Navrat na hlavni stranu

Anketa
Otazka cislo sest znela: Tim, ze se CR a Slovensko stanou cleny EU nebude jiz duvod k emigraci nejen do Kanady, ale i do Australie, Spojenych statu a dalsich zemi. Myslite si, ze krajanske organizace jako Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade v techto zemich preziji rok 2006?
Radovan Holub, publicista, Spicak: Ve svete existuje spousta narodnostnich mensin. Mnohe z nich nebudou nikdy zcela absorbovany vetsinovou spolecnosti. Budou se za nimi stehovat nebo je navstevovat pratele nebo znami z jejich zemi. Budou take obcas potrebovat pomoc. Nutnost zachovat narodnostni identitu a tradice zustane i v globalni spolecnosti. Proto i role krajanskych sdruzeni bude stale opodstatnena.
Petr Krejci, jaderny fyzik, politicky poradce, Praha: Lidi emigruji nejen kvuli tomu, ze maji hlad, ze jim jde o holy zivot, ale take proto, ze si chteji zaridit zivot podle sveho. A tak bude stale dost lidi, pro ktere zivot v socialisticke unionisticke Evrope nebude dosti svobodny. Pokud Kanada, USA, Australie apod. temto lidem nabidnou vice svobody, nepochybne krajanska sdruzeni v techto zemich nevymrou.
Ondrej Neff, publicista, Praha: Duvody k emigraci v pravem slova smyslu chvalabohu zmizely v okamziku, kdy se bolsevicky rezim zhroutil. Lide se budou stehovat podle sve libosti, zajmu a potreb - a taky sdruzovat. Proto si myslim, ze osud krajanskych sdruzeni nezavisi na nasem vstupu do EU.
R.N. Royko, Calgary: Myslim si, ze preziji rok 2006, ale nepreziji rok 2010. Dost krajanu v Calgary se schazi kazdy mesic v irske hospode zazpivat si pri kytare ceske a slovenske pisnicky. Chodi tam dost mladych Cechu a Slovaku, kteri prijeli nedavno do Calgary. Nevidim duvod, proc by tyto akce mely skoncit nejak brzo.
Milos Suchma, predseda CSSK, Ottawa: Nemyslim si, ze tim, ze CR a Slovensko se stanou cleny EU, ze nebude duvod k emigraci do Kanady, Australie, Spojenych statu a dalsich zemi. Tyto zeme, at jiz z duvodu odbornych, zivotniho stylu ci prave proto, ze jsou neevropske, budou stale predmetem zajmu Evropanu, tedy i Cechu a Slovaku. Take si nemyslim, ze Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade neprezije rok 2006. Me volebni obdobi konci v roce 2005 a snad se mne podari premluvit nekoho, kdo v praci bude pokracovat. Vazne obavy bych mel spise po roce 2016, pokud se nam nepodari vychovat mladsi generaci a pro praci zaujmout nove prisle, i kdyz s nejakou velkou imigracni vlnou nemuzeme pocitat.
Mil. Ullmann: Myslim, ze nezanikne, ale rozdeli se na "mladocechy" a "starocechy". A myslim, ze "mladocesi" budou patrit k mlade a progresivni nove generaci, kterou zajimaji prachy a ne "krajankovstvi". Cimz jsem v podstate zodpovedela i otazku c. 2. Moc zdravim, preji mnoho uspechu a tesim se na pristi cislo.
Otazka cislo sedm: V Kanade byl nedavno prijat zakon o "manzelskem souziti" osob stejneho pohlavi. Po staleti platilo, ze manzele jsou muz a zena. Misto, aby tento zakon vse zjednodusil, otevrela se cela rada novych problemu: Pokud spachaji dva "manzele" trestny cin, maji byt zavirani do stejneho vezeni? Jestlize ano, proc neudelat vezeni pro manzelske heterosexualni pary? Mohou uzavrit takovy homosexualni snatek i pribuzni? Kdyz ne, tak proc ne? Ma jeste smysl mit panske a damske WC?
Nase otazka je:
Narusi se timto zakonem tradicni hodnoty a zpusob zivota spolecnosti anebo je to pouze pravni formalita?
Odpovedi muzete posilat E-mailem satellite1-416@rogers.com nebo faxem v Torontu a okoli na cislo (416) 530-0069 mimo Toronto na cislo 1-877-333-6371. Rovnez lze s patricnym predstihem pouzit postu. Uzaverka pro anketu je 4. srpna 2003.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu