Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka cislo osm znela:
Nedavno byly v Kanade docasne odebrany deti rodicum, kteri pouzivali k vychove fyzicke tresty; jednalo se o nabozenskou sektu, ktera tvrdila, ze tak jedna podle Bible. Druhym extremnim pripadem bylo, kdy zena si strelnou zbrani beztrestne zpusobila ve vysokem stadiu tehotenstvi interrupci. Otazka znela: Do jake miry je stat zodpovedny za ochranu deti?
Vzhledem k vypadku elektrickeho proudu se nektere odpovedi ztratily. Jindy zase vznikl chaos, protoze Vam dosla otazka E-mailem nekolikrat, za coz se omlouvame. Presto nechceme nase ankety prerusit a proto uverejnujeme jen to, co doslo:
Chris Barbr, Toronto:
Na tvoji anketu tradicne neodpovim. Jsem zaujaty a pracuji inkognito. Vsem rodicum bych doporucil, aby se stali cleny teto nabozenske sekty a pod zaminkou telesnych trestu prevedli deti do spravy statu. Hodne veci, nazoru a zakonu by se asi ihned zmenilo. A navic si to ty male bestie zaslouzi (tresty i statni peci).
Olga Cizinska, duchodkyne, Hradec Kralove:
Jako mnoho dalsich veci podleha i vychova deti mode. Ted je modni deti nebit a naopak se jich rodice neustale dotazuji co by si praly k jidlu, jakou maji vyvinout cinnost pro jejich zabavu, zda chteji nebo nechteji nekam jet a podobne. Nekdy to je pro deti prijemne a nekdy mely-li by nest dusledky svych rozhodnuti i docela stresujici. Samozrejme je rozhodujici, jestli je dite vychovne placnuto nebo jestli je tyrano.
Proti nasili by melo byt dite statem chraneno a dokonce postihovani ti, kdoz tomu mohli zabranit a nechali nasili opakovat a stupnovat.
Petr Krejci, politicky poradce, Praha: Jsem presvedcen, ze jednou z mala povinnosti statu je chranit deti, lec jen tehdy, kdyz zde nejsou jejich rodice, nebo rodice se o deti nestaraji. Vzdy by vsak melo jit o krajni a velmi uvazene rozhodnuti soudu. Stat se nesmi do vychovy deti, pokud tato vychova (ci spise nevychova) nevede k jejich zpustnuti. Telesny trest, pokud se nezvrhne v tyrani by nemel byt duvodem k odebrani deti. V rade pripadu pak vlastne soud tresta deti vice nez jejich rodice.
K tomu druhemu: Jako muz nejsem schopen plne pochopit zkratkovita jednani tehotnych zen. Alespon v stredoevropskych pomerech jsou vsak soudem tyto pripady posuzovany tak, ze tehotenstvi zeny muze byt polehcujici okolnosti.
Otazka cislo devet:
V minulych dnech ubehlo 35 let od vpadu vojsk Varsavske smlouvy do Ceskoslovenska. Otazka zni: Prispelo Prazske jaro k padu komunismu nebo to naopak nemelo zadny vliv a komunismus zahynul vlastni sebedestrukci?
Odpovedi muzete posilat E-mailem satellite1-416@rogers.com nebo faxem v Torontu a okoli na cislo (416) 530-0069, mimo Toronto na cislo 1-877-333-6371. Rovnez lze s patricnym predstihem pouzit postu. Uzaverka pro anketu je 7. zari 2003.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu