Navrat na hlavni stranu

Torontsky gala vecer zakoncil letosni sezonu
Pondelni sedme utkani mezi New Jersey Devils a Anaheim Maighty Ducks udelalo tecku na lede za letosnim hokejem. Zatimco draft, je vstupem do dalsi sezony, oceneni v podobe hokejovych oskaru je poslednim ohlednutim za sezonou 2002/2003. I letos se tato slavnost konala v Torontu, ackoliv dlouho byly pochybnosti o tom, jestli gala vecer nebude vzhledem k nakaze SARS, ktera zasahla Toronto, premisten do jineho kanadskeho mesta. Nemoc, ktera se v minulych dnech rozsirila opet v torontskych nemocnicich se zda byt pod kontrolou a tak se prece jen letosni slavnost v torontskem Convention Centre uskutecnila, prestoze se netesila takove pozornosti jako v minulych letech.
Napeti pred vyhlasenim cen je pravidelne vyhrazeno novinarum, kdy hokejove legendy i prave vychazejici hvezdy se s nimi deli nejen o dojmy z uplynule sezony, ale i o tom, jak udelat hokej zajimavejsi a pritazlivejsi. Neni divu, ze stredem techto diskusi byli i dva brankari nominovani na letosni Vezinovu cenu; torontsky Ed Belfour a Martin Brodeur z New Jersey Devils. Oba se shodli v nazoru, ze vetsi vyzbroj brankaru je zapricinena hlavne rychlejsi hrou a tvrdsi strelbou.
Pak jiz se hraci a hokejove celebrity odebrali do divadelniho salu, zatimco novinari do tiskoveho strediska. Jako prvni se dostalo na nejmladsi hrace na novacky. Calderovu cenu dostal obrance Barrett Jackmanovi, ze St. Louis, ktery ziskal 506 bodu, Ales Kotalik z Buffala byl s 92 body paty a Ales Hemsky s 26 body devaty.
Humorne pusobilo udelovani Ceny pani Byngove pro hokejistu-dzentlmena, kterou spolu s hokejovym klaunem Edie Shackem predaval Dave Schultz. Ten patril k nejtrestanejsim hracum v sedmdesatych letech, tedy v dobe, kdy Flyers nehrali v rukavickach. A jako bitkar se stal skutecne legendou. Cena se dostala Alexandru Mogilnemu (200 bodu), za ktereho ji vsak prevzal torontsky trener Pat Quinn. Mogilnyj svou neucast zduvodnil tim, ze je tymovy hrac a ze v kolektivnim sportu nesouhlasi s hodnocenim jedincu. (Umisteni ceskych a slovenskych hokejistu: 4. Hejduk 98, 5. Marian Hossa 91, 6. Pavol Demitra 75, 15. Miroslav Satan 29).
Za nejoddanejsim hokejistu, ktery se zaslouzil svym sportovnim vystupovanim o kvalitu hokeje byl oznacen osmatricetilety Steve Yzerman, ktery se podrobil slozite operaci, aby se mohl vratit na led. Yzerman je nejdele pusobicim kapitanem v NHL
Pouze Slovak Michal Handzus z Philadelphie, ktery skoncil na jedenactem miste zasahl do bodovani o cenu Franka Selkeho, urcenou pro nejlepsiho obranneho utocnika. Nositelem teto ceny se stal jiz po treti Jere Lehtinen z Dallasu.
Kuriozni situace nastala pri udelovani ceny Williama M. Jeningse, ktera je urcena pro brankare, jehoz tym behem cele sezony obdrzi nejmene branek a ktery sehraje minimalne 25 zapasu. Jak New Jersey Devils, tak Philadelphia Flyers obdrzely 166 branek. Cena byla udelena tedy trem brankarum Martinu Brodeurovi, Romanu Cechmankovi a Robertu Eschovi. Jak pravi prislovi, kdo chce psa bit, vzdycky si hul najde a tak ani tato cena a neuveritelny prumer 1,83 branek na zapas nepomohly ceskemu brankari pred "tradem" do Los Angeles. Takze letosni cena putuje vlastne do tri ruznych tymu. Snad urcita rozmrzelost nad touto situaci zpusobila, ze Roman Cechmanek nebyl pritomen pri udileni cen.
Presne v polovine vecera doslo k vyhlaseni prvni a druhe petky v NHL:
Prvni petka: Brodeur (NJD) - Lindström (Det.), MacInnis (Stl.) - Bertuzzi (Van.), Forsberg (Col.), Naslund (Van.).
Druha petka: Turco (Dal.) - Gonchar (Wsh.), Hatcher (Dal.) - HEJDUK (Col.), Thornton (Bos.), Kariya (Ana).
V hlasovani se objevil rovnez Roman Cechmanek (5. misto - 13 bodu), obranci: Chara (8.-30), Tomas Kaberle (15.-7), Hamrlik a Svehla (18.-2), prava kridla: Marian Hossa (3.-40) Palffy (6.-9) Jagr (10.-1) a leva kridla Satan (9.-3) a Prospal (13.-3).
Z treneru dostal cenu Jacka Adamse presvedcive Jacques Lamaire z Minnesoty pred Johnem Tortorellou z Tampy a Jaquesem Martinem z Ottawy, ktery se vsak muze pysnit Prezidentskou trofeji, kterou ziskal se Senatory behem hlavni souteze. Pri teto prilezitosti jsme se ho zeptali, jak byl spokojen s touto sezonu. Ottawsky trener, ktery se opira i o brankare Martina Pruska, obrance Rachunka a Charu a utocniky Hossu, Bonka a Havlata tvrdi, ze muzstvo neni jeste dostatecne zrale, aby v rozhodujicich momentech, kdy se hraje sedmkrat za sebou proti stejnemu souperi zvladlo situaci. V tom je zapotrebi na tymu pracovat.
Vedeni NHL take dba na to, aby se hraci zapojili do charitativni cinnosti mimo led. Letosni nositel ceny Kinga Clancyho Brendan Shanahan je synem pozarnika a uvedomil si, jake mnozstvi lidi zahynulo v jeho okoli pri pozaru. Postaral se o to, ze rada domu je nyni vybavena protipozarnim alarmem. Navic Shanahan pracoval i pro deti, ktere trpi nevylecitelnymi chorobami.
Norrisovu cenu pro nejlepsiho obrance ziskal jiz po treti za sebou Sved Nicklas Lidström z Detroitu pred nestarnoucim Al MacInnisem. Za zminku stoji sedme misto Zdeno Chary a jedenacte Tomase Kaberleho.
Cenu Arta Rosse (nejlepsi v kanadskem bodovani) a Hartovu cenu (nejplatnejsi hrac v NHL) ziskal letos Hejdukuv spoluhrac z Colorada Sved Peter Forsberg. Aby triumf Svedu byl uplny, skoncil na druhem miste jeho krajan Marcus Naslund z Vancouveru. Marian Hossa byl v hlasovani desaty a Milan Hejduk trinacty. Ten vsak ziskal cenu Maurice Richarda za to, ze jako jediny hrac dokazal vstrelit v letosnim rocniku padesat branek. Skutecnosti je, ze kdyz cena Maurice Richarda vznikla, mela byt urcena pro hrace, ktery jako prvni prekona v jednom rocniku tuto hranici. Jelikoz vsak v nasledujicim rocniku zadny z hracu teto hranice nedosahl, zacala se tato cena udelovat nejlepsimu strelci.
Na zaver vecera jsme tedy pozadali jedineho ceskeho zastupce v Torontu o kratky rozhovor. Pred tim vsak prave kridlo Colorada muselo s trofeji do atelieru, kde zhotovili nekolik desitek fotografii a tak pochopitelne nase otazka byla jak se citil v teto roli zde v Torontu:
MH: Trosku jsem byl nervozni, protoze jsem radeji na lede nez na podiu, ale jsem rad, ze jsem vyhral tuto cenu. Nikdy se mi o tom ani nesnilo. Krasny pocit.
ABE: Maurice Richard, ktery vstrelil v roce 1945 neuveritelnych 50 branek byl tehdy v kanadskem bodovani az na druhem miste za Elmerem Lachem. Snad prave proto se udeluje zvlastni cena pro nejlepsiho strelce. Uvedomoval jsi si to v poslednim zapase pri padesate brance, ze se jedna o neco vyjimecneho?
MH:
Pro kazdeho hrace je to meznik a v tomto zapase jsem mel strach, ze se to nemusi povest. Takova sance se naskytne treba jen jednou za zivot.
ABE: Cenu ti predaval Mike Bossey
MH:
To bylo skvele, protoze jsem od detstvi hledel s uctou ke strelcum a Mike byl jeden z nich.
ABE: Jak dlouho se zdrzis v Torontu?
MH
: Budu zde do nedele.
ABE: Nemel jsi strach ze SARS?
MH
: V cele Evrope jsou stale zpravy, ze je to zde nebezpecne, tak jsem strach trochu mel. Ten mne vsak opustil pri ceste z letiste. Mesto zije normalnim zivotem. Nikde jsem nevidel nikoho v maskach, jak by mozna nekdo ocekaval.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu