Navrat na hlavni stranu

Dusicky jsou prede dvermi
Jack London v povidce Kus bifteku vypravi o starem boxerovi, ktery bojuje s mnohem mladsim souperem. Zatimco mladi vyuziva napaditosti, rychlosti, vybusnosti, nesetri silami a improvizuje, stari sazi na zkusenost a moudrost. Boxer ma vse az matematicky propocitane. V zaveru kazdeho kola zamanevruje veteran souboj vzdy do sveho rohu, aby usetril par kroku, par sekund a mohl si dele odpocinout. Zkusenosti jsou obrovskou vyhodou, ale v zaveru prece jen nestaci. Staremu boxerovi chybi kus bifteku, ktery jeho manzelce nechtel rano reznik prodat na dluh. Stari a moudrost nakonec prohravaji i u Hemingwaye v jeho novele Starec a more.
Ceske prislovi pravi: "Nerad, neni ti sedesat a v Moskve jsi taky nebyl." I sebelepsi zkusenosti jsou zkratka neprenosne, nemuzeme je predat a nikdo se nas vlastne ani na ne nepta a my sami je vetsinou uz nemuzeme pouzit. Vypravime o nich v nostalgickych ohlednutich. Mozna, ze prave proto uklada clovek po staleti urcitou moudrost do nejakeho etickeho kodexu, do zakonu, ci do prislovi.
Ludvik Vaculik v jednom ze svych fejetonu rika: Cele kultury se vyznacovaly tim, jak se pohrbivalo. Ted prijde nejaky Narodni vybor a vyhlaskou rekne, ze se bude pohrbivat tak a tak. Narodni vybor nam tak da navod, jak zahrabat neboztika do zeme. Zapomina se vsak na to, ze nam hrbitovy pripominaji, ze bychom meli byt tem, co odesli pred nami vdecni za to, ze jsme od nich neco prevzali.
Jenze dnesni doba pohrda zkusenostmi minulych generaci. Neni to nic noveho, jednou z aroganci komunismu bylo, ze odmitl klasicke vzdelani. Nebylo zapotrebi, aby se ve skolach ucila rectina a latina. Nebylo zapotrebi, aby se znala klasicka literatura, filosofie a nabozenstvi. Dnes se zase uvazuje o tom, ze ze skol v Cechach zmizi dejepis.
Tento problem neni vsak jen v CR, ktera se neustale ohani tim, ze je to podle EU, ale i tady za morem. I zde mizi ze skol vytvarna vychova a to se odrazi v zivote kolem nas. Mizi barevnost a nikomu to ani neprijde. Nikdo se nad tim nezamysli. Misto toho, aby svet smeroval k vetsi barevnosti, smeruje zvlastnim zpusobem stale k vetsi sedivosti. Pomalu ale jiste nam vyhovuje, abychom pokud mozno nemeli pamet, aby z naseho zivota vymizel pribeh.
Ceska televize po dlouhe dobe nalezla noveho reditele. Bude to zrejme uspesny clovek. Jiz se nechal slyset, ze zmizi drahe porady a hlavne porady, ktere mely v sobe pribeh a budou nahrazeny porady zpravodajskymi. Zkratka z Ceske televize se stane CNN. Do cloveka budou pumpovat zpravy 24 hodin denne. Kdykoliv si je bude moci zapnout a kdykoliv vypnout. Zpravy, ktere si nebude pamatovat, protoze za chvili prijdou dalsi nove. Po case pak divak odvykne tomu, ze by v televizi mohlo byt v urcitou dobu neco zajimaveho, ze by se neco mohlo sledovat cele dve hodiny. Misto toho, aby se dival na zapas sveho oblibeneho klubu, bude mit kazdy den k dispozici branky z celeho sveta. Neco, co mame zde k dispozici asi na patnacti kanalech.
Celkem bez povsimnuti se objevila pred zacatkem letosni sezony NHL dalsi zmena. Zatimco vloni hralo domaci muzstvo vetsinou v dresech bilych, hoste hrali v tmavych. Letos je tomu naopak. Domaci jsou tmavi a hoste hraji v bilych. Televizni divak pochopitelne ani tuto zmenu nepostrehne. Pro fanouska na stadionu, je to vsak dalsi krok k sedivosti. Zatimco vloni videl bojovat Maple Leafs jednou se souperem v cervenych, jindy v modrych ci cernych dresech, ma ted standardni podivanou. Vzdy hraji domaci Maple Leafs v tmave modrych dresech, zatimco hoste v dresech bilych. pekne jedenactyricetkrat za sezonu. Vdecny divak si zvykne, neni zapotrebi barev. Barva dnes rusi. Pribeh rusi. Vzhuru do sedivosti!
Blizi se Dusicky. Sedivost hrbitovu si lide zpestrovali barevnosti kvetu, vzpominali, vypraveli si pribehy a vzdavali uctu tem, kteri ulozili sve zkusenosti, svou moudrost do jakehosi spolecneho povedomi, do jakesi tradice, do neceho, co nas presahuje. Prestoze to na prvni pohled vypada, ze stary boxer musi prohrat svuj zapas s mladsim souperem, starec svuj zapas s morem a zivotni pribeh ze bude porazen bezcennou zpravou, verim tomu, ze tato sedivost nema konecnou platnost.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu