Navrat na hlavni stranu

Anketa cislo 4
V posledni dobe jsme se trikrat nasich ctenaru zeptali na to, co soudi o ruznych otazkach, ktere se nas dotykaji. Prvni nejvetsi pruzkum byl ohledne viz, druhy dotaz se tykal Vaclava Klause, kdyz se stal prezidentem. Treti anketa byla ohledne EU. Tentokrat jsme polozili ctvrtou otazku:
Ve valce proti Iraku zvitezili Spojenci. Duvodem valky byly zbrane hromadneho niceni, ktere ohrozovaly svet. Zatim se vsak zadne takove zbrane nenasly. Znamena to, ze je nutne prehodnotit Masarykuv vyrok, ze PRAVDA VITEZI nebo jsou veci dulezitejsi nez PRAVDA?
Radovan Holub, publicista, Spicak:
Tuto nestastnou valku nepovazuji za vitezstvi Spojencu. Je prilis velky rozdil mezi tim, jak byli Spojenci vitani v Plzni roku 1945 a mezi tim, jak dobyli Bagdad. Pravda vitezi v nasich idejich a nebo po prilis dlouhe historicke dobe, kdy uz to neni nic moc platne. Pravda je stale vic vysadou mensich, malo vlivnych a mocensky bezvyznamnych skupin. Ve valce v Iraku slo predevsim o moc.
Tomas Hruby, technolog, Praha: Ze se zadne zbrane hromadneho niceni (zatim) nenasly, me vubec neprekvapuje. Myslim, ze nejtrefneji se vyjadril komentator New York Times (jmeno jsem neudrzel ­ omlouvam se), ktery napsal, ze existovaly ctyri duvody: skutecny, pravy, moralni a deklarovany. A ze vyse uvedeny deklarovany duvod byl pouzit, protoze se zdalo, ze ma nejvetsi sanci "vyburcovat" svetove spolecenstvi. Cili pravda dostala zase jednou pekne za usi. Povazuji ale za nutne prohlasit, ze Sadama Husajna rozhodne nelituji a jsem rad, ze byl svrzen. Nevim ale, jestli je dulezitejsi svrzeni Sadama Husajna, nez ztracene zivoty 3000 nebo jeste vice irackych civilistu. (Stejne tak ovsem nevim napr., jestli je dulezitejsi PRAVDA nez zivoty 3000 civilistu ­ abych zacilil k otazce). Nevim, kdo si o sobe muze myslet, ze tuto rovnici umi a smi resit. Definice politika je asi ta, ze je to clovek, ktery tuto drzost ma. Valka v Iraku byla pro me velkym rozcarovanim: clovek si mysli, ze uz ztratil o politice veskere iluze a vzdy znovu zjistuje, ze stale jeste ma o co prichazet. Navic jestli okupacni sily nezvladnou situaci (coz si umim predstavit), muze byt budoucnost Iraku horsi nez nedavna minulost. K cemu pak to vsechno? Cili: libilo by se mi, kdyby prezident Bush o svych zamerech rikal pravdu, ale ze to nedela, neni to nejzasadnejsi, z ceho jsem rozcarovan. Tolik iluzi o zumpe zvane politika uz zase nemam. Americky prezident ma rikat pravdu pouze o sexu v Ovalne pracovne, ostatni svetovi politici zrejme v zadnem pripade.
¨Petr Krejci, jaderny fyzik, politicky poradce, Praha: Filosof Hejdanek rika, ze na spatne polozenou otazku nelze dostat dobrou odpoved. Klades spatnou otazku (spatne otazky), a tudiz nemuzes ode mne ocekavat kloudnou odpoved. Za prve: duvody valky nebyla existence zbrani hromadneho niceni. Duvodem bylo, ze spojenci USA (Izrael, Turecko a Recko), byli, podle nazoru USA, ve vaznem nebezpeci a Irak jako zakladna terorismu ohrozoval USA. S tim se muze souhlasit nebo nesouhlasit, a na to se ptej. Pokud by ses takto zeptal, odpovedel bych ano. Za druhe: Plati takovy zakon: zakon zachovani hmoty. Irak mel prokazatelne chemicke zbrane. Irak mel tyto zbrane znicit a dolozit to OSN. Neucinil to. Vysvetleni proto, ze zbrane se dosud nenasly: a) Jsou ukryte b) Jsou prodane (napr Syrii) c) Jsou spotrebovane na domaci obyvatelstvo d) Irak je znicil a stydlive to OSN neoznamil. Kdyby ses zeptal, ke ktere variante se priklanim, odpovedel bych, ze se priklanim k variante a) a c) a mozna i b). za treti: Zde Pravda ci pravda vitezi ci nevitezi zalezi na tom, co za Pravdu ci pravdu povazujes.
Petr Munk, chiropraktik, Toronto: Spojenci meli padne duvody k podezreni, ze Irak vlastni zbrane hromadneho niceni, zvlaste chemicke a biologicke, a ze se snazi vytvorit atomove. Chemicke zbrane uz po prvni valce se Spojenci Sadam pouzil proti svym vlastnim obcanum, Kurdum na severu Iraku, a cas od casu utekl nekdo z irackych laboratori. Tito lide pak vypovidali rozvedkam o Sadamovych programech, falsovanych stvrzenkach lodnich prevozu, cinskych nebo korejskych magnetech nutnych k vyrobe nuklearnich zbrani a jejich pasovani a podobnych vecech. Nejednalo se tedy pouze o Americany, ale o celou radu spionaznich sluzeb zemi, ktere nutne nepodporovaly valku (mluvily o prodluzovani inspekci treba do nekonecna), ale nemely pochyby o existenci zbrani hromadneho niceni . Vedelo se tedy vseobecne ze Irak vlastnil tyto zbrane jeste pred peti lety, pokud je skutecne znicil, stacilo by dodat inspektorum z OSN potvrzeni a dukaz - kdy, kde a kolik - zbrani bylo zniceno a Sadamova diktatura mohla i nadale nerusene mucit, znasilnovat a vrazdit. Zda se zajimave, ze ti sami lide, kteri by podporovali bezvysledne patrani inspektoru OSN i po dobu mnoha let vyzaduji, ze se nahle, behem nekolika tydnu naleznou. Podobne se casto lide mylne domnivali, ze to je na inspektorech aby neco nasli. Nebyl to samozrejme jediny duvod k invazi, ze Irak podporoval terorismus o tom neni pochyby. I ten dobrak, co kdysi pred lety uspesne zorganizoval unos italske turisticke lodi a prehodil hrdinne pasazera v koleckovem kresle pres zabradli, nasli zabydleneho v Bagdadu. Mozna ze tim, ze "vyschnou penizky" nejen rodicum tak hrdym na sve ratolesti, ktere odbouchnou tu autobus, tu pizzerii plnou reti v Izraeli, a pak obdrzi odmenu, teroristicke organizace Hamasu, ale i podpora Syrii se jejich uspechy snizi. Dlouhodobe to muze svetu pouze prospet.
Ondrej Neff, publicista, Praha: Duvodem valky byl Husajnuv teroristicky rezim, ktery ohrozoval stredovychodni region a zprostredkovane pusobil negativne na svetovou stabilitu. Po jeho svrzeni byl zahajen mirovy proces na Strednim vychode, jemuz se islamisticti fanatici snazi vrazdami civilniho obyvatelstva zabranit. Takova je pravda, a myslim, ze drive ci pozdeji i zde pravda vskutku zvitezi.
Jiri Ort, duchovni, Praha: Je to vskutku zarazejici a asi Ti to nepomuze jako odpoved do ankety. Ale sviravy pocit ucelovosti, je velice neprijemny. Zasadni prusvih zacina tam, kde pak nema zastupce velmoci svou tvar pri jednani v tezkych konfliktech, ktere vyzaduji prave cisty stit, aby mohla byt nastolena duvera (Blizky Vychod). Ale to jsou jen uvahy, ze kterych moc nevim, kudy ven.
Nataniel Royko, Calgary: Koluje tady jeden vtip, ve kterem se novinar pta prezidenta Bushe, zda USA maji uz dukazy, ze Irak vlastnil zbrane hromadneho niceni. Odpoved byla: Ano, mame schovane stvrzenky o zaplaceni. A v tom je cela pravda.
Petr Ruzicka, hudebni manazer a producent, Teplice: Bush junior je nejvetsi fasista, ktereho Spojene staty, kdy mohly mit. Spojene staty jdou cestou po ktere sel nedavno Leonid Breznev a myslim si ze jednou spatne skonci, je mi Amiku lito ale potrebuji lekci alespon takovou jako Rusove v Afganistanu. S valkou v Iraku nesouhlasim ackoliv nesouhlasil jsem ani s Husajnem, ale byl to jeho stat a lidi ho trpeli, neco podobneho jsme prozili taky v 68.
Milos Suchma, predseda CSSK, Ottawa: Otazka je predpojate zcestna. Je uvozena skutecnosti, ze zbrane hromadneho niceni se zatim nenasly. To je pravda a otazkou je kde jsou zbrane, ktere zabijely i vlastni iracke obyvatelstvo. Irak zbrane mohl demonstrativne znicit za pritomnosti inspektoru, to nikdy ale neudelal a take nedokazal kdy a zda byly zniceny. Takze je nutno pokracovat v hledani. V neposledni rade duvodem valky take bylo odstraneni diktatorskeho a vrazedneho irackeho rezimu, podstaty celeho problemu. To je ostatne podle pruzkumu nazor 57% Americanu a drtive vetsiny americkeho Kongresu, ktery autorizoval pouziti sily v zajmu narodniho zajmu a bezpecnosti USA. Nehlede na prospech pro cely svet a pro iracky lid.
Dekujeme vsem zucastnenym za odpovedi!
Anketni otazka cislo pet zni: Strana zelenych skoncila sice pri poslednich volbach ve Spojenych statech na tretim miste, ale oslabila tim ekologicke hnuti mezi demokraty. V Nemecku se sice do parlamentu dostala, ale ztratila zase svou identitu. V CR prezident-emeritus Vaclav Havel zahajil svou cinnost prave setkanim s touto stranou. Ma tato strana nejaky vyznam pro budoucnost?
abe

***

Navrat na hlavni stranu