Navrat na hlavni stranu
Prvni polocas Torontskeho festivalu
Torontsky festival je vlastne emotivne straslive narocna zalezitost. I pres veskerou fyzickou a psychickou pripravu, musite pouzivat doping. Behem filmu to je vetsinou kava, na kterou je jiz ve festivalovych kinech stojanek. Ze zacatku to vychazelo docela dobre. Kavicka pomohla a clovek zustaval i po nekolikerem promitani svezi jako rybicka a ani ocka nezamhouril. To platilo az do patecniho vecera. Jiz po pameti jsem si sel vzit svoji davku silne kavy, jenze doslo ke zrade. Kdosi prehodil kavovary a ja si omylem nabral kavu bez kofeinu. Jeste by to nemusela byt takova tragedie, kdyby potom nebezel madarsky film Les. Pokud byste ocekavali zabery z prirody, nedockali byste se jich. Tyto zabery zkratka chybi. Misto toho se jedna o jakysi les lidi nekde v Budapesti. Mozna, ze by bylo lepsi to nazvat mravenistem. Z tohoto chaosu, jsou vybrany dvojice, ktere spolu hovori o ruznych problemech. Vse je brano rucni digitalni kamerou s detailem na obliceje. Neni divu, ze kava bez kofeinu, dialogy v madarstine a reziser Benedek Fliegauf udelali sve a mne se po chvili zacaly klizit oci. Presto si nemyslim, ze slo o zly experiment, ale nase zbesila doba nas odnaucila sledovat pomale dialogy a divat se na veci prilis zblizka.
Soucasnost je plna zbesilych pocitacu a reklamy, ale dava nam iluzi, ze sami rozhodujeme o svem osudu. Presvedcil se o tom i mistr sveta v sachu Garry Kasparov v kanadskem dokumentu. Zapas je u konce - Kasparov a stroj. V roce 1997 se v New Yorku stretl mistr sveta v sachu s pocitacem Deep Blue firmy IBM. Puvodne pratelska atmosfera se zmenila ve valku nervu, kdy pravidla prestavaji platit, presneji receno nejsou urcena. Kdy se nejedna o financni odmenu nekolika set tisic dolaru, ale o miliony ci miliardy dolaru. Vzdyt den po tomto zapase sly akcie IBM o patnact procent nahoru. "Jsem clovek, pokud je zde neco, co je tak vzdaleno memu chapani. Mam z toho strach!" rika Kasparov, ktery byl presvedcen, ze v druhe partii, kterou prohral a ktera nakonec rozhodla, nebylo neco v poradku, protoze pocitac hral zcela jinak - jako clovek. IBM odmita dat Kasparovovi program, stroj je dan po zapase do muzea a v sachovem vyzkumu se nepokracuje. Vse bylo podrizeno jedinemu cili porazit Kasparova. Ten v jedne ze svych horkych vzpominek rika: "Kdyz jsem bojoval proti Karpovovi znal jsem komunistickou etiku a nehrali jsme si na pratele. Ted tomu bylo zcela opacne."
O rozdilnem pristupu k mentalne postizenym vypravi belgicko-islandsky snimek Vetrne pocasi. Mlada psychiatricka Cora prijme v bruselske lecebne zenu, ktera nekomunikuje, nikdo nevi odkud prisla. Kdyz se ji konecne podari vytvorit nejake pozadi teto pacientky, pacientka zmizi. Zjistilo se totiz, ze se pacientka jmenuje Loa a pochazi z islandskeho ostrova Vestmannaeyar (jihovychodne od Reykjaviku). Cora jako lekarka je presvedcena, ze se ji nedostane stejne lekarske pece a proto se vypravi na Island. Kdyz se na ni zepta v mistni nemocnici, kde by pacientka mela byt hospitalizovana, dovi se, ze vubec neni v nemocnici, ale ze zije v rodine s manzelem, ma dite a s nimi bydli matka. Rodina nechape, ze by se Loa mela lecit. V male nemocnici nechapou, ze by tam meli mit psychiatricke oddeleni. V tomto prostredi se chova spise nenormalne Cora. Islandsky reziser Solveg Aspach, se narodil na Vestmannaeyar a dobre zna toto prostredi a vi, ze problemy jsou castokrat skryty za mlcenlivosti a uzavrenosti Ostrovanu. Manzel Loy resi tizivou situaci alkoholem a Loa samotna ma i zde agresivni nalady.
Problem lidske identity v menici se spolecnosti je nametem nemeckeho filmu Sörena Voigta Identity Kills. Hlavni postavou je nenapadna divka Karen lecici se rovnez v psychiatricke lecebne. Jedinym unikem z bludneho kruhu je zmena identity a utek nekam do Dominikanske republiky, ktery je vsak provazen zlocinem. Voigt vybral pro svuj film neherce a nechal jim velice casto, aby se sami projevovali.
Zmena prostredi v Berline v roce 1989 a 1990 je zachycena v parodii Sbohem Lenine Wolfganga Beckera. Pribeh rodiny, kdy otec emigroval na Zapad a matka po jeho odchodu se stane socialni pracovnici, ktera chce pomahat lidem, ale je loajalni rezimu a podle toho vychovava sve deti. V predvecer padu Berlinske zdi upadne do bezvedomi, z ktereho se probere az po nekolika mesicich. Zmena rezimu vsak ma za nasledek, ze se zcela zmenil i zivot spolecnosti. Zmenilo se i zbozi v obchodech a chovani lidi. Protoze matka nesmi utrpet dalsi sok, snazi se deti udrzet kolem ni socialisticke klima. Shaneji stare zbozi, mistnost znovu zaridily socialistickym nabytkem. Dokonce pro ni pripravuji i nadale vychodonemecke televizni zpravy.
Jestlize v Nemecku doslo k vyraznym socialnim zmenam, tak skutecnym paradoxem nove doby je, ze zcela zmizel z torontskeho festivalu vychodoevropsky film a pokud existuje, pak se do znacne miry zameril na postkomunisticky realismus. Plati to i o jedinem polskem zastupci reziseru Marku Lechkem s filmem Moje mesto. Pribeh se odehrava ve Slezsku, kde je vysoka nezamestnanost. Lide odchazeji, protoze nemaji budoucnost. Plati to i o petadvacetiletem Gozdzykovi, ktery nema praci, ale ani devce a jediny pritel spacha sebevrazdu. Ve volnych chvilich hraje hokej. Hra, ktera nema take v Polsku mnoho budoucnosti.
Podobne je ladeny i rusky film Koktebel. Pribeh otce a syna, kteri v Moskve ztrati vse a cestuji na jih na Krym do Koktebelu, kde zije otcova sestra. Otec, ktery je vdovcem ma vsak cestou zcela jine zajmy nez syn. Film svym zpracovanim spise pripomina mozaiku, kdy mnozstvi kratkych pribehu dava dohromady poetickou story.
Cesta, snaha odejit odnekud, nalezt novou identitu to jsou hlavni motivy letosniho torontskeho festivalu, na kterem bude promitnuto 254 celovecernich a 85 kratkych filmu, z toho ma 69 svetovou premieru, 14 mezinarodni a 111 severoamerickou. Vice nez polovina (58%) je v jine reci nez anglictine. Je nutne si vsak uvedomit, ze se jedna jen asi o desetinu filmu, z celkoveho poctu 3193, ktere byly na festival prihlaseny. Jediny cesky film Pupendo ma bezet na festivalu tuto stredu a ctvrtek.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu