Navrat na hlavni stranu

Po peti neuspesnych sampionatech Kanada se vratila na trun mistru sveta
Od naseho evropskeho zpravodaje Karla Drazdanskeho

Druhou kvetnou nedeli skoncilo v Helsinkach 67. mistrovstvi sveta v lednim hokeji, ktere bylo sampionatem cele rady prekvapeni. Jeho vitezem se stala ne nezaslouzene Kanada, ktera jako jedina nenasla v soutezi premozitele, kdyz ve finale porazila pred 13384 divaky Svedsko 3:2. Stalo se tak vsak az po dramatickem zaveru, kdy ve 14. minute nastaveneho casu musel o vitezne brance reprezentace kolebky hokeje rozhodnout videozaznam. Neco podobneho se v bohate historii Mistrovstvi sveta jeste nestalo.
Obhajci titulu Slovaci ziskali po prohre se stribrnymi Svedy bronzove medaile, kdyz v boji o treti pricku svetoveho sampionatu zvitezili nad tymem Ceske republiky 4:2. Nasi hokejiste tedy totalne zklamali nebot ctvrte misto je velkym neuspechem. Presto trener Slavomir Lener mysli, ze tito hraci budou tvorit kadr tymu Ceske republiky na Mistrovstvi sveta v Praze a v Ostrave.
Semifinale
Debakl ceskeho i slovenskeho hokeje
Patek 9. kvetna 2003 bude navzdy patrit k nejsmutnejsim dnum v analech naseho hokeje. Muzstvo Ceske republiky prohralo na svetovem sampionatu v Helsinkach s reprezentanty Kanady ostudnym vysledkem 4:8 (0:1, 2:2, 2:5), s cimz nikdo z priznivcu u nas tak popularniho sportu nepocital. Z ceskeho tymu zasluhuje snad plne absolutorium pouze kapitan Robert Reichel, ale ten pochopitelne na vsechno nestacil. Katastrofalni byla predevsim hra ceske obrany v cele s obema brankari Tomasem Vokounem i Romanem Malkem, kteri se v tomto semifinale vystridali.
Toto stretnuti hrane pred temer 13000 divaky melo nekolik fazi. Nastup patril ceskym hokejistum, kteri si uz v prvnich peti minutach vypracovali tri velke sance, ty jim vsak zlikvidoval kanadsky brankar Burke, ktery dokonce strelu obrance Kaberleho odrazil jen reflexivne. Po techto prvnich peti minutach se hra na kluzisti vicemene vyrovnala a v 11. minute musel na trestnou lavici obrance Modry a Kanadane po zavahani Hejdy se Doanem vedeni 1:0. Ziskali na sebevedomi a meli nekolik golovych sanci. Presto odchazeli do satny pouze s vedenim 1:0. Prvni dejstvi hokejoveho debaklu zacina hned po nastupu obou tymu do druhe tretiny, kdy na nasi stridacce nastava chaos, se kterym si zrejme trener Slavomir Lener neumi poradit. Je 24. minuta zapasu, kdy Kanadan Heatley vyuziva rychleho precisleni soupere a zasouva po druhe kotouc za Vokounova zada. Kdyz vsak souper vede brankou Bouwnmeestera 3:0, posila Lener brankare Vokouna na stridacku a nahrazuje ho Malkem. Situace vypada beznadejne, o zvrat utkani se vsak pokousi Robert Reichel, ktery dvema goly dostava muzstvo Ceske republiky znovu do utkani. Ve 43. minute mame velkou radost, kdyz Hejduk za velkeho jasotu celeho ceskeho muzstva vyrovnava na 3:3. Radost vsak mela jepici zivot. O minutu pozdeji Calder ziskava znovu Kanade vedeni 4:3 a to byl rozhodujici moment zapasu. Muzstvo kapituluje, je pomale nedurazne, proste zapas vzdava. Kanadane pak strili jeden gol za druhym. Tento debakl nemohl zmenit ani Duduv gol na 4:6. Vitezstvi Kanadanu je naprosto zaslouzene. S horsim vysledkem jsme v mladych ceskych hokejovych dejinach na MS prohrali pouze v roce 1999 v Norsku, kdy jsme podlehli Rusum 1:6.Tenkrat ovsem nemelo vitezstvi soupere prilis velkou cenu, nebot jsme se stali mistry sveta.
***
Slovaci podlehli Svedum 1:4
Necele tri hodiny po debaklu Cechu s Kanadou v Helsinkach neobstali ani obhajci titulu mistra sveta Slovaci, kteri prohrali necekane se Svedy 1:4 (0:1, 1:1, 0:2). Muzstvo Tre Kronor udavalo po cele stretnuti tempo hry revansovalo se tak Slovakum za lonskou prohru na domacim lede. Hrdinou zapasu byl Mats Sundin, ktery ziskal svemu muzstvu v posledni minute druhe tretiny vedeni 2:1, aby pak ve 42. minute vstrelil treti a rozhodujici gol. Slovaci odvolali v zaveru zapasu Lasaka a snazili se jeste o zvrat utkani. Dostali vsak v 60. minute Zetterbergem ctvrty gol, pri kterem asistoval opet Mats Sundin.
***
Slovenske vitezstvi nad Ceskou republikou
Hokejovi reprezentanti Ceske republiky jedou z mistrovstvi sveta ve Finsku (stejne jako pred rokem ze Svedska) domu bez medaile. Postaralo se o to muzstvo Slovenska, ktere nas porazilo 4:2 (2:1, 1:1, 1:0), kdyz dosahlo hned dvou uspechu: ziskalo bronzove medaile a poprve porazilo na MS Ceskou republiku. Treba rici, ze slovenske vitezstvi neni nezaslouzene, nebot melo dobre zadni rady a jeho utocnici dobrou koncovku. Slovaci dvakrat vedli, dvakrat cesky tym vyrovnal (vsechny ctyri goly padly v presilovkach). Na treti branku jejimz autorem byl Bondra, Cesi odpoved nenasli. Meli sice v zaverecne tretine velkou prevahu, nedokazali vsak zdolat slovenskou obranu. Uplne KO prislo tri minuty pred koncem zapasu, kdy Demitra zajistil svemu tymu vitezstvi, z ktereho byla na Slovensku nesmirna radost. Branky za Ceskou republiku dali Hlavac a Reichel, za Slovensko Satan, Stümpel, Bondra a Demitra.
***
Byl vitezny gol Kanady regulerni?
Kdyz po finalovem stretnuti Kanady se Svedskem stoupala na stozar vitezu kanadska vlajka a znela kanadska hymna, bylo nam tech smutnych Svedu tak trochu lito. Muzstvo Tri korunek totiz v zapase vedlo goly Tjarnquista a Axelssona 2:0 a vedeni 2:1 si pak udrzelo az do 50. minuty, kdy po chybe svedskych zadaku vyrovnal Doan. Muselo tedy dojit k prodlouzeni, ve kterem si obe muzstva vypracovala golove sance. Stastnejsi vsak byli Kanadane.
Kdyz se v 74. minute pocitalo, ze o mistru sveta rozhodne v samostatnych najezdech, prisla pro Svedy osudova chvile. Cerny Kanadan Carter se zmocnil kotouce, objel svedskou branku a vystrelil. Puk zustal pod betony svedskeho golmana Tellquista, ale nebylo jasne, zda jde o regulerni gol. Z kanadske stridacky vyskakuji Carterovi spoluhraci a jasaji. Cesky rozhodci Vladimir Sindler miri k casomericum, chce vedet zda branka byla regulerni. Musi rozhodnout videozaznam. Zda se vsak, ze ani video rozhodciho neuspokojilo. Teprve po sedmiminutove diskusi s dalsim ceskym rozhodcim Pavlem Halasem rozhoduje, ze branka plati. Sam k tomu novinarum rekl: "Problem byl najit ten spravny zaber. Kdyz ho nahore dostali, byl jsem stoprocentne presvedcen, ze to byl gol. Nervozni jsem nebyl." Jak je videt ani oba nasi sudi nemohli byt presvedceni o regulernosti branky a tak svedske agentury se ptaly: Dopomohli cesti rozhodci Kanade k vitezstvi 3:2 a tim ke 22. titulu mistra sveta?
Za nejlepsiho brankare MS byl vyhlasen Kanadan Sean Burke, nejlepsim obrancem byl Jay Bouwnmeester a nejlepsim utocnikem Sved Mats Sundin.
***

Navrat na hlavni stranu