Navrat na hlavni stranu

ANKETA
Otazka cislo deset znela: Da se soucasna ceska ci slovenska tvorba srovnavat s filmy, ktere vznikly u nas v sedesatych letech?
Radovan Holub, publicista, Spicak:
Urcite se srovnavat da, talenty jako Hrebejk, Zelenka, Sverak, Fila, Vaclav, Ondricek, jsou na stejne urovni jako byly talenty konce sedesatych let. Jen spolecenske klima je jine, film je vic jako novinova zprava nez hlubsi symbol, literatura neni tak masove ctena, lidi maji jine potreby, jsou mozna povrchnejsi, vsechno je rychle a instantni, o nejakem zrani myslenek a jemne siti mezi jednotlivymi umeleckymi druhy nemuze byt rec. Film se stal prilis drahy, to, co se driv delalo za milion, se dnes dela za deset milionu. Obstat muze jen ten, kdo ma za sebou silne investory, napriklad Ceskou televizi nebo Evropskou unii. Co zustava: nase zaliba v idealizaci, tak zvany hezky cesky film, kteremu je cizi odpornost a zlo. A vlastne dobu sedesatych let pripomina i dost dulezite misto filmu a filmaru ve spolecnosti, pocinaje Karlovarskym festivalem pres pocet natacenych filmu az po lobbyisticke skupiny.
Vera a Petr Kohoutovi, Brampton:
Srovnat se to neda. Porovnavalo by se neporovnatelne. Byla to doba, kdy lide meli jiny pohled na zivot nez v dnesnim pretechnizovanem a prekomercializovanem svete. Autori tehdejsi ceske a slovenske tvorby nemuseli temer vubec brat zretel na komercni efekt filmu. Mohli se tudiz venovat jen esteticke kvalite. Kratke obdobi, kdy se mohly za statni penize tocit protistatni filmy, je davno v nenavratnu.
Jiri Krupka (40), Ottawa: To zalezi na tom co a jak se ma porovnavat. Klasicka dila vs. casova/politicka temata. Ovsem, ze musi byt rozdil, vzdyt je jina doba, a jine socialne politicke podminky. Co je kvalitnejsi je relativni pojem, podle toho kdo to posuzuje (mlada generace nebo starsi, z jake ekonomicke skupiny lidi (delnik vs. vysokoskolak) atd.Takovahle anketa by se mela blize definovat. Jako kazda statistika, melo by se i vedet neco o tech, kteri odpovi. Takze jsem vam asi moc nepomohl...
Ondrej Neff, publicista, Praha:
Zadne filmy, ktere dnes vznikaji se nedaji srovnat s filmy evropske produkce sedesatych let. Doba zhloupla, ztratila cit pro poezii, je komercni a vulgarni. A filmari se musi prizpusobovat.
Petr Pazdera, teolog, Praha: Napada me jediny film, ktery je podle me srovnatelny, a tim jsou Divoke vcely. A pak jeste mozna Ene-bene.
Petr Ruzicka, hudebni manazer, Teplice: Nynejsi tvorba poslednich deseti let se neda srovnavat s tvorbou let sedesatych, protoze je jina doba a podminky jsou taky velice odlisne. Tenkrat vzniklo plno dobrych filmu zasluhou politickeho uvolneni a tehdejsi elita filmove tvorby stala v pravem momentu na pravem miste. Dnes si muze tocit kazdy co chce, ovsem kdyz na to sezene penize. Vsichni jsou uneseni nad filmy jako je PUPENDO, ale v sedesatych letech by se stal prumernym filmem. Stav veci a poradku, ktere nyni vladnou v Cechach se da vyjadrit jako radoby americky business a ten nici v teto zemi veskerou kulturu nejenom filmovou. Jestli budeme takto pokracovat v nastolenem trendu, dojdeme brzo do doby, kdy nebudeme mit zadneho sportovce a ani umelce, na ktereho budeme pysni, protoze nynejsi trend prumernosti je notne podobny tomu, co zde jiz dlouhou dobu bylo. Je tu ovsem jeden rozdil. Tenkrat se nadprumerny jedinec snazil, aby mohl vypadnout ze systemu, treba proto, aby mohl vycestovat za zeleznou oponu, ale nyni to neni potreba. Jsem v tomto smeru pesimistou, myslim si, ze nebude zadny novy Jagr, Zelezny, Navratilova ci Triska, Werich nebo Forman a dalsi. Mame na tom vinu vsichni a neni spravne svadet vsechno na Havla a jeho partu. Bylo by na case zacit pracovat a zmenit tento trend dnesni doby. Blaznovstvim by vsak bylo ocekavat tuto zmenu od dnesni vladni garnitury ci naseho presidenta.
Eva Sailerova, Ontario: Neda. Ted to nestoji za nic.
Lida Zikova, ekonomka, Praha:
Dnes je jina doba a proto i jine filmy. Proto to srovnani vlastne neni mozne. Ale urcite jsou nektere filmy svym poselstvim srovnatelne. Vybavuje se mi snad nejzdarilejsi dle meho nazoru: Musime si pomahat. Taky Jakubisko neni spatny - Nejasna zprava o konci sveta.
Otazka cislo jedenact
: Reklama v televizi nas stoji spoustu casu. Objevuje se vsak i na kanalech, ktere jsou placene. Byli byste ochotni misto toho radeji platit vice za televizi, ktera by byla bez reklam?
Odpovedi muzete posilat E-mailem satellite1-416@rogers.com nebo faxem v Torontu a okoli na cislo (416) 530-0069, mimo Toronto na cislo 1-877-333-6371. Rovnez lze s patricnym predstihem pouzit postu. Uzaverka pro anketu je 3. rijna 2003. Uvedte prosim jmeno, misto, a zamestnani.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu