Navrat na hlavni stranu
Rokfest 2003
Byl ctvrtek vecer 22. srpna 2003, kdyz nase ctyrclenna skupina s neskutecnym usilim nacpala "tunu" zavazadel do auta, a priblizne okolo jedenacte hodiny vecerni se vydala smerem k Windsoru. Jeli jsme vlastne do mestecka Yorkville, jez se nachazi nedaleko Chicaga, na jiz ctvrty rocnik Ceskeho a Slovenskeho rockfestu. Trochu jsme se zapotili na Imigracnim oddeleni na hranicnim prechodu, nebot dva z nas meli do USA pouze viza (zaplat panbu platna, heh...). Nicmene, pres hranice jsme se dostali. A prestoze jsme byli nuceni ulevit nasim kapsickam o sest americkych dolarku, vyrazili jsme s usmevem ve tvari tak, jak jen to v pul ctvrte rano, po uplynulych hodinach cestovani lze. To jsme byli temer v polovine trasy.
Do kempu jsme schvaceni dorazili v osm hodin rano. Ihned jsme vyuzili casneho prijezdu, a jelikoz jsme byli mezi prvnimi prichozimi, rozlozili jsme sve stany na odlehlem miste v zakouti arealu, opodal od centra budouciho deni. V prubehu dne se kemp kvapem plnil a mist ke stanovani ubyvalo. K veceru se cely areal jiz hemzil Cechy a Slovaky z cele Severni Ameriky. V sobotu pocet ucastniku dosahl pres dva a pul tisice a je ostudou, ze z toho pouhych dvanact lidi (vcetne nasi ctyrky) se dostavilo z Kanady. K velike skode cele nasi komunity na kanadskem uzemi zijici, nebot pratelska atmosfera a soudrznost, s jakou jsem se zde v Yorkville mezi "nasimi" setkala, je naprosto k nezaplaceni.
Koneckoncu, i cena vstupneho byla prijatelna, vzhledem k tomu, ze zahrnovala poplatek za stanovani od patku az do pondelka, devet koncertu kvalitnich skupin Ceske a Slovenske hudebni sceny (mezi nimiz vystoupili Kabati, Krystof, Chinaski, Metalinda a dalsi), celodenni pristup do plaveckeho arealu, miniturnaj ve fotbale a jine zabavni aktivity. Pivko se tocilo za pouhe tri dolarky a na vyber bylo asi ze sesti druhu, samozrejme ceskych a slovenskych znacek. Pochoutky domaci kuchyne pripravovali ve svych stancich zastupci mnoha ruznych cesko-slovenskych restauraci z rozlicnych koutu uzemi USA, a to za ceny lidove.
Je tudiz nesmirna skoda, ze nas kanadskych krajanku tam bylo tak malo. V letech pristich by se nas tam mohlo sejit vic... Pevne verim tomu, ze tu bydli dost lidi, ktere by tato akce urcite zaujala. A jelikoz neustale slychavam o tom, ze se u nas v Kanade nic nedeje, timto vas nabadam ke zvyseni ucasti na akcich u nasich "americkych" sousedu, zejmena na tomto pravidelnem srpnovem festivalu, ktery jakozto akce velice zdarila na mne silne zapusobil.
Me vrele diky patri predevsim poradatelum a organizatorum cele akce, jmenovite V. Flenerovi a J. Beranovi, dale vsem zastoupenym restauracim za pohosteni, hudebnim skupinam a zpevakum za ochotu a vynalozene usili pri triceti stupnovych vedrech, a samozrejme vsem zucastnenym nasincum za spolecne vytvoreni te nejvetsi kulturni akce v roce 2003 na americkem kontinente.
Marketa Laskova

Navrat na hlavni stranu