Navrat na hlavni stranu

Prazsky rybar
Vzdycky, kdyz jsem videl na stolickach mlcenlive posedavat muze, kteri na brehu rek, rybniku, potoku, jezer, ci na ruznych pristavnich nebo prehradnich hrazich hledeli do vody, vzpomnel jsem si na anglickeho myslitele Jerome Klapka Jerome, jenz ve svem nesmrtelnem filosofickem dile Tri muzi v clunu jiz v roce 1889 napsal tuto sebereflexi: Radili mi, abych se stal rybarem, liny pry jsem na to jiz dost.
Vzdy jsem byl presvedcen, ze k rybarske cinnosti je zapotrebi leto, priroda a voda. Ryby jako vedlejsi produkt jsou naprosto nedulezite a je to element, ktery spise tuto pohodu rusi nez by ji prospival. Navic o jejich pritomnosti v rekach spise hovorila nejista vira, obcas podporena zazrakem ulovku nez vedecky dukaz. O tom, ze ryby skutecne existuji jsem se presvedcil vzdy 21. prosince, kdy se v prazskych ulicich objevily kade plne kapru. Ty, jak jsem se dovedel pozdeji, se do Prahy vozily z jiznich Cech. Kapri pochazeli z jihoceskych rybniku, kade z Tabora, jeste z dob husitskych, kdy tam taborske zeny odhazovaly sve snerovacky a podobne sperky, jak mne o tom informoval reziser Otakar Vavra ve filmu Proti vsem.
Zil jsem v omylu, na ktery jsem prisel letos na jare, a to po vice nez pul stoleti zivota. Rybareni je totiz neco jako dusevni cviceni. Chcete-li meditace. V rybareni se clovek musi cvicit. Je to neco jako postup v zednarske lozi. Zkuseny odbornik nepotrebuje ani rybarskou zidlicku, nemusi znecistovat okoli vyfukovymi plyny z auta, aby se dostal na prihodne misto. Staci mu papirova krabice a udicka. Nepotrebuje k tomu ani prihodne letni obdobi, ale v kteroukoliv dobu muze zacit s touto cinnosti, jak doklada nas snimek z letosniho jara, kdy postarsi muz pobliz Vaclavskeho namesti spustil hacek skrz kanalovou mriz a nerusen davy, ani porybnym s nepatricnou otazkou, jestli ma rybarsky listek, se oddal teto cinnosti. V tu chvili jsem si uvedomil, ze mam pred sebou vysoce kvalifikovaneho profesionala a zaroven jsem si povzdechl nad tim, ze v zapadni spolecnosti tito profesionalove vymiraji.
Byl jsem presvedcen, ze k tomu, abych je spatril zde v Toronte je zapotrebi mit, jak rika JAK (Jan Amos Komensky), ruzove kontaktni cocky mameni. Vloni na podzim jsem si je poridil. Musim priznat, ze od te doby vidim veci, ktere jsem po dlouha leta nevidel. Pouzivam je hlavne, kdyz beham po Toronte. Torontskeho rybare jsem jeste nespatril, ale minuly tyden jsem pri svem ctyrkolovem behu odnikud nikam uslysel hlas neznameho fanouska, ktery mne jiz v prvnim kole povzbuzoval anglickym pokrikem "Good job!" Pokynul jsem tedy, ze si jeho prizne vazim a vydal se do druheho okruhu, ktery meri tri a pul kilometru. Mezi ulicemi Rusholm a Havelock jsem spatril neco, co mi vyrazilo dech - skupinu obru. Pet lidi pochodovalo na chudach. Pekne za sebou jako capi. Uvedomil jsem si, jak potrebuji povzbuzeni. Rekl jsem si, ze musim byt originalni. Probehl jsem kolem nich a predal poselstvi neznameho dobrodince: "Good job!" Pokynuli pro zmenu oni mne a pochodovali dal.
Dokoncil jsem druhy okruh, v krasne euforii, ze ani v Toronte posuci nevymreli, kdyz jsem na rohu Ossingtonu a Bloor spatril dve originalni japonske judistky na kolobezkach. O jejich kvalitach svedcily zlute pasy, ktere by jim Vladimir Putin mohl jen zavidet. Pri tretim kole jsem pro zmenu uslysel rytmicke povzbuzovani davu. Egoisticky jsem myslel, ze toto povzbuzovani patri opet mne, ale ve skutecnosti divky na kolobezkach dorazily do telocvicny a tam se hlasite a rytmicky rozcvicovaly. Kdyz jsem koncil ctvrte kolo mel jsem pocit, ze pozitivnich zazitku na nudnou oblast zapadniho Toronta bylo dost. Opet jsem se mylil. Muj beh neunikl pozornosti cernosskeho obchodnika s nemovitostmi. Ten v okamziku, kdy jsem dobehl a zmackl stopky, vyrazil ze sveho byznysu, kde se snazi prodat domky, druzstevni byty a parcely a informoval mne, ze mam o dve minuty horsi cas. Odkud mel tuto informaci nevim, ale byla spravna. Zrejme byl napojen na CIA.
Toto zjisteni mne uvedlo do nevyslovne deprese. Jiz jsem rozhodnut. Pristi tyden koupim v Eaton Centru udicku a na Yongu je docela pekny kanal. Hned ho vyzkousim. Mam ja to zapotrebi, aby na mne nekdo pokrikoval, ze mam dve minuty zpozdeni. Co jsou dve minuty proti vecnosti, o ktere se da pri rybareni tak dobre premyslet a k rybareni mam podobne jako klasik v druhe polovine 19. stoleti i ja patricne predpoklady.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu