Navrat na hlavni stranu

POKOJ VAM!!!
Slava na vysostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Buh v nich ma zalibeni. (L 2,14)
Pouha dve slova - POKOJ VAM - jak svudne je soustredit do nich celou svoji nejuprimnejsi vanocni a novorocni gratulaci. Zvlaste v teto adventni dobe by o nich jiste sotva kdo pochyboval. V tomto kontextu zda se byt uvedene slovni spojeni jednoznacne, a navic zakotvene daleko pevneji nez prumerny vanocni strom na prumernem ceskem namesti. A kdyby se prece jen nasel nejaky pochybovac, nemohl by si vylozit nas pozdrav a prani nejak spatne. Nebo snad ...
***
Pranim POKOJe VAM tedy vinsuji v prve rade klid a pohodu, ba dokonce i bezstarostnost. A to jak vnitrni, tak i vnejsi. Mir v dusi a mir v tele. Mir v rodine i mir ve spolecenstvi. A konecne i ten mir Picassovych bilych holubic.
V tomto pripade i presto, ze tyto zazobane potvory stejne vetsinou nedoletnou tam, kam maji. Za mych mladych let to nedokazaly ani do Severniho Irska ci do Palestiny, natoz, aby doplachtily az do vzdaleneho Vietnamu nebo Afganistanu. Presneji receno, davaly si strasne na cas. Kdyby tim vznesenym mirotvornym ukolem poveril jejich autor bile hlemyzde, na veci by se lautr nic nezmenilo. Mam za to, ze ani v dnesni dobe to s timhle zmocnenym ptactvem neni lepsi. Cecensku se z daleka vyhne a okolo Iraku krouzi zatim s ostychavym odstupem. Presto v ne neztracim nadeji a totez preji i Vam. Pokud jsou tito jednou vybrani operenci prosti vsech tech i skrytych ptacich infekci, zaslouzi si, abychom jim drzeli palce.
***
POKOJ VAM samozrejme muze znamenat i prani uspesneho vyreseni Vaseho bytoveho problemu: ziskani noveho domova, rozsireni ci zavrseni prestavby obyvaciho prostoru, apod. Nicmene ja bych, kdyz dovolite, prestoze ani tento materialisticky vyklad nevylucuji, podtrhl POKOJ VAM v tom novem pokoji. Proste klidek na gauci, klidek v kruhu pratel a klidek v kruhu rodinnem.
***
Vida, sotva jsem se trochu rozepsal, hned dostavam strach z te nezname svobody nasich puvodne tak pokornych a zakotvenych slovicek POKOJ VAM. Ne, nemohu je jen tak nezodpovedne pustit do sveta. Do sveta svych pratel, kterym nepreji ani zdibec takoveho toho pokoje, jenz sebou nese strnulost a zkameneni. Stav, kdy se ztraceji zive podnety pro nasi citovou a tvurci existenci. A uz vubec nikomu nepreji pokoj utkany ze smireni se s nepravostmi v nas a okolo nas. Pred par dny mi to ponekud nevybirave pripomnel jeden anonymni pisatel. Priznam se, ze zpocatku jsem ho stejne nevybirave a pohorsene zavrhl, ale pak mi to preci jen nedalo.
Na brane vesnickeho hrbitova s mohutnym, lec znacne omselym plechovym napisem POKOJ VAM umistil totiz malou, nicmene zarivou a tudiz neprehlednutelnou cedulku: "Ukradnes-li na hrobe, at ti ruka upadne".
***
Inu, tak se mne to ted jevi, i ten pokoj ma svoje hranice. Snad se mi je podarilo v ramci techto nekolika radku malinko nacrtnout. Alespon jsem se o to snazil.
Vazeni pratele, hezke vanoce a trvale udrzitelny POKOJ VAM nejmene na cely pristi rok 2004. A potom se na ten zasmodrchany POKOJ muzeme podivat zase z trochu jine strany.
Vas
Mirek Petr
v. k. (vlastni klavesnici)

Navrat na hlavni stranu