybudovali slavnou automobilku. Ale Jiri se nemusi opirat o zasluhu predku. Svuj pomnicek (jehoz dokonceni se ocekava priblizne za tricet let) si stavi sam.
***
Za Svatoplukem (Steve) Tomankem
Prijeli jsme spolu do Kanady na stejne lodi, ale me nejzivejsi vzpominky na Svatu spadaji do doby trochu pozdejsi. To Svata uz studoval na Torontske univerzite zubni chirurgii a ja jsem pracoval v mestske knihovne na College Street, jednu ulici na vychod od Spadina Ave. A u te knihovny jsme se obcas ­ docela nahodne - setkali. Obcas s nim byla i jeho pozdejsi zena Edita. Vyborne se k sobe hodili. Vzali se jeste pred tim nez Svata dokoncil studie, v roce 1951.
Svata se narodil 2. listopadu 1922 v Uherskem Hradisti na Morave, vystudoval gymnazium, ale musel cekat na konec valky, nez-li mohl zacit studovat medicinu na Masarykove univerzite v Brne. A jako tak mnohym z jeho generace, komunisticky puc v unoru 1948 predcasne ukoncil jeho studie pul roku pred promoci. Utek do Zapadniho Nemecka, uprchlicky tabor, emigrace do Kanady, jeden rok prace na farme a nazpet na univerzitu ­ tentokrat v Torontu. V roce 1954 Svata promuje na Royal College of Dental Surgeons of Ontario. V temze roku si otevira ordinanci v Medical Building na Bloor Street v Torontu, kde pracoval az do sveho 72. roku s vyjimkou nekolika roku v sedmdesatych letech, ktere stravil v USA, kde v r. 1978 mu byla udelena licence provozovat praxi ve state Texas. Snad nejvetsi zadostiucineni mu dalo udeleni doktoratu vseobecneho lekarstvi Masarykovou univerzitou v Brne v roce 1991.
Svata nebyl jen zubnim lekarem. Nad jine byl milovnikem prirody. V mladi skautoval, v Kanade si prisel na sve jako rybar a lovec a zajel si i na safari do Afriky. Pestoval vodni sporty a v roce 1960 ziskal pilotni licenci, rad a s elanem tancoval.
Svata zemrel 4. prosince 2003. Zadusni msi slouzil Rev. Libor Svorcik a rozloucili se s nim Jan Waldauf, jehoz projevu jsem pouzil pri psani tohoto clanku a jeho lovecky druh Stanislav Viezner . Svatopluk Tomanek byl predevsim cestny clovek ze stare skoly. Na schuzce uprchliku, kteri prijeli do Halifaxu v dubnu 1949, kterou po padesati letech od jejich prijezdu zorganizoval Jan Waldauf, Svata popsal svuj zivot nadhernou zkratkou: "Splnil jsem svoji povinnost k rodine, narodu a svemu povolani."
Jeho rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
A jeste k vanocum
Vecer koled v Ceskoslovenskem baptistickem kostele se stal peknou tradici. Nejak jim zacinaji krajanske vanoce v Torontu. Sejdou se pri nem lide, kteri se jinak nevidi cely rok a i kdyz jen vymeni vanocni prani a nekdy jen usmev, odnasi si z kostela hrejivy pocit setkani se svym mladim a duchovnim odkazem davnych generaci.
Bylo tomu tak i letos. Program byl kouzelnym zaposlouchanim se do tajemstvi nadeje, ktera se zrodila v betlemskem chleve. Nebyly to pouze koledy a zamysleni nad smyslem vanoc, kterym nas obdaroval kazatel Jan Banko. Ten vecer byl hlavne vecerem deti, tech na podiu i tech, ktere meli tichounce sedet vedle svych maminek, ale ktere to ani nenapadlo. A diky za to. Nemyslim, ze je mnoho hercu, ktere bych pozoroval radeji nez prave tyto deti, pocinaje ovsem mou starou laskou, ktera sice letos nezpivala tak falesne a s takovym elanem jako loni, ale zato rozehrala skalu pohybu a vyrazu, kterymi se budu bavit jeste peknych par dni. Frana Sramek zakoncil sve Leto: "Leto budiz pozdraveno!" Jiste. Ale ja bych spis rekl:" Mladi budiz pozdraveno."
Na Stedry den rano jsem zapnul radio a na CBC slysim hlas, ktery mi byl povedomy. Zensky hlas, kultivovany, elegantni jen mirne s prizvukem (i ten prizvuk se mi zdal povedomy) prave hovoril o kaprovi - ze pry ma nejvice kosti ze vsech ryb na svete (ten muj skutecne mel). Hlas ovsem nemluvil jen o kostech. Bylo to zasvecene a okouzlujici povidani o ceskych vanocich. Zahadu hlasu rozlustil hlasatel na konci poradu. Patril pani Anete Machove, kterou zname jako ucitelku ceske skoly a autorku knizek, clanku a mnoha rozhlasovych relaci.
V Slovenskem luteranskem kostele sv. Pavla v Torontu vedl bohosluzby rev. Ladislav Kozak. Porad obohatili Katarina Kozakova a Branislav Rybnikar recitaci pasma o Jezisovi a Katarina Kozakova s Jaroslavou Malincikovou zpevem za doprovodu varhanika Andreje Pevneho. Pan Pevny rovnez doprovazel pristi den pri bohosluzbach na Bozi hod houslistku Jolantu Bieniekovou. Tento rok, snad poprve, se nezucastnil dlouhodoby varhanik a laicky kazatel dr. Bohus Derer. Farnost se s nim rozloucila pred nekolika tydny udelenim cestneho predsednictvi. Dr. Derer, ktery radu let byl sefem knihoven v East Yorku, se odstehoval do Calgary, kde jeho syn je vyznamnym pravnikem.
Osada sv. Vaclava privitala vanoce koncertem skupiny Small Chamber Harmony ve slozeni Milan Brunner, Jaroslav Jarosil a Kevin Manaugh se solistkou sopranistkou Zdenou Jarosovou. Program byl predevsim zameren na mariansky motiv: slyseli jsme Ave Maria v zpracovani G. Caccini/Mercuria, W. A. Mozarta a J. S. Bacha/Gounoda. Mimoradne pekny koncert byl velmi slusne navstiveny. Dobre navstivena byla i pulnocni mse o jedenacte, kterou slouzil rev. Libor Svorcik a vsichni (vcetne nezpevaku) si zazpivali koledy s citem, ktery dovede vykouzlit jen pulnocni mse.
Art Deco
V Ontarijskem kralovskem muzeu prave skoncila vystava dekorativniho umeni pod nazvem Art Deco. Hnuti Art Deco navazuje na Art Nouveau, ovlivnilo nejen umeni, ale i zivotni styl v obdobi 1910-1939. Pro mne byl prekvapenim znacny pocet umeleckych predmetu, ale take stavebnich navrhu ceskoslovenskych tvurcu: Josef Gocar, Vlastislav Hofman, Jaroslav Horejc, Pavel Janak, Josef Chochol, Frantisek Drtikol, Frantisek Kysela Mnohe predmety byly z doby mnohem starsi. Napriklad pohary z roku 1850 nebo novejsi, napriklad figurka pod jmenem Doktor vytvorena v Zeleznem Brode v roce 1967. Stejne mne prekvapila jmena darcu techto predmetu: s vyjimkou pani W. Bieniewski vsechna jmena byla anglosaska. Ceske jmeno jsem mezi darci nenasel. A jeste jedna zajimavost. Predmet nazvany Dve sirnikove kulicky z roku 1850 je oznacen jako American or Bohemian.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu