Navrat na hlavni stranu

Nase anketa
Zeptali jsme se nasich ctenaru na nektere otazky tykajici se nadchazejiciho referenda do EU. Tesne pred uzaverkou odpovidali : Daniel Cizinsky, Hradec Kralove, zivnostnik., Tomas Hruby, Praha, technolog ,Petr Ruzicka hudebni manazer a producent agentura ANK, Milos Suchma, Ottawa, predseda Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade a Mikulas Vymetal, Praha, evangelicky farar
1. Jste pro vstup do EU?
DC:
Ne.
TH: Ano
PR: Ani ne
MS: Ano
MV: Ano
2. Vyhody EU?
DC:
Potencialne konkurenceschopnejsi celek vuci jinym svetovym celkum, zejm. hospodarsky.
TH: Naplneni tuzby vyjadrene heslem "zpatky do Evropy". Kultivace prostredi pravniho, politickeho aj. ­ jinymi slovy bude nastolen nezvratny trend vyrvani teto zeme z vlivu gauneru v dokonale padnoucich oblecich. Doufam. Usnadneni sblizovani zivotni urovne CR s dnesni EU. Spousta dalsich chvalyhodnych zalezitosti, ktere nejspis nevyuziji, ale co kdyz. A kdyz ne ja, tak moje deti, jejich deti, kdokoli jiny, atp. (Volny pohyb pracovnich sil, moznost studovat v zahranici,)
PR: Nevidim skoro zadny
MS: Zacleneni do rodiny vyspelych demokratickych evropskych zemi s dobrym pravnim radem, vladni metodologii a ekonomickou koordinaci.
MV: Kulturni sblizeni narodu hovoricich v evropskem prostoru ruznymi jazyky (jako farar vnimam, ze ostatni narody jsou krestanstejsi nez Cesi a EU by tedy mohla prispet k lepsimu pohledu nasich obcanu na krestanstvi), omezeni xenofobie, rada lukrativnich pracovnich prilezitosti (urednici EU), postupne rozsireni pracovniho trhu, dle meho nazoru take pro prumerne Cechy vyznamny ekonomicky zisk (priklad - Finsko)
3. Nevyhody vstupu do EU?
DC:
Vlastne jde spis o produkt kratkodobeho planovani, rozsirovani trhu EU na vychod.
TH: Bezne problemy rustu.
PR: Nejsme si schopni vladnout sami a pod cizi vladou budeme utlacovanejsi vic nez tomu bylo. Se Slovaky jsme se neshodli a nyni si budeme notovat stejne s Litevci nebo Portugalci, nehlede na to ze cizi kapital tady nici skoro vsechno ceske uz nyni. A co potom?
MS: Muze dojit k odstraneni nekterych narodnich specifik a narodnich popularnich zvlastnosti, ktere nebudou prijimany obcany kladne.
MV: V teologii me zadne nenapadaji, v jinych oborech se dostatecne neorientuji, takze nedokazi posoudit, zda napr. centralne predepisovane druhy plodin jsou skutecna nevyhoda...
4. Jakemu zajmu se tesi referendum ve vasem okoli, hovori se o nem?
DC:
Hovori, ale neprilis.
TH: Ano, ale nijak presprilis horlive ci nadsene.
PR: Ne nikdo o nem nemluvi. Myslim, ze lidi ani nevi co se chysta
MS: Myslim, ze je povazovano za legitimni zpusob vyjadreni zajmu ci nezajmu. Je skoda, ze je to teprve prvni referendum, napr. zadne nebylo pri tak zavaznem rozhodnuti, jakym bylo rozhodnuti o rozdeleni Ceskoslovenska.
MV: Nemnoho, jen o tom, ze nekteri politici ODS se vyslovuji nacionalisticky proti.
5. Myslite si, ze jste byli o vsem dostatecne informovani?
DC:
Ne.
TH: O ramcovych vecech jiste. A pokud nejaky vyvrhel neschoval nekam mezi paragraf 956 a 957 nejake vyslovene skodici ustanoveni, ktere nema s duchem sjednocene Evropy nic spolecneho, pak jsem na detaily v tuto chvili ochoten rezignovat.
PR: Skoro vubec , neco sice v TV bezi ale je to slabota. Ty reklamni spoty z Recka a ostatnich zemi jsou ubohe. Treba nyni bezi Rakousky spot a pri tom se v Rakousku schyluje k socialni bouri. Myslim si ze nam lzou.
MS: Pro zahranicni Cechy je to akademicke, protoze mohou volit pouze fyzicky v Ceske republice, prakticky tedy nemohou.
MV: Kdybych po informacich touzil, jiste bych si jich mohl nalezt dostatecne mnozstvi
6.. Byla dana rovnopravna sance skupinam, ktere se vstupem nesouhlasi?
DC:
Ne.
TH: Nejsem schopen odpovedet. Mohu se domnivat, ze snad jakysi umerny prostor dostaly, mozna bych byl ochoten vysvetlit, proc by nemely mit narok na vetsi, ale treba se zcela mylim.
PR: Skupinam co nesouhlasi nikdo sanci nedal ani malou.
MS: Myslim ze dana byla, az na to, ze vladni propagace a argumentace ve prospech referenda je velmi nepresvedciva.
MV: Vzhledem k tomu, ze ho vitam, to nedokazi posoudit
7. Je spravne, ze po fiasku s volbami v zahranici, se toto hlasovani neuskutecni mimo uzemi CR?
DC:
Ne.
TH: Myslim, ze je to skoda, ze zrovna k tomuto referendu by se meli krajane zijici v zahranici vyjadrovat spise, nez k otazce, kdo ma byt senatorem za okrsek Usti nad Labem.
PR: Myslim ze by o tomto kroku mel rozhodovat kazdy Cech, Moravan ci Slezan a vsichni obcane CR, at uz ziji kdekoli. Jestli se ma demonstrovat sjednocena Evropa, proc je problemem to, ze by nemohli volit lidi co jsou treba v USA.
MS: To spravne urcite neni.
MV: Nesrozumitelna otazka, ma snad znamenat, ze diky tomu, ze v zahranici se zucastnilo voleb prilis malo volicu, jiz neni mozno hlasovat mimo uzemi CR? Nedokazi posoudit pomer poctu hlasujicich a napr. poctu volicskych mistnosti, ktere by se kvuli nim musely otvirat. Snad by se dalo hlasovat take korespondencne - s urednim overenim totoznosti odesilatele doporuceneho dopisu??

abe
Navrat na hlavni stranu