Navrat na hlavni stranu

Franz Kafka a Kongres Sdruzeni
Teprve pri prohlizeni digitalnich fotografii z nedavne navstevy Prahy z jiz neexistujiciho fotoaparatu, jsem si vsiml na nahrobku Franze Kafky rok narozeni 1883. Znamena to, ze od jeho narozeni uplynulo 120 let a pristi rok to bude 80 roku od jeho predcasne smrti. Ackoliv se Kafka narodil v Praze a je pohrben na Zidovskem hrbitove na Olsanech, je oznacen v svetove encyklopedii osobnosti Chambers Biographical Dictionary jako rakousky spisovatel. Kafka psal nemecky, ale obcas pouzil ceske slovo nebo ceskou vetu. Jeho roman Proces je evidentne situovan do Prahy. Spolu s Capkem a Haskem patri k spisovatelum, kteri vstoupili do historie svetove literatury. Nedokazi si vsak predstavit, ze by se neco po Kafkovi jmenovalo napr. Kafkova skola, ci ze by se udelovaly Kafkovy ceny.
Pri tom by si to tento prazsky rodak zaslouzil. Uz jen proto, ze malokdo byl v dobach komunismu tak na indexu prave jako on. Jeho knihy mohly vychazet jen po kratkou dobu v sedesatych letech a filmy podle nej natocene bezely jen ve filmovych klubech. Kafka dokazal dokonale popsat absurditu spolecnosti, jeji byrokraticke mechanismy, osamelost jedince, ktery se snazi do tohoto systemu proniknout. Jenze padem komunismu, nezmizela osamelost lidi. Problemy, o kterych Franz Kafka psal temer pred sto lety jsou zde stale.
Primo kafkovsky znely nektere absurdity minuleho rezimu: Napriklad v Zeneve byl cesky zastupce YMCY, ktera vsak v Ceskoslovensku neexistovala. Prace statni bezpecnosti pripominala velice napadne cinnost hlidacu v Kafkove Procesu. Ziskat odpoved od nejake instituce bylo stejne nemozne jako pro pana K. dostat se do zamku. Mnoho instituci byla naprosto samoucelnych a nemely smysl.
V techto dnech se schazi Kongres CSSK. Organizace, ktera skutecne nebyla v minulosti zbytecna. Sam jsem se diky Sdruzeni dostal kdysi do Kanady. Sdruzeni pomahalo nove prichozim. Patrilo zkratka do skupiny organizaci, o kterych se dalo rici, ze nebyly zbytecne. Naposledy se to projevilo pri lonskych povodnich. Presto vse je dnes jaksi na rozcesti. Otazkou je dalsi existence tohoto seskupeni a hlavne jeho smysl. Velice lehko se muze stat, ze se ze Sdruzeni stane prave kafkovska organizace nebo organizace duchodcu. Muze se stat neco podobneho, co se stalo s YMCOU v Ceskoslovensku: Ze zde bude organizace, ktera bude reprezentovat neexistujici ceskou a slovenskou komunitu. Aby k tomu nedoslo, je zapotrebi aby tento Kongres byl svym zpusobem resuscitacni, ozivujici, aby se CSSK zacalo opet zabyvat problemy mladych, nove prichozich, tech, co prisli po roce 1989, aby znovu zduraznilo dva hlavni pozadavky: uzakoneni dvojiho obcanstvi a zruseni viz. Pokud totiz mladsi generace nebude mit pocit, ze je zde organizace, ktera se za ne bere, bude pokladat Sdruzeni za kafkovskou organizaci a Sdruzeni drive nebo pozdeji zanikne.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu