Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka cislo 14 znela: Winnipegsky zpravodaj Pramen prinesl zajimavou otazku: "Jednou ze zbrani proti organizovanemu zlocinu, vcetne terorismu, je zavedeni prukazu totoznosti," rika kanadsky ministr Denis Coderre. Uvazuje se take o tom, ze tyto karty budou obsahovat biometricka data, jako otisky prstu nebo skanovanou ocni duhovku. Co si o tom myslite vy?
Ing. Josef Bartosek, duchovni, Cernilov: Souhlasim, neni to nic, co by narusovalo soukromi cloveka a muze to pomoci pri odhalovani zlocinu.
Olga Cizinska, informacni technik, Hradec Kralove: V CR mame obcanky a nemame z toho zadnou ujmu. Leda, kdyz ji ztratime. Driv jsme tam meli zapsane i ockovani proti tetanu a kdyby byla uvedena krevni skupina, jiste bych byla rada. Duhovka by byla lepsi ochrana proti zneuziti nez fotka, tak co.
Radovan Holub, publicista, Spicak: Rekl bych, ze to je dobry napad. O necem podobnem uvazuji staty Evropske unie. Jak se budou prohlubovat protiklady na zemekouli, poroste i terorismus jakozto valka chudych a odezva na nej - valka jakozto terorismus bohatych.
Petr Kohout, Nove divadlo, Brampton: Osobne jsem proti jakemukoliv kontrolovani osobnich veci. Na druhou stranu vsak doba je takova, ze terorismus radi, jak cerna ruka, coz se potvrdilo nejen pred dvema roky v New Yorku, ale i jinde ve svete a specielne Kanada se svym zalostnym emigracnim systemem, potrebuje nejaka opatreni, aby se zabranilo pruchodu teroristu z Kanady do Ameriky a z Ameriky do Kanady. I kdyz v zasade jsem proti tomu, tak chapu, ze situace to vyzaduje.
Pavel Kral, Nove divadlo, Toronto: Nevim presne, co to ma byt, ale mely by tam byt take otisky prstu. Absolutne jsem pro. Slusni lide se nemaji vubec ceho bat. Darebaci vsak budou rvat. To je v poradku. Jak maji tady ti chudaci resit tisice, mozna statisice individui, ktera se tady pohybuji. Ja jsem pro.
Petr Krejci, jaderny fyzik, politicky poradce, Praha: Prukaz totoznosti muze slusnemu cloveku pomoci zaridit si bezne zalezitosti - banka, cesty do zahranici, svatba atd., Tezko vsak co zmuze v odhalovani teroristu. Kazdy prukaz lze padelat a terorista je nepochybne vybaven nekolika prukazy totoznosti, pokud je to treba. Pokud je to terorista - sebevrah, mohou byt padelky dokonce nevalne kvality.
Hilarion Kuksin, pocitacovy expert, Mississauga: Nesmyslne opatreni, s tim prisli Nemci, kdyz vznikal totalitni system.
Radmila Locherova, CSSK, Toronto:
Myslim si, ze pokud se tyto karticky nebudou moci padelat a jestli to skutecne pomuze nasi bezpecnosti, tak proti tomu nemam namitek a kdyz jsem nic spatneho neudelala, tak nemusim nic skryvat.
Gustav Pliva, fyzik, Ottawa: Myslim si, ze prukaz totoznosti nic nezachrani, protoze se da lehce padelat. Padelat se da dnes temer vsechno, takze bych se priklanel k nejake jine forme kontroly. Treba lepsi vybavenost policie nebo organu, ktere se timto zabyvaji, ale rozhodne ne prukaz totoznosti. Nektere prukazy se mohly vydavat na neexistujici psy. Nejaka karta s DNA by mozna pomohla, ale to je hudba budoucnosti.
Pavlina Radia, Novy Zaber, UofT, Toronto: Myslim si, ze to prispiva k naproste dehumanizaci lidstva. Pripomina to tak trochu Capkovo RUR. Hovorila jsem o tom se svymi studenty. Mnoho mladych lidi je presvedceno, ze to povede k vetsimu rasismu, k vetsimu etnickemu profilovani lidi. Myslim si, ze to neni spravne.
Blanka Rohnova, CSSK, Toronto: Ja si myslim v zasade, ze o nas kazdy vsechno vi. Timto opatrenim se uz nic moc nezmeni. Mozna, ze to pomuze identifikovat teroristy nebo lidi, kteri jsou zde ilegalne, kdyz neco takoveho budeme mit. Dnes staci jit do obchodu nebo dat telefonni cislo a uz lze vsechno nalezt v pocitacich. Timto opatrenim se nic moc nezmeni.
Jan Sammer, duchodce, Toronto: Jsem pro, protoze si myslim, ze to prispeje k snizeni zlocinnosti. Zvysi se moznost patrat po zlocincich. A ti, co maji ciste svedomi se toho bat nemusi.
Barbora Sheriff, prekladatelka, Toronto: Obcanske prukazy a ID karty zavaneji totalitnim rezimem. Ty si libovaly v takovych opatrenich. Skutecne demokraticke staty jako USA, Velka Britanie, Kanada to nikdy nepotrebovaly. Myslim si, ze takove obcanske prukazy nebudou nic platne, pokud se proti zlocinu a terorismu nebude postupovat razantneji. Nevim, co si od toho ministr Coderre slibuje.
Milos Suchma, CSSK, Ottawa: Myslim si, ze by mel prvnim prukazem byt kanadsky pas, ktery by mel byt bezpecnostne zajisteny. A pokud nekdo nema pas, tak by mel mit prukaz totoznosti. A ten by mel byt bezpecnostne zajisteny take.
Jan Waldauf, Sokol, CSSK, Toronto: Za dnesnich okolnosti, se k tomu budeme muset pridat a a ty karty si budeme muset opatrit. Nedela mi to zrovna radost, protoze, kdyz jsem prisel do Kanady. Prave me tesilo, ze jsem nemusel mit obcansky prukaz a nemusel jsem se nikomu legitimovat, ale bohuzel svet se zmenil a my se musime prizpusobit.
Otazka cislo 15: Jeden cesky politolog napsal knihu Deda Mraz prichazi z Kremlu. Antonin Zapotocky pro zmenu v roce 1952 nahradil Jeziska Dedou Mrazem. Ke cti Vaclava Klause slouzi, ze se zatim pri zavadeni trzni ekonomie nepokusil nahradit Jeziska Santa Klausem, ac podobne tendence muzeme spatrit dnes uz i v CR. Otazka zni: Meli by Santa Clause (ci Deda Mraz) hrat vetsi roli v Cechach a na Slovensku a v ramci kulturni vymeny by pak Jezisek mohl pusobit i v severni Americe ci meli by se prestarli kycovi nosici darku jednou pro vzdy vyhubit, aby nedeformovali esteticke vnimani nejmladsi generace.
Odpovedi muzete poslat e-mailem na adresu satellite1-416@rogers.com nebo faxem na cislo 416/530-0069 mezimestsky na cislo 1-877-333-6371.

Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu