Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka cislo 13 znela: Charta 77 pozadovala dialog s vladnouci KSC. Dnes skupina intelektualu (mnozi z nich podepsali Chartu 77) zada, aby demokraticke strany nehovorily s komunisty. Je v tom nejaky rozpor?
Radovan Holub, publicista, Spicak: Myslim si, ze tehdy byla jina situace a "dialog s KSC" byl prece symbolem pro filosofickou i statopravni zmenu. Ja si myslim, ze dnes je dulezity dialog s ekologicky a zelene zamerenymi stranami a ze by k tomu intelektualove mohli napomoct. Jde opet o tzv. treti cestu, ale obavam se, ze komunisticke strany k ni nemaji moc co rict. Vzdyt podivejte se, co dnes cesti komuniste rikaji k teorii trvale udrzitelneho vyvoje. Jsou anachronicti. Z tohoto duvodu dialog - zatim - nema smysl. Ale nema taky smysl delat, ze neexistuji.
Petr Krejci, politicky poradce, Praha: Otazkou je, co se mysli pod slovem rozhovor. Pokud CH 77 vyzyvala vladnouci garnituru, aby dodrzovala vlastni zakony, bylo vse v poradku. Pokud nekteri chartiste hledali pod zaminkou rozhovoru podil na moci, bylo to spatne. Jinak s jednotlivym komunistou lze vest rozhovor, tak jako s jednotlivym nacistou. S komunisty jako se stranou se neda vest rozhovor, tak jako se neda vest rozhovor se stranou nacistickou. To platilo drive a plati i dnes. Kdo to porusil, tomu se to nevyplatilo.
Zdenek Vesely, spojovy technik, Praha: Charta 77 oslovovala lidi, kteri byli aktivni ve svych postojich vuci totalite vladnouci KSC. Take ty pasivni, kteri osamocene zjistovali, ze jsou chartistum nazorem velmi blizko. Chtela dialog, protoze komunisti meli mj. i patent na rozum. Soucasna vyzva ­ nemluvit s komunisty - je jiz v dobe demokracie. Obraci se k demokratickym stranam. Ty jsou ale plne lidi, ci jejich potomku, kteri za minuleho totalitniho rezimu na zaklade clenstvi v KSC meli vseobecne zvyhodneni. Takze ja rozpor zadny nevidim, nebot obe vyzvy oslovuji, byt v jinem case a v jinem politickem zrizeni, pouze jednotlivce ­ bohuzel!
Otazka cislo 14: Winnipegsky zpravodaj Pramen prinesl zajimavou otazku: Jednou ze zbrani proti organizovanemu zlocinu, vcetne terorismu, je zavedeni prukazu totornosti - rika kanadsky ministr Denis Coderre. Uvazuje se take o tom, ze tyto karty budou obsahovat biometricka data, jako otisky prstu nebo skanovanou ocni duhovku. Co si o tom myslite vy?
abe

Navrat na hlavni stranu