Navrat na hlavni stranu

Libor Budinsky: Deset prezidentu
Tonda Prace

Antonin Zapotocky se narodil ve stejnem roce 1884 jako Edvard Benes, a to v Zakolanech u Kladna. Vyucil se v Melnice kamenikem a socharem a v ramci praktickych cviceni rekonstruoval nekolik chrlicu na katedrale svateho Vita na Prazskem hrade. Po vyuceni v roce 1902 se vratil ke svym rodicum, kteri v te dobe jiz pobyvali v Praze, kde zalozil odborovy spolek socharu a kameniku a brzy se k nim pridali i rezbari. Zapotocky vsak brzy opustil slusne vydelavajici zamestnani a zacal se venovat politice. Od mladi v sobe objevoval literarni sklony, coz se projevovalo v liste kladenskych horniku Svoboda, ktery castokrat zpestroval poezii. Ve volnem case se venoval fotbalu a byl predsedou delnickeho klubu Sparta Kladno. Potrpel si na eleganci, az do stari nosil pestre kravaty. Take mel v mladi knirek. Se svou pozdejsi manzelkou Marii Sklenickovou se seznamil na demonstraci, kde temperamentni recnik bojoval za komunisticke idealy. Brzy neplnoleta Marie prisla do jineho stavu a v zari 1910 se vzali. Jelikoz byl Zapotocky ateista, svatba se konala na policejnim komisarstvi. Zapis obstaral mistni praktikant mlady hrabe Lobkowicz. Pri svatebni hostine se podaval chleb se salamem a okurkou a k tomu byla sklenka vina.
Za svou praci v novinach se dostal nekolikrat do vezeni. Brzy se jim narodily dve dcery, Mana a Jirina. Prvni svetovou valku odslouzil jako poctivy vojak a laska k uniformam mu zustala na cely zivot. V roce 1920 odjel na sjezd Komunisticke internacionaly do Ruska, kde se take setkal s Leninem. Chtel bolsevickou revoluci importovat do Ceskoslovenska. V planu mel ziskat zbrane a vytahnout z revolucniho Kladna do Prahy. Byl odsouzen na dva a pul roku za velezradu. Odsedel si osmnact mesicu. Na Pankraci vsak vydaval vezensky casopis Pankracky srsatec. Do vezeni mu psala verse i Marie:
Hochu drahy na Pankraci,
k tobe se me srdce vraci!
Proto te mam stejne rada,
ze jses sama velezrada
.
Tonda ji tehdy odpovedel take ctyrversim:
Dlouhou touhou neuvadnes,
mlada v moji naruc padnes,
cely svet se smeje soudcum,
jejich moudrost speje k koncum.

Po navratu z vezeni se stal generalnim tajemnikem strany. V soukromi rad nakupoval, varil, zavaroval ovoce a houby. Chodil po hospodach, hral karty a kulecnik. Znal se s Jaroslavem Haskem, kteremu uverejnil nekolik povidek. Dokonce si poridil nemanzelskou dceru, ktera se jmenovala Tonicka Tumova, a rikalo se ji Tana. Pred dalsim veznenim se stahl do ilegality. Navstivil Rusko, kde obliboval tehdy velmi popularni nudisticke plaze. V roce 1939 se pokusil o ilegalni utek do Ruska, ale ridic auta byl konfidentem gestapa a predal celou skupinu do rukou nacistu. Vetsinu valky prezil v Sachsenhausenu-Oranienburgu.
Po navratu z koncentraku casto plamene recnil: "My pracujici lide chceme zit, radostne zit ve sve krasne vlasti. Proto vypovidame boj kazde malomyslnosti, skarohlidstvi, nude, blazeovanosti a bolestinstvi," volal na manifestaci 28. rijna 1945. Po valce vyhlasil zakaz zimnich sportu. Varoval totiz obcany, aby nejezdili na hory, protoze je zapotrebi prace na obnovu zeme. Rozzuril ho pohled veselych Prazaku ze Spindlerova Mlyna a bohati rekreanti mu byli trnem v oku. Spravedlivou delnickou rekreaci vsak uznaval a v roce 1946 byl dokonce na ostrove Raab. Denne vstaval vsak ve ctyri hodiny a plnych osm hodin psal. Jeho romany mu prinesly Stalinovu nelibost. Kdyz vysel prvni, byl uz Zapotocky ceskoslovenskym premierem. "Jak muze ridit vladu, kdyz pise romany," ptal se Stalin posmesne ceskoslovenskych komunistu. Zapotocky se Stalinovi omluvil, ze knihy psal o dovolene nebo brzy rano nez sel do prace a svou funkci premiera tim nijak nezanedbaval.
Humorna je rovnez prihoda o tom, jak Antonin Zapotocky se v roce 1952 rozhodl zmenit i tradicni ceske Vanoce. Libor Budinsky pise: Ve svem vanocnim rozhlasovem projevu zautocil na Jeziska. Oznacil ho za symbol starych Vanoc, kde mel Jezisek lezici na slame symbolizovat, ze chudi patri do chleva. "Kdyz mohl ve chleve bydlet Jezisek, proc byste tam nemohli bydlet vy? Tak mluvili k chudym a pracujicim bohati a mocni. Proto take kdyz bohati vladli a chudi dreli, pracujici casto ve chlevech bydleli a jejich deti se tam rodily," horoval Zapotocky. A dale pripomnel, ze Jezisek uz dospel a je z neho deda Mraz. Nechodi roztrhany, ale v beranici a v kozichu. A ani nase deti uz nejsou nahe a otrhane. (Jak aktualni jsou nazory Antonina Zapotockeho i dnes, kdy ulohu Dedy Mraze prevzal jeho severoamericky bratr Santa Claus).
Zapotocky byl od pocatku clenem nejuzsiho politickeho vedeni. Spolu s Gottwaldem, Slanskym, Bacilkem, Cepickou a nekolika dalsimi pripravoval procesy, na jejichz konci byly desitky nevinnych lidi odsouzenych k smrti. Hodne se bal, ze se stane take jejich obeti. Jeden cas mel se svou zenou dohodu, ze mu dvakrat denne telefonovala. Tak se mela dovedet, ze je stale na svobode. Podle Budinskeho prave po navsteve u Zapotockeho byl zatcen Slansky a Zapotocky zavolal policii, ze Slansky uz jde. Ja sam se pamatuji, ze mi stejny pribeh o Zapotockem vypravel Slinguv syn, kdyz jsem se s nim v sedmdesatych letech setkal v Praze. Antonin Zapotocky zvedl pochopitelne pro trest smrti svych pratel ruku.
Zapotocky, ktery si zakladal na sve cestnosti a pravdomluvnosti take vedome lhal, kdyz tvrdil kratce po nastoupeni do sveho uradu v predvecer menove reformy, ze nic takoveho nebude. Vzpouru delniku v Plzni pak bagatelizoval. Na II. sjezdu spisovatelu vsak jiz horoval opet proti lzi. Z Hradu utikal casto do hospod. Jindy zmizel ze slavnostniho obeda a nasli ho v kotelne, jak diskutuje s topicem. Rad jezdil do Topolcianek, kde pred svou smrti slozil jednu ze svych poslednich basnicek:
V Topolciankach darilo
se nam dobre a milo.
Trochu se tu tancovalo,
trochu se i pilo.
Hribky v lese nenasli jsme,
za nas byl uz pusty,
zato byla na pasece
kultura a vurty.
Tlacenka a spekacky s cibuli byly jeho oblibenym jidlem. Nedodrzovani diety, spolu se spatnou zivotospravou a nasledky vezneni za valky byly pricinou tri infarktu. Treti v roce 1957 neprezil. Jeho zena Marie zemrela v cervnu 1981. Dcera Mana, ktera mela chatrne zdravi umrela v pouhych 43 letech. O dalsi dceri Jirine v knizce Libora Budinskeho neni zminka.
abe

Navrat na hlavni stranu