Navrat na hlavni stranu

Vanoce prichazeji
Nekteri starici s postupujicim vekem mirne detinsti (tedy ne vsichni), rozpominaji se mnohem lepe na udalosti padesat nebo vice let stare, zatimco vzpomenout si na to, co chteli udelat prede dvema dny je pro ne problemem.
Zvolna zacinam se radit mezi ty v zavorce neuvedene. V techto dnech ale, zda se mi, to zase tak velika nevyhoda neni. Nebot to se mi vybavuji ony magicke casy blizicich se Vanoc a pak jejich prubeh. Bezmala znovu citim opojnou vuni linouci se z kuchyne, kde mati po nekolik dni starala se o to, aby na stole v tech dnech bylo vse co vyzaduje tradice a co je schopen nabidnout trh nedavno zrozeneho systemu. Priznam, ze diky otcove neuveritelne pracovitosti (nasledky se patrne projevily infarktem v devetactyriceti letech) netrpeli jsme financni nouzi a tak Vanoce byly vzdy ve znameni chutnych a hojnych jidel, vcetne kapra, husy, kruty, ci uzeneho.
Snadno zjevuje se mi nevelky pokoj ze znacne casti zaplneny vanocnim stromeckem, ktery jsem od onoho veku, kdy Jezisek promenil se jen v pohadkovou, milou bytost, jehoz podobu spojoval jsem casto s obrazem Jezise visiciho v loznici rodicu nad posteli, sam a s velikou chuti strojil, vetsinou 23. prosince. Mnohe ozdoby pripominam si jeste v prekvapivych podrobnostech, stejne jako davno jiz neuzivane papirove retezy, vyrabene z barevnych prouzku leskleho papiru.
A pokud v tech dnech Praha se oblekla do belostneho rubase prasanu a na nedalekem namesti vecer co vecer zaril do noci ohromny vanocni strom republiky, pripadal jsem si jako v pohadce.
I pozdeji, vyrostly jiz z detskych botek a s promenujicimi se zajmy Vanoce jeste nepozbyvaly onu atmosferu klidu, pohody, casu k rozjimani, navstevam, poslechu hudby, mirnemu popijeni lahodnych napoju. Ale pozvolna zacala me znepokojovat horecnata aktivita moji zeny, shanejici darky nejen nejblizsim, ale celemu svemu vcelku hojnemu pribuzenstvu. Vnimal jsem to jinak, nez kdyz pred lety podobne si pocinala mati, nejednou tak unavena, ze pri Stedrovecerni veceri nalada byla poklesla. Jeji snaha zdala se ji nedocenena, a mnohdy tomu tak i bylo. Mnohe Vanoce poznamenaly mrzutosti, rozcarovani.
Zacaly se dostavovat obavy, ze v moji domacnosti nebude tomu jinak . . .
Zacal jsem se na svatky vanocni nejak mene a mene tesit.
-Nemej obavy, letos z toho nebudu delat zadnou vedu!- slibovala zena rok od roku. Vedu z Vanoc sice nedelala, ale zmatku a vycerpani bylo nejednou dost. A nejen to.
Pamatuji jeste nekolik prvnich Vanoc v Kanade pred triceti a mene lety. A pokud mne pamet nemyli, stale silneji vytracela se v letech nasledujicich ona tajemna a velebna nalada z onech svatecnich dnu. Nakupovani potrebnych veci, k jejichz predani jsou Vanoce vhodnou dobou, promenily se a nadale se promenuji v komercni kolotoc, v nakupni orgie mnohdy veci zcela nepotrebnych. O tom svedci v nasledujicich povanocnich dnech obchody plne zakazniku vracejicich nechtene, nepotrebne, neocenene dary a darky. A na Stepana, doma to den navstev a prochazek zasnezenymi (ale i snehuprostymi ulicemi) svatecniho mesta, v Americe je tento den, zvany prihodne Boxing Day, dnem horecnatych nakupu dalsich nepotrebnosti, tentokrat za vyhodne ceny, kdy nekteri obetuji i kus Hodobozove noci na vcasne zaujmuti predni linie v nekterem z mallu a supermarketu. Nechapu to jinak nez znesvecovani techto svatku, znehodnoceni jejich spiritu a podstaty. V ten den je mi z toho smutno a paradoxy vyspele, zapadni konzumni spolecnosti zjevuji se v obludne nahote.
Stari a detstvi, tato dve obdobi zivota, pocatecni a konecne, maji mnohe spolecne rysy, ac nektere poznamenany jsou, obrazne receno, opacnymi znamenky. Diteti teprve zvolna pribyva sil, starci ubyva. Obe obdobi jsou ale obdobimi jiste bezbrannosti, zavislosti.
Mozna, ze coby prislusnik te prvni kategorie, mel bych kazde pozdejsi Vanoce vnimat ocima sveho detstvi. Ale moderni ruch a shon tento kyzeny proces mocne narusuje. Jakoby ona chimericka vazba mezi starcem a ditetem byla narusena.
Tohle povidani mozna se promenilo v blabol. Je to ale snad jen neschopnosti dokonaleho vyjadreni.
Nicmene i letos, stejne jako v detstvi a vsech letech nasledujicich schovam si tri supiny z kapra. Abych mel penize, jak to zduvodnuje pranostika. Samozrejme, ze jen roztomila a nejspis neucinkujici. Ac, diky Bohu, zatim si na nouzi narikat nemusim. A ty supinky se mi nepromeni v penize a budu tedy usetren pokuseni vmisit se do nakupujicich mas v den Sv. Stepana
Vladimir Cicha-Vancouver

Navrat na hlavni stranu