Navrat na hlavni stranu

Cesi i Slovaci v semifinale Mistrovstvi sveta ve Finsku
Od naseho evropskeho zpravodaje Karla Drazdanskeho
Ve trech finskych mestech: v Helsinkach, Tampere a Turku probiha v techto dnech 67. hokejove mistrovstvi sveta, jehoz nejvetsim prekvapenim byl az dosud tym Danska, ktery zvitezil nad muzstvem USA 5:2 a s reprezentanty Kanady uhral remizu 2:2. Jak cesky, tak i slovensky tym postoupily do semifinale. Jaka byla cesta obou muzstev mezi nejlepsi?
V premiere prumerne urovne Ceska republika vitezi nad Slovinskem 5:2
Ten z priznivcu ceskeho hokeje, kdo ocekaval suverenni vitezstvi naseho muzstva v uvodnim utkani mistrovstvi sveta v Helsinkach nad outsiderem Slovinskem, byl tak trochu zklaman. Silne omlazeny tym CR vedeny trenerem Slavomirem Lenerem s dvanacti novacky mel sice v uvodni tretine jasnou prevahu a po ctvrhodince hry vedl goly Radima Vrbaty, Michala Supa a Davida Vyborneho 3:0, pak vsak souper najednou jakoby ztrtil respekt pred ceskymi hokejisty a vypracoval si nekolik brankovych sanci. Uz v 1. minute prostredni tretiny snizil svym nejlepsim hracem Rodmanem na 1:3 a ziskaval stale vice na sebevedomi. Nastesti vsak dvema rychlymi goly Jiriho Hudlera a Jaroslava Balastika jsme do 35. minuty zvysili na 5:1 a to bylo rozhodujici. Pak uz souper vyrovnal hru na kluzisti a ctyri minuty pred koncem snizil Porem na 2:5, takze vlastne vyhrali treti fazi utkani. Po cely zapas souper nebetonoval svou branku, nybrz se snazil proniknout k ceske brance, ve ktere byl velkou oporou slavisticky golman Roman Malek. S vysledkem utkani byla v ceskem tabore vicemene spokojenost, hlavne pote, kdy do helsinske haly prisla zprava z Tampere, ze tam doslo k velke senzaci, kdyz muzstvo Spojenych statu prohralo s Danskem 2:5. Pametnici si pripomneli, ze to bylo prave Dansko, ktere drzi neslavny rekord v hokejovych mistrovstvi sveta. V roce 1949 ve Stockholmu prohralo s Kanadou 0:47.
***
Hokejovy galakoncert Slovenska
Skvely start na MS meli obhajci titulu mistra sveta Slovaci, kteri ve sve premiere deklasovali pred 10140 divaky tym Ukrajiny 9:3 (2:0, 4:2, 3:1), Rychla a presna kombinace delala po vetsinu stretnuti dobrym hokejistum Ukrajiny velke potize. Branky Palffy 3, Zednik 3, Stümpel, Orszagh a Satan. O necelych 18 hodin pozdeji zdolali Slovaci muzstvo Japonska 10:1 a postoupili tak do druhe casti svetoveho sampionatu.
***
Po exhibici ve druhe tretine CR deklasovala Rakousko 8:1
Po uvodni vyhre nad Slovinskem, poradilo si ceske narodni muzstvo i s Rakusany, kdyz podalo o tridu lepsi vykon, nez pri sve premiere na sampionatu. Zasluhu na tom ma predevsim kapitan tymu Robert Reichel, ktery sice gol nedal, avsak na tri branky prihral a on hlavne vnesl do tymu zdrave sebevedomi. Debut mel v tomto stretnuti i druhy brankar muzstva 26lety nashvillsky Tomas Vokoun, ktery hned v uvodu zapasu zlikvidoval dve velke sance soupere. To bylo jeste v dobe, kdy nikdo nepocital s vysokym vitezstvim nasich hokejistu. Ti sice meli od prvni minuty hru ve sve moci, nemohli vsak dlouho prolomit obranny val naseho jizniho souseda. Tak mozno smele rici, ze teprve gol obrance Pavla Trnky vstreleny v 11. minute otevrel strelecke hody, ktere vyvrcholily exhibici. Ta zacala ve 23. minute presilovkou pet na tri, kdy jsme v rozpeti necelych dvou minut zvysili zasluhou dvou golu Radima Vrbaty a jednoho Martina Straky na 4:0. Pak uz bylo jen otazkou, kolik branek dame. Neni treba zvlast zduraznovat, ze s vysledkem 8:1 nikdo z hracu nepocital.
***
V prvnim klicovem utkani MS CR porazi favorizovane Finy
Po dvou uvodnich viteznych zapasech se Slovinskem a Rakouskem v Helsinkach, musel cesky tym odcestovat do starobyleho Turku, kde jeho souperem byli domaci Finove, vsemi odborniky oznacovane za favorita svetoveho sampionatu cislo jedna. Stretnuti hrane pred vyprodanym hledistem melo velmi dobrou uroven a skoncilo po dramatickem zaveru tesnym, ale zaslouzenym vitezstvim Lenerovych sverencu 2:1 (0:1, 1:0, 1:0). Podle meho nazoru o vitezstvi nasich hokejistu rozhodla hracska inteligence: Zatimco muzstvo Suomi zbesile utocilo, Cesi pri vsech akcich mysleli. Navic v brance meli vyborneho golmana Tomase Vokouna, ktery dvakrat pri oslabeni tri na pet po 80 vterin odolaval strelam soupere.
Utkani zacalo oboustrannym otukavanim, pri kterem si oba tymy vypracovali dobre golove sance. Paradoxem vsak bylo, ze jedinou branku vstrelil v uvodni tretine Peltonen a to v 16. minute pri vlastnim oslabeni. Celkem stejny prubeh mela i druha tretina az do 13 minuty, kdy jeden z nejlepsich hracu na lede, strelecka hvezda NHL coloradsky Milan Hejduk po nadherne akci vyrovnal na 1:1. Od teto chvile Cesi ovladli deni na kluzisti, viteznou branku vsak dali az v 53. minute Martinem Strakou z Pittsburghu. Ten spolu se slavisty Dudou a Supem tvorili po cele stretnuti trio, ktere podle predbezne umluvy bylo nasazeno na nejnebezpecnejsi finskou utocnou radu Selanne-Koivu-Peltonen.
***
Slovaci tentokrat neoslnili
Vyhrali totiz nad Nemeckem pouze 3:1, presto se stali suverennimi vitezi zakladni skupiny "A" pred Nemeckem Ukrajinou a Japonskem. Tri prvni tymy postoupily do osmifinale.
Dalsi skupiny:
Skupina B: 1. Rusko, 2. Svycarsko, 3. Dansko, 4. USA.
Skupina C: 1. Kanada, 2. Svedsko, 3. Lotyssko, 4. Belorusko.
Skupina D: 1. CR, 2. Finsko, 3. Rakousko, 4. Slovinsko.
***
Osmifinale
Ukrajinci nas potrapili presto CR zvitezila 5:2
Toto prve vzajemne stretnuti hokejistu CR s Ukrajinou zacalo naprosto necekanym velkym nastupem soupere, ktery ovladl hru a udrzel bezbrankovy stav az do 24. minuty. V uvodnich dvaceti minutach vyhral dokonce v pomeru strel na branku 12:3. To, ze cesky tym nedostal dva nebo tri goly za to muze vdecit brankari Tomasi Vokounovi, ktery zlikvidoval nekolik temer stoprocentnich golovych sanci. Kdyz vsak ve 24. minute ziskal Martin Straka ceskemu muzstvu vedeni 1:0, Ukrajinci byli tak vyvedeni z miry, ze v rozpeti necelych jedenacti minut inkasovali dalsi tri branky a to dve z hole Milana Hejduka a jednu od obrance Milana Kadlece a utkani bylo rozhodnuto. Souper sice snizil stav 0:4 na 2:4, ale v posledni minute Jaroslav Hlinka, hrac svycarskeho HC Kleten, upravil na konecnych 5:2. Vetsi radost byla tentokrat z vysledku nez z hokejoveho umeni.
***
Vysoke vitezstvi Slovenska nad Finskem
Obhajci titulu mistra sveta pokracovali v Helsinkach v serii uspechu, kdyz zvitezili nad domacimi Finy 5:1 (1:1, 0:0, 4:0) Slovensky tym byl sice lepsi, nutno vsak rici, ze dosahl lacinych golu. Muzstvo Suomi se sice ujalo uz ve 4. minute vedeni 1:0, inkasovalo vsak v 11. minute branku z uctyhodne vzdalenosti, na ktere nebyl bez viny nepozorny finsky brankar. Stav 1:1, o ktery se zaslouzil bratislavsky Richard Kapus trval az do pocatku zaverecne tretiny, kdy Nagy ziskal nadhernou brankou Slovensku vedeni 2:1. O osm minut pozdeji hral slovensky tym presilovku pet na tri a v te Robert Svehla zvysil stav na 3:1. Necele tri minuty pred koncem zapasu odvolali Finove dvakrat brankare a dostali do prazdne branky z hokejky Svehly a Hlinky jeste dva goly.
***
Slovensko-Rakousko 7:1
Obhajci titulu mistru sveta Slovaci zvitezili v prochazkovem tempu, aniz by vydali ze sebe vice sil a setrili se na duel s Ceskou republikou.
Vitezime nad Nemeckem 4:0
Nejvymluvneji komentoval toto druhe osmifinalove utkani s Nemeckem trener Slavomir Lener, ktery na tiskove konferenci rekl: "Tenhle zapas nemel tempo, rytmus a herne se nevyvijel tak, jak jsme si prali. Od zacatku vsak moji sverenci pusobili uklidnene, cemuz dopomohl i rychly prvni gol, ktery vstrelil uz ve 4. minute Jan Hlavac. Meli jsme jine plany s prechodem stredniho pasma."
Vitezstvi nasich hokejistu bylo naprosto zaslouzene nebot byli technicky lepsim tymem, ktery predcil soupere po vsech strankach, predevsim vsak strelecky. Zadny superhokej to vsak nebyl, bylo to pracne vybojovane vitezstvi. Slabinou ceskeho tymu byly presilovky, kterych bylo celkem sedm, ale ani jednou nedokazali hraci z techto presilovek neco vytezit. Nejlepsim hracem byl Jan Hlavac z Caroliny, ktery byl strelcem dvou golu a byl vyhlasen za nejlepsiho hrace utkani. Na obe branky mu nahral jeho klubovy kolega Radim Vrbata. Po golu dali Robert Reichel a David Vyborny.
V nemeckem tymu hraje na MS deset hracu, kteri pochazeji odjinud nez z Nemecka. Od nas jsou to: Martin Reichel (bratr Roberta Reichla), Jan Benda (v utkani s CR nehral), obrance Kunce a syn byvaleho reprezentanta a trenera Vladimira Martince.
Dalsi senzaci bylo vitezstvi Lotysska nad muzstvem Ruska 2:1.

Slovaci do stvrtfinale ako prvi
Helsinki-sme (tvo)-Hokejisti Slovenska remizovali vcera v zaverecnom zapase osemfinalovej E-skupiny majstrovstiev sveta v Helsinkach s Ceskom po dramatickom priebehu 3:3 a do stvrtfinale play off postupuju z 1. miesta.
Slovensko - Cesko 3:3 (0:1, 2:2, 1:0)
Goly: 24. Visnovsky (Palffy), 38. Demitra (Satan), 54. Nagy (Lintner) - 17. M. Straka (Vrbata), 28. M. Straka (T. Kaberle, Vokoun), 31. Vyborny.
Cesky trener Lener nasadil na Stümpelov utok Strakovu patku, aby eliminoval utocnu silu slovenskej najproduktivnejsej formacie. Zacalo sa opatrne, takticky. Nikto nechcel otvorit obranu, Vacsie okienka sa objavili v slovenskej defenzive, ale Straka v 6. minute sam pred Lasakom svoju sancu este nevyuzil. Utocnik Pittsburghu Straka stal v 17. minute na spravnom mieste, ked sa v trme-vrme dostal puk k nemu a lahko otvoril skore. Po zmene stran aj Slovaci vyrovnali v pocetnej prevahe, Visnovskeho strelu spomedzi kruhov tecovali dvaja braniaci ceski hraci a Vokoun bol bezmocny. Dalsia presilovka priniesla znova zmenu skore, pri vyluceni Orszagha si Straka lisiacky nakorculoval za chrbat obrannej dvojice Svehla - Majesky a po presnej prihravke z hlbky vlastneho obranneho pasma premenil samostatny najazd - 1:2. Kriticka situacia nastala, ked v 31. minute nedosledne braniaci Vyborny bekhendom na dvakrat nasiel skulinku nad Lasakom a ziskal pre Cesko dvojgolovy naskok. Slovakov vratil do zapasu Demitra - ako inak v presilovke - svihom od modrej ciary napol siet za Vokounom, ktory mal zakryty vyhlad. Drama vrcholila v poslednej tretine. Duda v 49. minute zakernym faulom pri mantineli napadol Palffyho a dostal 5-minutovy trest, predcasne musel odist pod sprchy. Hru v pocetnej vyhode nasi nevyuzili, puk lietal pred Vokounom, po Nagyovej strele sa odrazil od zdky. Nakoniec vsak prave Nagy uz pri hre piatich proti piatim sest minut pred koncom vyrovnal, ked sa po buly dostal k nemu odrazeny puk po Lintnerovej strele. V infarktovych zaverecnych minutach sa Slovaci ubranil v oslabeni pri vyluceni Majeskeho aj pre power play Cechov bez brankara. Zazracne zakroky predviedol Lasak.
***
Pomsta za lonske vyrazeni vysla, jsme v semifinale!
TURKU (Flushnews) - Cesti hokejiste se dokazali ve ctvrtfinale sampionatu pomstit Rusum za lonske vyrazeni, po perfektnim, disciplinovanem vykonu vyhrali 3:0 a postoupili do semifinale. V nem narazi v patek od 16 hodin na Kanadu, ktera si v 'utkani pravdy' poradila s Nemeckem az v prodlouzeni 3:2.
V hledisti sotva z poloviny zaplnene Elysee Areny v Turku meli prevahu priznivci Ruska, na lede vsak byl aktivnejsi narodni tym, jenz se vyrovnal souperi bruslenim a neustoupil ani v tvrdosti. Napadat se snazil az dvema hraci, coz hned v uvodu nabidlo dobre strelecke pozice Hejdukovi i Kaberlemu. Sokolov, ktery byl loni vyhlasen nejlepsim brankarem mistrovstvi, byl vsak vzdy pripraven. Rusove z obrany vyrazeli k rychlym protiutokum a ohrozeni Vokounovy svatyne prinesly pokus Frolova o dorazku i nebezpecna strela Archipova zblizka.
Na druhe strane zpusobil vitr v zadnich radach soupere take dobre dotirajici Kotrla, ale skutecny sok jsme Rusum zpusobili az pri vylouceni Kaberleho. Ceska ctverice vzorne branila a trinact vterin pred navratem hrisnika na led ujel v oslabeni Hejduk, klickou se zbavil Turkovskeho a predlozil puk do paradni strelecke pozice Hlavacovi, ktery pohotove otevrel skore. Hned v uvodu druheho dejstvi pak Vrbata strelou ze stredniho pasma malem prekvapil brankare Omsku Sokolova. Hejdukova uklidnujici trefa
Rusove neskladali zbrane, ale na vytecneho Vokouna nevyzral Zinovjev v presilovce ani Dacjuk strelou z bezprostredni blizkosti. Souper se snazil rychlejsim prechodem stredniho pasma zvysit tempo hry, nasi hokejiste si diky soustredene obrane poradili i s tim. Prvni ceskou presilovku nabidl az faul Kovalcuka v polovine utkani a byl to hrdina zapasu Hejduk, ktery si nabruslil do idealni pozice a palil pod horni tycku.
Dvoubrankovy naskok daval narodnimu muzstvu klid a nenutil k zadnemu blaznivemu utoku. Z ruske strany hrozily predevsim posily z NHL, rychlik z Atlanty Kovalcuk a rada nashvillskeho Archipova s Frolovem z Los Angeles a Saprykinem z Calgary na kridlech. Do zhustene obrany ceskeho muzstva se ale pronikalo obtizne, naopak treti golovy uder nasich prisel znovu v presilovce, kdy pred brankou volny Hlinka zuzitkoval prihravku Spacka. Do brany Podomackij
Souper vystridal golmany a Podomackeho hned proverila delovka Vyborneho. V dobre pozici tesne minul branku Hejduk a blizko golu byl hned dvakrat Duda, jenze poprve trefil jen beton brankare a podruhe mu neprehodil lezici hul. Ruska utocna aktivita klesala, Sojn ani Frolov neprelstili stoickym klidem ohromujiciho Vokouna a naopak Podomackij mel plne ruce prace. Po bleskovem precisleni Straka nasel Hlavace, ten vsak nestihl zakoncit. Potom dokonce sam nas nejlepsi strelec na turnaji jel v oslabeni solo na ruskou branku, ale skrz betony golmana puk nepropasiroval. Vubec to nevadilo, postupovy vysledek ceskemu muzstvu Rusove nedokazali uzmout, nasi kontrolovali prubeh skvele sehraneho duelu.
Ceska republika - Rusko 3:0
* Tretiny: 1:0, 2:0, 0:0 * Branky a nahravky: 17. Hlavac (Hejduk, Modry), 30. Hejduk (T. Kaberle), 37. M. Hlinka (Spacek, Kadlec) * Rozhodci: T. Andersson (Sved.) - Kautto (Fin.), Popovic (SR) * Vylouceni: 3:4 * Vyuziti: 2:0 * V oslabeni: 1:0 * Divaci: 6401. Ostatni vysledky Kanada-Nemecko 3:2 po prodlouzeni, Slovensko-Svycarsko 3:1 a Finsko prohralo se Svedskem 5:6, ackoliv vedlo 5:1.
***
Vysledky semifinale
Kanada-CR 8:4
Svedsko-Slovensko 4:1


Navrat na hlavni stranu